Frank Øland, chefstrateg

Hvad har overrasket dig mest positivt i år?
”Det amerikanske arbejdsmarked og måske i særdeleshed de amerikanske forbrugere, der bare er blevet ved og ved med at holde dampen oppe. Vi har jo set renterne stige fra 0 til 5 pct. og havde en forventning om, at det ville ramme amerikanske husholdninger – men hidtil har de næsten kørt ufortrødent videre. Sat lidt på spidsen er de amerikanske forbrugere grundstenen i global økonomi, og derfor har det også haft stor betydning for, at vi har haft et ganske fornuftigt 2023.”

Var du i begyndelsen af 2023 gået all-in på en forventning om, at Kina ville blomstre og USA få det svært, var det blevet et dyrt år. Frank Øland, chefstrateg.

Hvad har overrasket dig mest negativt i år?
”Udviklingen i Kina har skuffet voldsomt. Stort set alle forventede, at den kinesiske genåbning efter Covid-19 ville give et kæmpe boost til økonomien, fordi kineserne endelig kunne komme ud og bruge penge. Det havde vi jo set i en række andre lande. Og godt nok fik vi et boost, men det var desværre meget kortlivet. Der gik ikke længe, før luften gik af ballonen, og fokus skiftede til de kinesiske udfordringer med en demografisk udvikling, der giver modvind, forværrede relationer til USA og en presset ejendomssektor.” 

Hvad har været den vigtigste læring i år?
”At du som investor altid skal gardere dig og ikke positionere dig alt for ensidigt mod et bestemt økonomisk scenarie. Var du i begyndelsen af 2023 gået all-in på en forventning om, at Kina ville blomstre og USA få det svært, var det blevet et dyrt år. Sørg for god risikospredning, og hav også obligationer i porteføljen. De kan give stabilitet, hvis økonomien udvikler sig dårligere end ventet.”

 

 

Natalia Setlak, seniorstrateg

Hvad har overrasket dig mest positivt i år?
”Japanske aktier. De har været blandt årets bedste, og det er kommet bag på mange – også mig. De fleste danske investorer har kun få eller ingen japanske aktier, og det har der i mange år været en god grund til. Japanske aktier plejede nemlig ikke at klare sig særligt godt – men det har ændret sig nu. Japansk økonomi har i årevis kæmpet med deflation og lav lønvækst, men endelig er der kommet lidt gang i økonomien. Samtidig er japanske selskaber blevet mere aktionærvenlige, og vi forventer, at der er mere at komme efter for investorer.”

Udgør danske aktier det meste af eller hele din portefølje, er du formentlig gået glip af en del afkast i år ...  Natalia Setlak, seniorstrateg.

Hvad har overrasket dig mest negativt i år?
”At danske aktier har klaret sig så dårligt sammenlignet med globale aktier. Selvfølgelig har der været lyspunkter som fx Novo Nordisk, men overordnet set har det danske aktiemarked skuffet stort. C25-indekset har blandt andet været tynget af et hårdt år for sundhedssektoren samt alternativ energi, hvilket i særdeleshed har ramt Ørsted. Samtidig kan vi i det kommende år fortsat være lidt bekymrede for sundhedssektoren, som er den største danske aktiesektor. Sektoren kan blive påvirket negativt i 2024, hvis der i den amerikanske valgkamp kommer ekstra fokus på de høje medicinalpriser i USA. Det ser vi en betydelig risiko for, og det er en af grundene til, at vi i øjeblikket anbefaler investorer at undervægte sundhedsaktier.”

Hvad har været den vigtigste læring i år?
”Historien om japanske aktier i 2023 understreger værdien af geografisk risikospredning. Udgør danske aktier det meste af eller hele din portefølje, er du formentlig gået glip af en del afkast i år set i forhold til en bredere og mere global portefølje. God geografisk risikospredning bør både omfatte aktier fra USA, Japan, Europa, Danmark og emerging markets.”

 

 

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg

Hvad har overrasket dig mest positivt i år?
”Hvor meget aktierne er steget, og hvor meget fokus der er kommet på kunstig intelligens. Mange undervurderer, hvor hurtigt det potentielt kan gå for selskaber med at implementere teknologien. Der er en del snak om, hvorvidt aktierne er lidt for dyre i øjeblikket, men i virkeligheden er de måske ikke så dyre, hvis kunstig intelligens hurtigt kan være med til at løfte produktiviteten i mange selskaber.”

Er du ikke investeret i teknologiselskaber, har du simpelt hen en kæmpe blind vinkel i din aktieportefølje. Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg.

Hvad har overrasket dig mest negativt i år?
”At så få selskaber har drevet en så stor del af det samlede aktieafkast i år. Reelt drejer det sig om en lille håndfuld digitale giganter i USA. Var det ikke for dem, havde vi set et noget andet billede for årets udvikling for globale aktier. Det er selvfølgelig fantastisk, at der er nogle store selskaber, der trækker læsset – men modsat også lidt bekymrende, at stigningerne ikke har været mere bredt funderet.”

Hvad har været den vigtigste læring i år?
”Det seneste år har endnu engang vist, hvordan de amerikanske teknologiselskaber er så store og betydningsfulde, at alle aktieinvestorer bør have eksponering mod dem. Er du ikke investeret i teknologiselskaber, har du simpelt hen en kæmpe blind vinkel i din aktieportefølje, der potentielt kan koste en hel del på afkastet. Det er i øvrigt en blind vinkel, der også er på det danske aktiemarked. Her får du meget begrænset eksponering mod teknologi."

 

 

Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg

Hvad har overrasket dig mest positivt i år?
”At recessionen aldrig kom. I starten af året forventede jeg, at de massive renteforhøjelser fra centralbankerne ville medføre en hård opbremsning i økonomien. Men hen over sommeren blev de økonomiske data ved med at overraske positivt, særligt i USA. Og hvis man ser på arbejdsmarkedet, er der ikke rigtig nogen lamper der blinker rødt. Så nu taler vi i stedet mere om en blød landing, hvor væksten aftager, men ikke så voldsomt at mange mister deres arbejde. Det vil i så fald være rigtig positivt – også for investorer.”

Som de ynder at sige i USA – never bet against America. Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg.

Hvad har overrasket dig mest negativt i år?
”At vi med finanskrisen i rimelig frisk erindring havnede i en ny krise i den finansielle sektor, hvor flere store banker kollapsede. Her tænker jeg selvfølgelig især på Silicon Valley Bank og Credit Suisse. Modsat var det dog positivt at se, hvor hurtigt myndighederne reagerede med tiltag for at understøtte sektoren og undgå, at problemerne spredte sig. Man kan sige, at træet blev rystet, og et par rådne æbler faldt ned – men træet blev heldigvis stående solidt plantet i jorden.”

Hvad har været den vigtigste læring i år?
”Som de ynder at sige i USA – never bet against America. Amerikanerne har endnu engang bevist, hvorfor de er verdens største og stærkeste økonomi. Derfor bør amerikanske aktier også udgør fundamentet i alle investorers aktieporteføljer.”

VIDSTE DU, at du løbende kan investere i fonde i fx amerikanske og japanske aktier?

Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde – fx fonde med amerikanske og japanske aktier eller danske obligationer. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden. Læs mere om Danske Månedsinvestering her.



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.