Hvorfor skal jeg investere min opsparing? Det spørgsmål bliver Lars Skovgaard Andersen til stadighed stillet – og ifølge investeringsstrategen i Danske Bank er svaret ligetil:

”Du skal investere din opsparing, fordi du på den måde kan få et højere forventet afkast af dine penge, end hvis de blot står på en konto i banken,” siger han.

Bankindskud kan udhule formuen
Med en investering blandet mellem aktier og obligationer har du med andre ord mulighed for, at din opsparing på sigt vokser mere end på en bankkonto. Faktisk risikerer du ifølge Lars Skovgaard Andersen, at din opsparing i banken reelt er en underskudsforretning for dig. I øjeblikket får du stort set ingen rente på en bankkonto, og det betyder, at inflationen – altså prisstigningerne i samfundet – gradvist udhuler købekraften af din opsparing. 

”Hvis priserne i samfundet stiger hurtigere end din opsparing, vil du ikke kunne købe lige så meget for dine penge i fremtiden, som du kan i dag. Investering handler altså ikke kun om at få din opsparing til at vokse, men også om at beskytte den mod inflation,” fortæller han.

Store potentielle gevinster
Investeringsstrategen giver et konkret eksempel: Forestil dig, at du har 100.000 kroner stående kontant i banken til nul procent i rente. Hvis priserne i samfundet stiger med 1 procent om året – og det er ifølge Lars Skovgaard Andersen ikke et urealistisk scenarie – vil købekraften af dine 100.000 kroner om 10 år været reduceret til godt 90.000 kroner. 

”Forestil dig, at du i stedet investerer din opsparing og får et gennemsnitligt årligt afkast på 2 pct. om året efter skat og inflation. Så vil købekraften af dine 100.000 kroner i stedet vokse til næsten 122.000 kroner i løbet af de næste 10 år. Det er en forskel på mere end 31.000 kroner efter skat og inflation,” siger han.

Vælg den rette risiko for dig
Eksemplet er et tænkt eksempel – det er naturligvis umuligt at forudsige det fremtidige afkast fra en investering, og du skal være opmærksom på, at en investering også kan give et tab. Du løber altså en højere risiko ved at investere dine penge end ved at have dem stående i banken.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at en investering er forbundet med høj risiko. Lars Skovgaard Andersen forklarer, at risikoen i sidste ende afhænger af, hvordan du vælger at sammensætte fordelingen mellem aktier og obligationer i din investering. Aktier har den højeste risiko og giver det højeste forventede afkast, mens risikoen og det forventede afkast er lavere for obligationer.

”Overvejer du at investere din opsparing, vil jeg anbefale dig at tage en snak med din rådgiver i banken om mulighederne. Så kan I sammen afdække, hvad der er den helt rigtige investering for dig,” siger han.

Overvejer du at investere

Book møde -  eller ring på 70 123 456

Få artiklerne tilsendt automatisk

Hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev om investering, får du automatisk tilsendt artiklerne fra hjemmesiden.

Tilmeld dig her

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan altid afmelde det igen. Som udgangspunkt udkommer det en gang om ugen, men når der er særlige begivenheder på de finansielle markeder, kan det udkomme oftere.