Når I ikke er gift

I hverdagen er der ikke den store forskel på at være kærester, der bor sammen, og på at være gift. Men juridisk og økonomisk er der nogle vigtige forskelle. Se her, hvad I skal være opmærksomme på, hvis I flytter sammen uden at blive gift.

 • 1.  Boligen er ikke automatisk fælles

  Når I flytter sammen, får I samme adresse, men boligen bliver ikke automatisk fælles. Hvis I f.eks. flytter sammen i den enes bolig, tilhører den stadig den ene part – med mindre I vælger at gøre noget ved det.
   
  Uanset hvad er det en god idé at beslutte, hvordan fællesskabet om boligen og boligudgifterne skal være. Det kan f.eks. være urimeligt, hvis den ene af jer er med til at betale af på et boliglån uden at være medejer, for så er pengene tabt, hvis I senere går fra hinanden.
  Derfor er det altid en rigtig god idé at lave klare, gennemtænkte aftaler fra starten, hvor I er gode venner. Også selv om det kan føles træls. 

  Guide: Sådan kan I være fælles om boligen, når I flytter sammen

  Vil du købe ny bolig?

  Book et møde med en rådgiver, og lad os sammen tage en snak om mulighederne. 

  Book møde

 • 2.  I har juridisk set hver sin økonomi

  Når I ikke er gift, har I juridisk set hver jeres økonomi. 

  Det vil bl.a. sige, at I ikke automatisk arver hinanden. Hvis I er unge, og måske ikke ejer det helt store, kan det virke ligegyldigt. Men hvis I f.eks. bor i ejer- eller andelsbolig, eller har børn, kan det få store konsekvenser.

  Derfor vælger mange kærestepar på et tidspunkt at sikre hinanden økonomisk ved f.eks. at skrive testamenter og lave gensidige livsforsikringer.

  Artikel: Hvordan vil I dele jeres penge? Fællesøkonomi kan være mere end én ting
 • 3.  En fordel at have samme bank

  Så længe I bor hver for sig, er det lige meget, om I har samme bank eller ej. Men når I flytter sammen, kan det være en fordel at have det samme pengeinstitut.


  Det gælder, hvis I vælger at have en eller flere fælles bankkonti, som f.eks. en budgetkonto, en madkonto eller en fælles opsparing. På den måde får I også lettere ved at overskue jeres fælles udgifter i hverdagen. 

  Hvis I køber en bolig sammen, vil det ofte være nødvendigt, at I har samme bank, for at I kan få et boliglån. Til gengæld får I sikkert også flere muligheder i banken og måske bedre priser, hvis I samler jeres bankforretninger ét sted.

  Fakta

  Bliv kunde i Danske Bank

  Svar på et par enkle spørgsmål og se, hvad vi kan tilbyde dig som kunde.

  Læs mere
 • 4.  Skatten er anderledes for gifte par

  Skattemæssigt er reglerne også anderledes for såkaldte samlevere end for ægtefæller og registrerede partnere.

  Når I ikke er gift, kan I f.eks. ikke udnytte hinanden skattefradrag. Det kan en ægtefælle f.eks., hvis den ene part i en periode har så lav en indtægt, at vedkommende ikke kan bruge hele sit fradrag.

  I skal også være opmærksomme på, at I ikke uden videre kan give hinanden meget store gaver. Så risikerer I at skulle betale gaveafgift til staten. Reglerne ændrer sig lidt, når I har boet sammen i to år, men tjek dem alligevel hos skattemyndighederne, før I bliver alt for gavmilde.

 • 5.  At sikre hinanden økonomisk

  De fleste har – eller får hen ad vejen - en pensionsopsparing. Til sådan en er der ofte knyttet en livsforsikring. Livsforsikringen går til den nærmeste pårørende, hvis den forsikrede dør. Men hvis I bor sammen uden at være gift, er I ikke automatisk hinandens nærmeste pårørende.


  Så hvis I gerne vil sikre hinanden økonomisk, skal I aktivt gå ind og sørge for, at I bliver hinandens begunstigede på pensionsopsparinger og livsforsikringer. På den måde er I bedre økonomisk stillet, hvis en af jer skulle dø.

  Tal evt. med en rådgiver i banken eller hos pensionsselskabet.

  Produkt

  Giv din pension et gennemsyn

  Som kunde i Danske Bank får du tilbudt en gratis samtale om pension.

  Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.