96d6baac-00090249-b6b130a7

En knitrende femhundredekroneseddel – ekstra – ind på kontoen – hver måned. 

Det synes du nok lyder meget rart, og måske tænker du lige nu på de sko, møbler, flybilletter, cafebesøg og andre gode sager, som pengene kan bruges til at købe. 

Men hvis du efter lidt dagdrømmeri beslutter dig for at spare pengene op – i stedet for at shoppe igennem – så ligner du faktisk de fleste andre danskere. 

Det viser undersøgelsen Danskernes Økonomiske Tryghed 2018, hvor Danske Bank bl.a. har spurgt 5.000 danskere, hvad de ville bruge pengene til, hvis de fik 500 kroner ekstra til rådighed hver måned. 

 

Vi ønsker os en buffer
Kun 12 procent af danskerne vil straks gå i byen og fylde indkøbsposerne for de ekstra penge. En del drømmer om at rejse for pengene eller om at spare op til store ting som bil, bolig og bryllup. 

Men det mest populære svar er faktisk det mest snusfornuftige på listen: 

Hele 37 procent vil sætte pengene til side, så de har en økonomisk buffer, når vaskemaskinen strejker, når bilen skal på værksted, eller andre uforudsete udgifter dukker op. 

 

Vi tjener mere, end vi bruger
Generelt prioriterer danskerne at polstre privatøkonomien lidt, nu hvor dansk økonomi er i medvind. Hvor vi før kriseårene brugte mere, end vi tjente, sætter vi i dag gennemsnitligt fem kroner til side, hver gang vi tjener 100 kr. 

Vores ønske om at spare op kan være med til at forklare, at forbruget i Danmark udvikler sig stille og roligt, selv om vi faktisk flere penge mellem hænderne end nogensinde før. 

Ikke alle mærker opsvinget. Men en gennemsnitlig familie har over 2.000 kr. mere til sig selv om måneden, end de havde end for ti år siden, når man tager højde for, at priserne er steget. Det skyldes bl.a., at flere er kommet i job, og at mange oplever lønstigninger. 

Få mere ud af din opsparing

Har du et større beløb stående, som du først skal bruge om lang tid? Ofte kan det betale sig at investere pengene, så du får et større afkast. Vil du høre om dine muligheder, er du altid velkommen til at tage en snak med din bankrådgiver.