De fleste børn vil gerne vide mere om penge – og det er ikke så mærkeligt, for penge spiller jo en afgørende rolle i de fleste menneskers liv.

Tre ud af fire børn siger i en YouGov-undersøgelse for Danske Bank, at deres forældre er den vigtigste kilde til viden om økonomi. Og hver tredje siger, at de lærer ved at se, hvordan deres forældre bruger penge.

Så her er fire gode råd til dig, som gerne vil være en god rollemodel.

1. Lad barnet tjene egne penge

Det er altid nemmere at bruge andres penge end sine egne. Sådan er det også for børn.

Børn kan godt kan blive lidt nærige med penge, de selv har tjent. Og det er godt, så længe det ikke tager overhånd. For så lærer de at forholde sig kritisk til, om de fx har brug for en ny telefon eller ej.

Derfor kan det være en fin idé, hvis du lader dine børn at arbejde lidt for lommepengene – eller opfordrer dem til at få et fritidsjob, når de er fyldt 13 år, som er aldersgrænsen for, hvornår børn må få et arbejde.

Husk dog, at der skal være styr på løn, skat og tidsforbrug, for det skal selvfølgelig ikke gå ud over uddannelsen. Til gengæld er det en fin mulighed for at snuse til arbejdslivet, få nogle flere penge og lære lidt mere om privatøkonomi.

Giv lommepenge på en smart måde

Med en lommepengeapp kan du nemt give lommepenge til dit barn, og dit barn lærer at blive fortrolig med penge i en digital verden.

Få appen

2. Lav en opsparing

De fleste børn kan godt lide at spare op – og hvem kender ikke glæden ved at se pengebunken vokse i sparegrisen. Men når børnene bliver større, kan det være godt at sætte opsparingen lidt mere i system.

Lærer dit barn tidligt, at man først kan købe noget, når man har sparet pengene op, kan det på sigt redde barnet fra at blive en af de 5 procent af alle unge mellem 18-30 år, som er registret som dårlige betalere.

Kontanter har vi ikke så mange af som tidligere. Så når børnene bliver lidt større, er det en god idé, at de får deres egen opsparingskonto. Snak om, hvad pengene skal bruges til. Det er sjovere at spare op, når der er et mål!

3. Prøv at lægge et budget

Få af os nyder decideret at lægge budgetter. Men de fleste anerkender, at det kan være et nyttigt værktøj. Det kan fx vise et barn, hvad ting koster, og hvordan den daglige økonomi hænger sammen. Så lær dit barn at lægge et budget.

Tag udgangspunkt i en situation, som interesserer barnet, når I øver jer. Og husk at gentage øvelsen, når barnet flytter hjemmefra, så han eller hun kommer godt fra start med sin nye økonomi.

4. Fortæl om familiens økonomi

Hverdagen er fuld af situationer, hvor I kan tale om økonomi. Så tag dit barn med ud af købe ind, og lad gerne ungerne klare mindre indkøb selv, når de bliver store nok.

Fortæl om nogle af de økonomiske valg, I træffer. Fx hvis I sparer op til en ferie eller eller til udbetalingen på en bil eller et hus.

Når barnet kan få sit eget betalingskort, netbank og MobilePay, er det også oplagt, at I sammen sætter jer ind i, hvordan det hele fungerer.

Sådan kan du trin for trin sikre dig, at din barn til slut bliver klar til at overtage ansvaret selv.

Bliv kunde

For at bruge lommepenge-appen skal du og dit barn være kunder i Danske Bank.
Det er nemt at blive.

Bliv kunde