Del

Din jul bliver lidt billigere i år

Klumme: Julen koster penge, men ikke helt så mange som sidste år. Lønningerne er nemlig steget, mens priserne på mange julegodter er faldet. Louise Aggerstrøm Hansen, som er privatøkonom i Danske Bank, har set på julebudgettet.

"Det kan betale sig at gå efter flæskesteg i år. Prisen på svinekød er faldet, mens prisen på fjerkræ er omtrent på samme niveau som for et år siden."
Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom 

Den første gode julenyhed er, at mange danskere har fået lidt flere penge mellem hænderne end sidste år. Lønnen på det private arbejdsmarked er nemlig steget med ca. 2 % i snit – og samtidigt er priserne kun er steget meget lidt. Forbrugerpriserne er nemlig kun steget med 0,3 procent i gennemsnit – og for mange af de ting, vi bruger i julen er prisen ligefrem faldet.

Julemaden er faldet i pris

Prisen på svinekød er faldet med 5,6 procent siden sidste år, så der er udsigt til en billigere flæskesteg på julebordet. Prisen på juleand bliver desværre ikke opgjort for sig, men prisen på fjerkræ er omtrent på samme niveau som for et år siden. Så noget kan tyde på, at det er værd at gå efter flæskesteg i år.

Resten af julebordet er også blevet billigere. Prisen på kartofler er faldet med næsten 7 procent, mens sovs og fond er faldet med 2,5 procent. Slik og marcipan er også blevet billigere, men den triste undtagelse er, at chokoladeprisen er steget med hele 8 procent.

Nogle gaver er blevet billigere

Når det gælder julegaverne, er mange faldet i pris. Det gælder for tøj til både mænd, kvinder og børn, der er faldet men 2-7 procent det seneste år. Også spil, skønlitteratur og smykker er blevet billigere.

Al elektronik er vanen tro også blevet billigere, men her er kravene måske også steget. Det hjælper ikke, at sidste års mobiltelefoner kan fås til en lavere pris i dag, hvis man gerne vil have den nyeste. Men kan man leve med en lidt ældre model, er der mange penge at spare.

Andre gaver er blevet dyrere

Er man mere til de helt klassiske gaver som fagbøger og legetøj, er priserne til gengæld steget. Men bogpriserne er meget omskiftelige, og hvad statistikken viser afhængig af, hvad der lige er på bestsellerlisten den ene måned frem for den anden.

Julerejsen er (måske) billigere

Prisen på at rejse hjem til jul er stort set den samme som sidste år. På den ene side er benzinprisen steget 0,9 procent og togbilletterne blevet 1,4 procent dyrere – men på den anden side er det blevet over 5 procent billigere at tage et indenrigsfly.

Prisudviklingen kan dog også være en god undskyldning for at tage endnu længere væk, da udenrigsflyvninger er blevet 12,8 procent billigere.

Hvad så med næste år?

De danske forbrugere har nydt godt af, at priserne er vokset meget langsomt i år. Men det varer næppe ved. Kigger vi frem mod 2017, er der udsigt til prisstigninger på en række varer. Ikke mindst benzinpriserne har udsigt til at stige – de ventes stadig at være lave, men ikke helt så lave som i år.

Man kan til gengæld trøste sig med, at lønningerne fortsat ventes at vokse mere end priserne. Dermed vil mange opleve at have flere penge mellem hænderne, selvom stigningen vil være mere afdæmpet end i år.

Figur: Svinekødet er billigere i år, mens fjerkræet har holdt prisen.

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.