Ekspert i privatøkonomi: Her er 4 råd til at tackle corona-bekymringer

En global økonomisk krise har fulgt i kølvandet på coronavirussen. Hver eneste dag har budt på nye historier om stigende arbejdsløshedstal og virksomheder i knæ. Men hvad med din privatøkonomi? Går den fri? Få en eksperts perspektiv og 4 råd til at skabe ro i maven.

Mange helt almindelige lønmodtagere med realkreditlån og familiære forpligtelser er bekymrede for tiden. Det kan Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, godt forstå: 

”Risikoen for at miste sit job er klart steget herhjemme. Og i USA, Tyskland og mange andre af vores største samhandelspartnere har arbejdsløshedstallene allerede givet finanskrisen baghjul,” siger hun. Men alligevel er hun rimelig rolig:

”Indtil videre er det især hastigheden, der gør det her værre end finanskrisen. Jeg har aldrig set arbejdsløsheden stige så hurtigt, som vi ser for tiden. Heldigvis er  dansk økonomi grundlæggende sund, og modsat finanskrisen er denne krise skabt af midlertidige faktorer frem for underliggende økonomiske ubalancer. Når vi eksempelvis bruger færre penge lige nu, er det især fordi mange steder, vi normalt bruger penge, stadig holder lukket. Når samfundet så småt åbner igen, bør økonomien også gradvist komme på fode igen. Derfor tror jeg også på, at ledigheden falder igen i andet halvår,” forklarer hun.

Brug for hjælp?

Har du brug for hjælp, så kontakt os på
tlf 70 12 34 56 eller book et onlinemøde.

Book møde

Overblik er det bedste middel mod bekymringen

Er du bekymret for at miste dit job eller på anden måde blive ramt på privatøkonomien af coronakrisen, får du her fire råd til at gribe bekymringerne konstruktivt an. 

#1 Tag overblik over din økonomi

Overblik er ikke noget, man får foræret. Det er noget, man tager. Og det er ikke kun i krisetider, at det er en god ide.
Det første skridt til at forstå, hvor skrøbelig din økonomi eventuelt er, er at kende dine indtægter og udgifter. Ved du, hvad du bruger dine penge på? 

  • Find ud af, hvor mange udgifter du har om måneden i gennemsnit – og hold så det tal op mod din indtægt.
  • Lav en liste over de faste store udgifter – forsikringer, børneinstitutioner, transport, el, varme og så videre.
  • Glem ikke detaljerne – hvad bruger du hver måned på abonnementer, medlemskaber og andre forbrugsmønstre?

Med det overblik på plads finder du nemmere de steder, du kan skære ned, hvis behovet opstår.

#2 Læg budget ud fra forskellige scenarier

Hvad sker der med familiens situation, hvis du mister dit job? Eller din partner gør? Eller jer begge?

Brug det grundlæggende budget fra råd nummer 1 til at prøve scenarier af. Træk en indkomst fra (og læg eventuelt dagpenge til). Hvordan ser regnestykket så ud, når du sammenligner med udgifterne? 

Kan det fungere, eller er der behov for ændringer? Har du penge sparet op, du kan trække på i et stykke tid – eller eventuelt en opsparing, du kan sætte på pause? 

#3 Tag en snak i familien

Dette råd er heller ikke kun relevant i corona-tider. Er I flere i husstanden, så gennemgå jeres økonomi sammen og tal om scenarierne fra råd nummer 2. 

Hvilke muligheder har I? Er I for eksempel villige til at sælge bilen, hvis det ene job ryger? Er der andre steder, I kan blive enige om at spare? Er I medlem af en a-kasse, har I lønforsikring? Hvordan har I det hver især med de forskellige muligheder?

#4 Tal med jeres bankrådgiver

Som altid anbefaler vi at tage jeres bankrådgiver i med i livets store privatøkonomi-spørgsmål. Din bankrådgiver er til for at hjælpe dig og kan for eksempel hjælpe dig med at regne på de forskellige scenarier i øvelsen foroven.

Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.