Dit rådighedsbeløb er det vigtigste tal, når du køber bolig

Sig ordet: ”Rådighedsbeløb”. Hvis det lyder kedeligt, vil vi gerne overbevise dig om det modsatte. For dit rådighedsbeløb betyder alt for både din privatøkonomi og dine muligheder på boligmarkedet. 

Lad os sammen se på, hvad du har råd til, og hvor meget du kan låne til boligkøb.

Book møde

Rådhedhedsbeløbet er de sjove penge
Det er de penge, du har til forbrug hver måned, når dine faste udgifter er betalt. Det vil sige penge, du har til dig selv til at leve og have det sjovt for. Rådighedsbeløbet er med til at bestemme, hvor du en bolig du kan købe.

danskebank.dk/bolig kan du finde dit rådighedsbeløb ved at lægge et nemt budget. Derefter kan du se alle de boliger, du har råd til at købe.

Find dit rådighedsbeløb og søg bolig

Dit personlige rådighedsbeløb afhænger bl.a. af, hvor meget du får i løn. Men har du mange faste udgifter og måske gæld, du afdrager på, kan dit rådighedsbeløb sagtens være beskedent, selvom du tjener mange penge. Omvendt kan du også have et relativt stort rådighedsbeløb, selv om du ikke tjener så mange penge.

Rådighedsbeløbet er også et slags symptom for, hvor sund din økonomi er, og derfor bruger banker og realkreditinstitutter beløbet til at vurdere, hvor meget du kan låne, når du vil købe en bolig.

Men hvad er så faste udgifter, og hvad er forbrug? Det har pengeinstitutterne forskellige bud på, men i Danske Bank og Realkredit Danmark ser vi på det sådan her:

Faste udgifterForbrug til rådighed
HuslejeMad
Forsyning (varme, vand, el, gas)Ferier
ForsikringGaver
TV, internet, telefon Tøj og sko
Fagforening og A-kasse Frisør
 Bil, benzin og bilforsikring Fitness og andre medlemsskaber
 Offentlig transport Streamingtjenester
 Lån, pension og gæld OpsparingLogikken er, at du hver måned betaler nogle faste udgifter, og bagefter har du resten til forbrug. Dit såkaldte rådighedsbeløb, som du skal leve for og måske spare op af. Dét beløb er med til at afgøre, hvad du kan købe ny bolig for.

Hvor stort skal dit rådighedsbeløb være, når du køber bolig?
Det findes der ikke ét svar på. Det beløb, du skal have til din rådighed til forbrug hver måned, afhænger af hvilket liv du lever, hvor du lever det – og det liv, du gerne vil leve i fremtiden.

Dit rådighedsbeløb bliver både påvirket af, hvor mange børn og biler du har - eller planlægger at få. Hvor boligen ligger, har betydning, fordi det har noget at sige for den skat, du skal betale - måske også for dine transportudgifter. Det har også betydning, om en bolig er i god stand eller ej, for det har en effekt på varmeregningen og på, hvilke forbedringer, du muligvis skal bekoste på boligen.


Hvilke boliger har du råd til at købe?

Find dit rådighedsbeløb ved at lægge et lynbudget. Bagefter kan du se alle de boliger til salg, som du har råd til at købe.

Læg budget på 30 sek.
- og find boliger, du har råd til

Find ud af økonomien i dit boligkøb uden bøvl
Der følger helt forskellige udgifter og omkostninger med forskellige boliger – også selvom de har den samme salgspris. Derfor er det et kompliceret regnestykke at få et boligkøb til at gå op. Og boligjagten kan da også blive udmattende, fordi regnestykket skal startes forfra for hver ny bolig, man kigger på. 

Heldigvis er der en genvej: Med boligværktøjet på danskebank.dk/bolig kan du lægge dit eget budget og se din økonomi i alle boliger, der er til salg i Danmark. Og for hver eneste af dem kan du se, hvor mange penge til forbrug du ville have hver måned, hvis du skulle bo der.


Mere end 100.000 har prøvet vores boligværktøj

Kom i gang på 30 sek.

  • Få hjælp til at lægge dit budget
  • Se boliger, du har råd til
  • Søg købsgodkendelse
  • Slå til straks, når du finder den bolig, du vil købe
  • Få personlig hjælp, når du har brug for det

Prøv en boligsøgning, hvor pengene passer

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.