Del

Forår og boligrenovering

Sidste søndag i marts gik vi over til sommertid, og ifølge huskereglen skal du stille både uret og havemøblerne frem. Men som boligejer kender du måske faren ved at sætte sig i en havestol og se på sit hus? Der er altid noget, der skal fikses

Har du også svært ved at huske, om uret skal stilles frem eller tilbage, når vi skifter til sommertid? 

Så kender du sikkert huskereglen om, at uret skal stilles frem, når det er tid til at stille havemøblerne frem. 

Måske lader du dig ligefrem inspirere til at trække bord og havesofa ud af skuret og nyde årets første kop søndagskaffe på terrassen – og det lyder jo alt sammen meget rart … 

… men som husejer har du måske gættet, hvor vi vil hen, for det er et klassisk husejer-øjeblik, der er under opsejling: Nemlig det øjeblik, hvor man rigtigt får set på sit hus i forårets klare lys, og hvor slid og skader har det med at springe i øjnene.  

 

313c6f0c-00090249-b99db14a

 

Dansk vintervejr er hårdt for huset 
Efter en lang vinter hører rådgiverne hos Byggesagkyndig.nu fra mange danskere, der har spørgsmål og bekymringer om deres bolig. Og afdelingschef Morten K. Mathiasen kan godt forstå, at kaffen skvulper lidt over hos nogle husejere, når det igen er sæson til at se sit hus udefra.    

”Den danske vinters kombination af regn og frost er jo hårdt for huset, så det er ikke usædvanligt, at man får øje på stumper af mørtel eller puds blandt forårsbebuderne i bedene langs huset, når man sidder og nyder haven,” siger han. 

Det afskallede mørtel og puds skyldes ofte frostskader på soklen, murværket eller inddækningen rundt om skorstenen – men der er også andre vejrfænomener, der driller de danske boligejere. 

Fx kan blæsten være skyld i skæve tagsten, og både regn, frost og blæst slider på vindskeder og andet træværk – og det er bare de mest almindelig eksempler på, hvad foråret bringer for dagen, så der kan være nok at tage fat på, konstaterer Morten K. Mathiasen.     

Tjek om du har råd til et nyt boligprojekt:

Hvad koster det at låne?

Beregn

Start med de mindre, men vigtige opgaver  
Heldigvis er nogle af forårets opgaver lige til at gå til – og dem gælder det om at få fikset, så de ikke fører til større skader på dit hus, lyder rådet fra Byggesagkyndig.nu. 

”Hvis der fx er blæst en tagsten løs, så skal du få det fikset hurtigst muligt. For hvis stedet ellers er til at komme til, tager det måske 10 minutter at sikre, at der ikke trænger vand ind under dit tag,” siger Morten K. Mathiasen. 

Læs også: Lad bare boligprojekterne spire – håndværkerfradraget er permanent    

Og så ligger det lige for at tage fat på maleopgaverne rundt omkring. 

”Det tager selvfølgelig mere end ti minutter. Men det er en simpel opgave at male træværket – og ud over, at du passer godt på dit hus, så er det noget, der pynter gevaldigt nu og her.” 

Læg en plan for de større renoveringsopgaver   
Mens småopgaverne kalder på handling, kræver de større renoveringsopgaver oftest lidt mere planlægning. Det kan fx være, hvis dit hus skal have nyt tag eller nye vinduer, hvis fugerne skal skiftes på hele huset – eller hvis flere, større renoveringsopgaver trænger sig på samtidig. 

”Vi kan godt mærke, at det kan være en hård besked for husejerne, når vi kommer ud og finder større skader, som bør udbedres hurtigst muligt,” fortæller Morten K. Mathiasen og uddyber:  

”Sådan noget som fx et nyt tag skal de fleste have håndværkere til at hjælpe med, og det koster altså mere, end de fleste husejere lige har stående på vedligeholdelseskontoen.” 

I den situation anbefaler han, at man allierer sig med en uvildig byggesagkyndig, som kan hjælpe med at vurdere, hvad der skal laves nu, og hvad der måske kan vente et år eller to. 

Og så anbefaler han generelt husejere at oprette en vedligeholdelseskonto og at lægge en plan for den fremtidige vedligeholdelse af huset – så de kommer lidt på forkant og minimerer risikoen for at få kaffen galt i halsen, når havemøblerne tages i brug. 

”Vi driller nogle gange husejerne lidt med, at de hellere vil kigge på haven end på huset. Det er kærligt ment, for hvis man vil passe godt på sit hus, så er man nødt til at kigge det efter i sømmene indimellem.”

Tal bolig med os

Har du brug for et godt råd om økonomien, når du skal forbedre din bolig? Vi hjælper gerne med at regne på dine muligheder, hvis du overvejer at låne til boligforbedringer.

Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.