Har du mange kontanter stående på en bankkonto år efter år, vokser din opsparing ikke lige så meget og hurtigt, som den potentielt kan, hvis du investerer pengene – og i værste fald bliver dine penge mindre værd.

Faktisk er der ikke blot én men fire gode grunde til, at du skal overveje at investere din opsparing:

1. Renten på din opsparing er i bund

De lave renter har været et af de største økonomiske temaer de senere år. Mange centralbanker har de senere år presset renterne i bund for at sætte gang i den økonomiske vækst, og de lave renter har været til stor glæde for mange boligejere, men har du penge i banken, er det knap så glædeligt. Så står pengene og samler støv.

2. Inflationen æder af din opsparing

Da farfar var dreng, kostede en biografbillet 2 kr. og et bæger popcorn 50 øre…
Måske har du hørt den type historier til bevidstløshed, og der er noget om snakken. Priserne på varer og serviceydelser stiger typisk over tid, også kendt som inflation, og det betyder fx, at du om 10 år ikke kan købe lige så meget for en opsparing på 50.000 kr., som du kan i dag.
Med de nuværende lave renter har rigtig mange mennesker opsparinger i banken, hvor inflationen udhuler værdien af deres penge, fordi inflationen er højere end den rente, de får af pengene i banken – hvis de da overhovedet får renter.

3. En investering kan give dig højere afkast

Så længe pengene står på en bankkonto, forsømmer du muligheden for at investere dem til et muligt fornuftigt afkast. Hvis du først skal bruge pengene om nogle år, er det ikke urealistisk, at du ved at investere pengene kan få et gennemsnitligt årligt afkast i intervallet 2-5 pct. efter skat og omkostninger. Det mulige afkast afhænger af, hvor stor en risiko du er villig til at løbe med dine investeringer.

Selv en forholdsvis forsigtig investering kan give dig et forventet afkast, der ligger pænt over den rente, du i øjeblikket får i banken, og det kan på længere sigt gøre en verden til forskel i forhold til, hvor meget din opsparing vokser.

4. Du får fordel af renters rente-effekten

Hvis du investerer din opsparing til et fornuftigt afkast, får du på længere sigt ikke kun afkast af din opsparing, men også afkast af dette afkast. Man kalder det renters rente-effekten, og den medfører, at din opsparing vokser hurtigere, jo længere tid der går. Derfor gælder det også om at komme i gang som investor så hurtigt som muligt.

Vær opmærksom på risikoen

En udbredt årsag til store opsparinger er, at mange mennesker overvurderer, hvor mange penge de løbende vil få brug for til forbrug, rejser, familiefester, uforudsete udgifter mv. Måske du er en af dem.

Når alt dette er sagt, skal du selvfølgelig også være opmærksom på risikoen ved at investere, som er markant højere end ved opsparing i banken. En investering giver løbende udsving i værdien af din opsparing og kan give dig et negativt afkast, og som tommelfingerregel bør du ikke investere penge, som du forventer at skulle bruge inden for de kommende tre år. 
 
Yderligere skal du have en investering, der passer til dig og din investeringsprofil, men det kan du heldigvis få hjælp til af en rådgiver. I sidste ende er det slet ikke så svært at investere, som mange mennesker tror.

Vil du i gang med at investere?

Investering Direkte er Danske Banks lettilgængelige investeringsrådgivning. Her sidder vi klar til at hjælpe dig, hvis du ønsker at investere.

Book møde

Du kan også ringe til os på 70 20 22 96. Find åbningstider her.