Del

Historien om Pondus

Et tilfældigt møde i 1966 i Zoologisk have mellem en pressefotograf og en kongepingvin.

Et tilfældigt møde i 1966 i Zoologisk Have mellem en pressefotograf på arbejde og havens majestætiske kongepingvin, blev afsættet til en invasion af pingvin-sparebøsser hos børn over hele Danmark, men også en massiv markedsføringssucces.

Pressefotografen var Ivar Myrhøj, og da han så kongepingvinen, fik han idéen til en børnebog. Han bandt et rødt tørklæde om halsen på den ene pingvin, som han navngav Pondus, og udgav herefter bogen “Pingvinen Pondus i Zoologisk Have”. Det blev i alt til fire bøger om Pondus, der er blevet oversat til flere sprog, og blot den første blev der solgt i tusindvis af eksemplarer.

På dette tidspunkt var Landmandsbanken sponsor for kongepingvinen, så da banken året efter i 1967 besluttede sig for at indføre nye sparebøsser, var det oplagt at lade den ene af kandidaterne være en pingvin. De andre sparebøsser i konkurrencen var også dyr, blandt andet en mus. Der blev nedsat to juryer til at træffe en afgørelse, en for voksne og en for børn mellem otte og 14 år på tværs af hele landet. De voksne valgte musen, men man skal som bekendt høre sandheden fra børn og fulde folk, så da de pegede på pingvinen, var sparebøssen Pondus en realitet.

Markedsføringssucces
Det var billedhuggeren Johannes Hansen, der kom til at stå for designet af sparebøssen, der på ganske kort tid blev folkeeje. Efter sigende lignede de fleste bankfilialer nærmere legetøjsforretninger i de år med små pingviner overalt.

Markedsføringen af Pondus-sparebøssen betragtes i dag som en af bankens største succeser helt på linje med MobilePay, der på under et år fik næsten 900.000 brugere. Pondus blev skabt i 1967 og lanceret i januar 1968. Indenfor blot for to uger var der uddelt 50.000 eksemplarer. På seks måneder voksede det til 300.000, og inden for det første år havde én million danskere fået en Pondus til reolen eller vindueskarmen, så ALLE kendte Pondus, og gør det den dag i dag.

Som et led i markedsføringskampagnen oprettede banken en Pondus Klub, hvor der var medlemsblad, og man kunne få skoleskemaer, kuglepenne, badges, og man kunne få en Guld-Pondus, hvis man fyldte fem hele sparebøsser. 

Samtidig blev Pondus sponsor for stort set samtlige idrætsstævner landet over, så selv hvis ens forældre ikke var kunder i banken, blev man pondusficeret. Det betød også, at Landmandsbanken i de år fik rigtig mange nye kunder, fordi børn tiggede deres forældre om at blive en del af Pondus klubben og få en Pondus som legetøj. I Pondus-klubbens medlemsblad fra dengang kan man finde medlemmer fra så fjerne egne som Polynesien.

Pondus var så populær, at da Prins Joachim havde barnedåb i 1969, sendte Landmandsbanken et bud til Amalienborg med en Pondus til den nye prins.

Pondus overlevede dem alle
I 2017 fylder Pondus 50 år, og han har selvfølgelig ikke været alene på sparebøsse-scenen i årenes løb og han måtte kæmpe om rampelyset med blandt andet Provinsbankens ugle, BG Banks Hugo og ikke mindst Handelsbankens elefant.

Men Pondus overlevede dem alle. I 1999 måtte den dog have et nyt look, da den originale pingvin uden øjne og smil var blevet gammeldags i en tid, hvor børn var blevet vant til andre sjove dyr i tegnefilm og blade. Pondus fik store øjne og et gult næb for at se gladere og friskere ud, og i højere grad minde om andre populære pingviner som Pingu og Pingo fra Rasmus Klump.

18 år efter sin ansigtsløftning, er Pondus fortsat på toppen, Pondus-klubben lever i bedste velgående, og man kan stadig støde på idrætsstævner rundt omkring, som Pondus lægger navn til. Så selvom der var landesorg, da den rigtige pingvin Pondus døde i Københavns Zoo i 1970, lever Pondus videre i bedste velgående.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.