Lad os sammen se på, hvad du har råd til, og hvor meget du kan låne til boligkøb.

Book møde

Hvad er dit rådighedsbeløb?

Det er de penge, du har til forbrug hver måned, når dine faste udgifter er betalt. Det vil sige penge, du har til dig selv til at leve og have det sjovt for. Rådighedsbeløbet er med til at bestemme, hvor du en bolig du kan købe.

For at finde dit rådighedsbeløb skal du trække dine faste udgifter fra din indkomst. Har du fx en fast månedsløn på 20.000 kroner efter skat og faste udgifter for 5.000 kroner, har du et rådighedsbeløb på 15.000 kroner.

danskebank.dk/bolig kan du finde boliger til salg, der passer til dit rådighedsbeløb.

Find dit rådighedsbeløb og søg bolig


Hvad kan have indflydelse på rådighedsbeløbet

Dit personlige rådighedsbeløb afhænger bl.a. af, hvor meget du får i løn. Men har du mange faste udgifter og måske gæld, du afdrager på, kan dit rådighedsbeløb sagtens være beskedent, selvom du tjener mange penge. Omvendt kan du også have et relativt stort rådighedsbeløb, selv om du ikke tjener så mange penge.

Rådighedsbeløbet er også et slags symptom for, hvor sund din økonomi er, og derfor bruger banker og realkreditinstitutter beløbet til at vurdere, hvor meget du kan låne, når du vil købe en bolig.

Men hvad er så faste udgifter, og hvad er forbrug? Det har pengeinstitutterne forskellige bud på, men i Danske Bank og Realkredit Danmark ser vi på det sådan her: