Del

Derfor skal du tjekke din forskudsopgørelse

Klumme: I år er der ekstra god grund til at tjekke, om tallene stemmer i forskudsopgørelsen. Her er fire gode, lavpraktiske råd fra Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen.

Det er altid en god idé at tjekke sin forskudsopgørelse, så du undgår ubehagelige skattesmæk. Men i år, er der en ekstra grund. Folketinget har nemlig lige vedtaget at sætte renten op på den skat, som du skylder, og renten ned på den skat, du har betalt for meget.

Du tjekker din årsopgørelse ved at logge ind på skat.dk, hvor din forskudsopgørelsen for 2018 nu ligger klar. Den kan godt være lidt svær at overskue, men der er især fire ting, som det er værd at kigge på – og evt. rette til.

 1. Rubrik 102. Din indkomst
  Rubrikken med din indkomst er især værd at se nærmere på, hvis din løn har ændret sig mærkbart i årets løb – måske, fordi du har fået nyt job. Men det kan f.eks. også være, at du modtager honorarer eller særlige medarbejdergoder, som ikke automatisk bliver indberettet til skat.

 2. Rubrik 481. Renteudgifter og –indtægter
  Rubrikken er særligt interessant for dig, hvis dine lån har ændret sig. Det kan være, at du har købt bolig – eller at dit realkreditlån har fået ny rente. Hvis dine renteudgifter er blevet lavere, falder dit rentefradrag nemlig, og du risikerer et skattesmæk.

 3. Rubrik 417. Befordringsfradrag
  Befordrings- eller kørselsfradraget, som det også kaldes, er det fradrag, du kan få, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Hvis du er flyttet eller har fået nyt arbejde, og afstanden mellem job og hjem har ændret sig, så kan din skat også have ændret sig – og så er det godt at få rettet til.

 4. Andre større ændringer
  Giv i det hele taget forskudsopgørelsen ekstra opmærksomhed, hvis der er sket større ændringer i dit liv. Det kan f.eks. være, at du er blevet skilt, har købt en bolig, er gået fra ledighed til job, eller du er gået på pension. Det kan nemlig også give betydelige ændringer i den skat, du skal betale.

 

Skatten falder i øvrigt i 2018
Hvis skat og forskudsopgørelser giver dig sved på panden, så kan du måske i det mindste glæde dig over, at skatten bliver lidt mindre til næste år. Selvom regeringens nye skattepakke ikke er vedtaget endnu, så er der allerede vedtaget mindre skattelettelser på to områder:

Topskattegrænsen er blevet hævet fra 479.000 kr. til 498.000 kr.
Beskæftigelsesfradraget er blevet hævet fra 30.000 kr. til 33.000 kr.

Husk, at du også i løbet af det kommende år kan gå ind og ændre i forskudsopgørelsen, hvis din indkomst og dine skatteforhold ændrer sig. Så kan du slippe for både rentebetaling og skattesmæk.

Tjek alle skattesatserne for 2018 hos Skat

Se, om skatten i din kommune går op eller ned

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.