Der er mange klichéer forbundet med investering. Et klassisk eksempel kender vi fra Hollywood, hvor børsmæglere i dyre jakkesæt råber ind i telefoner og bliver stinkende rige lynhurtigt via smarte smuthuller i de finansielle markeder. 

Men i virkeligheden er de fleste investorer hverken ødsle millionærer, indsigtsfulde eksperter eller storsatsende spekulanter – det er tværtimod helt almindelige mennesker, der har et enkelt ønske til fælles: De vil gerne have deres penge til at vokse.

To gode grunde til at overveje at investere

Har du en opsparing, du gerne vil have til at vokse? Så kan du vælge at investere den (eller dele af den). Og hellere før end senere. Her får du to gode grunde til at overveje at investere allerede i dag:

1: Historien viser, at tålmodighed betaler sig

Som tommelfingerregel siger man, at risikoen for tab bliver mindre over tid. For selvom investeringer per definition må forventes at svinge op og ned på kort sigt, viser al historik, at aktiemarkederne udvikler sig positivt, når man kigger på tallene over en længere årrække.

Selvom der har været perioder med nedgang (som f.eks. corona-pandemien), så har markederne oplevet fremgang, når man ser det i det store perspektiv.

2: Du kan nyde godt af renters rente-effekten

Har du hørt om renters rente? Det betyder, at en opsparing gradvist bliver større og større, fordi du får renter af dine renter. Og jo længere tid, der går, desto større og hurtigere vil væksten være – lidt ligesom en snebold, der ruller ned ad en bakke.

Princippet gælder også for investering – her taler vi blot om afkast i stedet for renter. 

Lad os for eksempel sige, at du investerer 10.000 kroner og får et årligt afkast på 5 %.  Historisk set er et gennemsnitligt afkast på 5 % muligt over en længere periode, selvom der naturligvis ikke er nogen garantier, fordi enhver investering altid er afhængig af risiko, tidshorisont og markedsudviklingen.

Det første år vil din gevinst være 5 % af 10.000 kroner – altså 500 kroner. Året efter har du derfor 10.500 kroner investeret, som du stadig får 5 % i afkast af, så din gevinst derfor bliver 525 kroner. Året efter er gevinsten 551,25 kroner.

Gevinsten bliver altså gradvist større og større, og hvis vi spoler tiden 20 år frem, kan man for alvor se renters rente-effektens styrke: Til den tid vil de 10.000 kroner være mere end fordoblet til over 26.500 kroner.

Kom i gang med at investere – selv for små beløb

Som vi har set, gælder læresætningen ”jo før, jo bedre” i høj grad, når vi taler om investering. Så hvis du har fået lyst til at prøve at investere, er det egentlig bare at gå i gang.

Heldigvis kræver det ikke store beløb at gå i gang. Med Danske Banks digitale investeringsløsninger kan du komme i gang for helt ned til 200 kroner. Få hjælp til at vælge den rigtige investeringsløsning for dig, og kom hurtigt i gang: 

 

Disclaimer:
Dette er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt.

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.