Et tilfældigt møde i 1966 i Zoologisk Have mellem en pressefotograf og havens majestætiske kongepingvin blev afsættet for en invasion af pingvin-sparebøsser hos børn i hele Danmark.

Da fotograf Ivar Myrhøj så kongepingvinen, fik han ideen til en børnebog. Han bandt et rødt tørklæde om halsen på en pingvin og udgav bogen “Pingvinen Pondus i Zoologisk Have”. Det blev i alt til fire bøger om Pondus. Bøgerne blev oversat til flere sprog og solgt i tusindvis af eksemplarer.

Landmandsbanken var dengang sponsor for kongepingvinen i ZOO. Så da banken i 1967 skulle have nye sparebøsser, lod de pingvinen være en af ét af de dyr, som to juryer skulle vælge imellem. I den ene jury sad børn fra hele landet, og da børnene pegede på pingvinen, var sparebøssen Pondus en realitet.

Pondus på alle hylder
Billedhuggeren Johannes Hansen designede sparebøssen, som på kort tid blev folkeeje. Efter sigende lignede de fleste bankfilialer nærmere legetøjsforretninger i de år med små pingviner overalt.

Markedsføringen af Pondus-sparebøssen betragtes i dag som en af bankens største succeser helt på linje med MobilePay, der på under et år fik næsten 900.000 brugere.

Pondus blev lanceret i 1968, og inden for det første år havde én million danskere fået en pingvin til reolen eller vindueskarmen. ALLE kendte Pondus og gør det den dag i dag.

Banken oprettede en Pondus Klub med medlemsblad, skoleskemaer, kuglepenne og badges. En Guld-Pondus kunne man også få, hvis man fyldte fem hele sparebøsser.

Samtidig blev Pondus sponsor for stort set samtlige idrætsstævner landet over, så selv hvis ens forældre ikke var kunder i banken, blev man pondusficeret. I de år fik Landmandsbanken rigtig mange nye kunder, fordi børn tiggede deres forældre om at blive en del af Pondus Klubben og få en Pondus som legetøj.

Da Prins Joachim blev døbt i 1969, sendte Landmandsbanken et bud til Amalienborg. Buddet medbragte selvfølgelig en Pondus til den lille prins.

Børn kan stadig spare op med Pondus
I 2017 fyldte Pondus 50 år. I årenes løb har han bl.a. kæmpet om rampelyset med Provinsbankens ugle og Handelsbankens elefant. Men Pondus overlevede dem alle.

Den rigtige pingvin Pondus døde i Zoologisk Have i 1970. Men hans navnebror med det røde halstørklæde er still going strong, og børn kan stadig lære at spare op med Pondus.

Skal dit barn også have en Ponduskonto?


  • For børn på 0-7 år
  • Gør det sjovt at spare op med Pondus-sparebøssen
  • Lærer dit barn om penge

Bestil kontoen
- eller ring 70 123 456