Fællesøkonomi – 4 måder at skære kagen på

Det er dejligt at være fælles. Om kærlighed, madlavning og gardinvalg. Men hvad med økonomien? Hvor meget skal være fælles – og hvordan? 

Tidligere betød fællesøkonomi næsten altid, at man samlede alle familiens penge i én pulje. Sådan er det ikke altid længere. Ifølge en YOUGOV-undersøgelse ønsker en stor del af danskerne ikke at indrette deres økonomi som en fælles pulje. 

Det er jo også ret praktisk, at den bedre halvdel ikke kan se, hvor julegaven er købt. Og måske har I vaner eller forbrugsmønstre, som det giver mening at holde adskilt – f.eks. cykelgrej, cigaretter eller computerspil.

Heldigvis kan fællesøkonomi indrettes på flere forskellige måder, lyder det fra cheføkonom Las Olsen i Danske Bank.

”Når man vælger at bo sammen, har man altid en grad af fællesøkonomi. Man har jo i hvert fald en fælles bolig og i praksis også andre fælles ting så som møbler og maden i køleskabet. Men hvor langt man synes, at fællesskabet skal gå, er meget individuelt.”

Hvor fælles skal jeres økonomi være?

De 4 måder at dele økonomi på

Er I på boligjagt?

danskebank.dk/bolig kan I lægge jeres eget lynbudget og se, hvor meget bolig I kan købe sammen. Det tager 30 sekunder.Hvordan deler bankrådgiveren sin økonomi?
Vi har spurgt en bankrådgiver om, hvordan hans egen økonomi ser ud derhjemme. Ikke fordi det nødvendigvis er den rigtige og mest anbefalelsesværdige løsning – men måske kan det inspirere.

Søren er personlig rådgiver i Danske Bank, og sammen med sin kone har han lavet følgende opdeling af privatøkonomien:

 1. Privat konto
  Begge parter har hver sin private konto med tilhørende kort. Kontoen har en kassekredit, som er en slags forsikring, hvis der opstår akut behov, eller den ene part dør.

 2. Budgetkonto
  Her går både Sørens og hans kones løn ind hver måned. Og herfra betaler de faste overførsler og udgifter – altså alle betalingsserviceaftaler.

 3. Forbrugskonto
  Denne konto betaler alt forbrug i husstanden. Det gælder for eksempel mad, restaurantbesøg, tøj til både børn og voksne, bilværksted, gaver og så videre.

 4. Opsparingskonto
  Hver måned bliver der overført et fast beløb til opsparing fra budgetkontoen.


Husk en privat konto – eller juridisk rådgivning
Når man har mange fælles udgifter, giver en fælles konto selvfølgelig rigtig god mening. Men der er også mange argumenter for samtidig at have i hvert fald én konto hver, som kun I selv har adgang til. 

For skulle ulykken ske, at din partner dør, bliver der lukket for alle fælles konti – også selvom I er gift. Derfor er du lidt bedre stillet, hvis du har en konto, som kun er din, og som altid er tilgængelig for dig.

Cheføkonom Las Olsen råder desuden alle par, som køber bolig sammen, til at overveje at tale med en juridisk rådgiver om, hvordan de sikrer sig selv og hinanden økonomisk. Især hvis de ikke er gift.

”Det er ikke særlig romantisk at tale om, at man kan dø i morgen, miste sit job eller lignende, men hvis papirerne er i orden, slipper man for at tage stilling til det, hvis man pludselig står i sårbar situation. Par går jo ind i mellem fra hinanden. Så det er vigtigt at tage stilling til, hvad der er mit og dit i vores fælles liv," lyder rådet fra Las Olsen.

Leder I efter en fælles bolig?

Det er tit, når folk flytter sammen, at spørgsmålet om, hvordan økonomien skal deles dukker op. Hvis I er på udkig efter en fælles bolig, kan I starte boligsøgningen på danskebank.dk/bolig. Her kan I se, hvilke boliger, der passer til jeres økonomi - og blive klar til at købe, når I finder den rigtige bolig. 

Find boliger, der passer til jeres økonomi

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.