Hvordan undgår man at bruge flere penge, end man har? Hvordan laver man en opsparing? Og hvordan sikrer man sig mod phishing og andre digitale faldgruber?

Det er på skoleskemaet i Pengeuge 2020, som Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening arrangerer fra 9.-13. marts.

Her rykker medarbejdere fra landets banker ud på skolerne for at styrke de ældste elevers viden om økonomi – så de kommer godt fra start, når de selv skal til at tage økonomiske beslutninger.

Det sker gennem undervisning, film og konkurrencer, som er skræddersyet til at give eleverne en god introduktion til penge, privatøkonomi og digital sikkerhed.

Læs også: 4 ting du skal lære dit barn om økonomi

Et skub i den rigtige retning

Én af de Danske Bank-ansatte, som skal ud at undervise, er Christian Holm, der er filialdirektør i Maribo. Han glæder sig til at sætte økonomi på skemaet på de lokale skoler.

”Det er sjette gang, jeg skal ud at undervise, og det er altid spændende at møde de unge mennesker og høre, hvad der fylder hos dem,” siger Christian Holm og fortsætter:

”Jeg synes, det er vigtigt, at vi bidrager aktivt til det lokalområde, vi bor i, og at vi er med til at lære de unge mennesker, hvad økonomi betyder for dem – både nu og når de en dag flytter hjemmefra."

Pengeugens gode råd om penge

  • Undgå impulskøb. Brug kun de penge, du har besluttet dig for at bruge.
  • Spar op til større ting. Selv om du sparer små beløb op hver måned, bliver det hurtigt til mange penge.
  • Lad være med at låne til forbrug. Det bliver dyrt i længden, og du kommer til at betale mange penge i renter og gebyrer.
  • Læg et budget for din økonomi. Husk at tage højde for uforudsete udgifter
  • Prioritér dine penge. Du har ikke råd til alting – så find ud af, hvad du helst vil have.

Kilde: Finans Danmark

Styr på lån og budget
Ifølge nye tal fra Experian, der står bag RKI-registret, er ca. 46.500 unge mellem 18 og 30 år registret i RKI som dårlige betalere. Et af Pengeugens mål er netop at reducere antallet af unge, der mister kontrollen over deres økonomi eller lander i gældsfælden. Et godt budget er et vigtigt værktøj til at få styr på økonomien – så det er selvfølgelig også på skemaet under Pengeugen.

Vi skaber gode pengevaner året rundt

Danske Bank har året rundt en række aktiviteter, som skal gøre penge og økonomi til at forstå for børn og unge. Fx underviser bankens medarbejdere skoleklasser i Kloge Penge. Derudover har vi for nylig lanceret et nyt inspirationsunivers, PengeSkyen, til forældre, hvor vi sammen med en række eksperter sætter fokus på emner som pengeforståelse, opsparing, forbrug og digitale penge.

Læs mere om Pengeugen
Læs mere om PengeSkyen