Investering er ingen metervare. Der kan fra person til person være stor forskel på, hvad der er den rette investering. Men hvordan finder du så den investering, der passer bedst til dig?

Det er et klassisk spørgsmål, når Lars Skovgaard Andersen taler med kunder, der overvejer at investere. Han er investeringstrateg i Danske Bank og forklarer, at to faktorer er afgørende for det rette valg af investering: Din risikovillighed og din tidshorisont.

Hvor risikovillig er du?
”Din risikovillighed handler om, hvor stor risiko du er parat til at løbe med dine investeringer. Spørg fx dig selv, hvor stort et tab du i værste fald kan tåle, og hvor store udsving i værdien af dine investeringer du kan leve med uden at få spoleret din nattesøvn?” siger han. 

Har du en lav risikovillighed, bør obligationer ifølge Lars Skovgaard Andersen udgøre kernen i dine investeringer. Obligationer giver et lavere forventet afkast end aktier, men til gengæld svinger de typisk mindre i værdi, så du er mindre sårbar overfor tab i dårlige perioder. 

Obligationerne udgør altså en form for sikkerhedsnet i dine investeringer.

”Har du modsat en høj risikovillighed, kan du tillade dig en større andel af aktier i dine investeringer. Her kan dit afkast blive højere, men det samme gælder dit tab, hvis tingene ikke går som forventet. Aktier stiger typisk mere i gode tider – men falder mere i dårlige,” fortæller Lars Skovgaard Andersen.

Hvornår skal du bruge pengene?
Din tidshorisont er den anden vigtige faktor, og den handler kort og godt om, hvornår du forventer at skulle bruge de penge, du vil investere. Måske skal du først bruge pengene om 25 år, når du går på pension. Måske planlægger du at købe ny bil om 3-5 år eller noget helt tredje.

”Jo længere tid der går, før du forventer at skulle bruge pengene, jo højere andel af aktier kan du tillade dig. Men en lang tidshorisont bliver du nemlig mindre sårbar overfor de perioder med faldende aktiekurser, som du altid vil opleve undervejs,” forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Det overordnede budskab
Hvis Lars Skovgaard Andersen kort skal opsummere, lyder hans overordnede budskab sådan her:

”Jo højere risikovillighed og længere tidshorisont du har, jo højere andel af aktier kan du tillade dig at have i dine investeringer.”

Når du har styr på din risikovillighed og din tidshorisont, er dit fundament for at investere på plads.  Næste skridt er at finde ud af, om du selv ønsker at styre dine investeringer eller fx foretrækker en pasningsløsning, hvor specialister investerer dine penge for dig. 

”Men det er et helt andet spørgsmål – og her vil jeg anbefale dig at tage en snak med din rådgiver i banken om mulighederne. Her afhænger svaret blandt andet af, om du selv har den fornødne tid og viden til at investere din opsparing,” siger han.

Vi hjælper dig i gang med at investere

Er du i tvivl om, hvilken investering du skal vælge? Så ring til os på 70 202 296, vi er klar til at hjælp dig.
Book møde