Boligen, når I flytter sammen

Det kan være lidt af et puslespil at flytte sammen. Især hvis I kommer fra hver sin bolig og skal flytte sammen i en tredje. Se her, hvordan I undgår faldgruberne og kommer godt i mål.

 • 1.  Pas på dobbelt husleje

  Første skridt på vejen er at beslutte, hvor I skal flytte hen. Vil I flytte sammen i en af de boliger, I allerede har? Eller vil I finde en helt tredje?

  Det kan være lidt af et kunststykke at afvikle to boliger, så det passer med indflytningsdatoen i en tredje. Så hvis I har muligheden, kan det være en god løsning at starte med at flytte sammen i en af jeres eksisterende boliger – i hvert fald for en periode. 

   
  Fakta

  Vidste du, at…

  Du selv skal stille med 5 % af prisen, hvis du køber en ejerbolig – plus udgifter til advokat og tinglysning m.v.? Så overvej, om du har behov for en boligopsparing, hvis du drømmer om dit eget hus eller en ejerlejlighed.
 • 2.  Lejebolig: Lav klare aftaler

  Hvis I flytter sammen i en lejebolig, er det ikke sikkert, at I begge kan blive skrevet på lejekontrakten. Mange lejeboliger bliver nemlig tildelt efter en venteliste – og så er det kun personen på ventelisten, som kan få sit navn på kontrakten. Når I har boet sammen i boligen i to år, får den anden part til gengæld mulighed for at overtage boligen, hvis I f.eks. går fra hinanden.
   
  Det kan godt være dyrt at flytte i lejebolig – især i de større byer. Depositum og forudbetalt husleje løber nemt op, så lav en klar aftale om, hvordan I deler udgiften – og hvad I gør med pengene, hvis den ene part senere flytter ud. 

  Tip: Se, hvordan du undgår fælderne ved lejebolig hos Lejernes Landsorganisation
 • 3.  Hvis den ene ejer boligen

  Flytter i sammen i en ejer- eller andelsbolig, som den ene af jer allerede ejer, er der mulighed for, at den anden kan købe sig ind i boligen. Men det er en proces, som kræver professionel rådgivning fra en boligadvokat.

  Alternativt kan den ene af jer leje sig ind i boligen. I så fald er det en god idé at lave en formel lejekontrakt, så lejeren ikke kan blive smidt ud uden varsel, hvis I bliver uvenner. I kan evt. downloade en standardkontrakt på Borger.dk.

  Husk også at fastsætte huslejen rimeligt, så lejeren ikke kommer til at afdrage på boliglånene – uden nogensinde at komme til at eje noget.

  Artikel: Læs også '6 gode økonomiråd, når I flytter sammen
 • 4.  Pas på med fremleje

  Nogle par flytter kun sammen på prøve. Det betyder ofte, at den ene part fremlejer sin bolig, mens parforholdet testes. Hvis I hører til den gruppe, skal I være meget opmærksomme på lejelovens bestemmelser om fremleje.
   
  Lejeloven har nemlig en række regler for, hvornår der er mulighed for at gøre en lejeaftale tidsbegrænset – og afprøvning af parforhold er ikke en af dem. Du risikerer med andre ord at få en evighedslejer på halsen, hvis du ikke passer på. 

   
  Tip: Du kan undgå at få problemer med udlejningen, hvis du kender lejeloven


  Hvad må din nye bolig må koste?

  Få et gratis boligkøbsbevis, hvis du overvejer at købe bolig. Så ved du, hvor meget du kan låne og kan slå til med det samme, når du finder boligen. 

  Få et boligkøbsbevis
 • 5.  Husk dette, hvis I køber fælles bolig

  De fleste par i Danmark flytter sammen, før de evt. bliver gift. Hvis det også gælder for jer, er der et par ting, I skal være særligt opmærksomme på, når I køber en fælles bolig.
   
  Kærestepar arver f.eks. ikke automatisk hinanden. Det betyder bl.a., at I skal sikre hinanden økonomisk – f.eks. med en livsforsikring – når I køber bolig. Læs mere om, hvilke regler der er anderledes for par, som ikke er gift, i artiklen her.
   
  Tal også med en bankrådgiver og evt. en advokat om, hvordan I sikrer hinanden økonomisk. Det kan være rigtig godt givet ud. Både hvis I senere vælger at gå fra hinanden – og hvis I bliver sammen til jeres dages ende.
   
  God boligjagt.
   
  Artikel: Læs meget mere om boligkøb i temaet 'Du skal købe bolig'

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.