Del

Fire ting du skal lære dine børn om økonomi

Klumme: Familien er det sted, hvor flest børn henter deres viden om økonomi. Så som forælder spiller du en vigtig rolle. Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fortæller her, hvor du kan sætte ind.

De fleste børn vil gerne vide mere om penge – og det er ikke så mærkeligt, for penge spiller jo en afgørende rolle i de fleste menneskers liv. Flere og flere skoler sætter da også privatøkonomi på skemaet – f.eks i forbindelse med Pengeugen, der kører netop nu.

Alligevel mener tre ud af fire børn ifølge en YouGov-undersøgelse fra sidste år, at deres forældre er den vigtigste kilde til viden om økonomi – og hver tredje siger, at de lærer ved at se, hvordan deres forældre bruger penge. Så her er fire gode råd til dig, som gerne vil være en god rollemodel.

1. Lad barnet tjene egne penge

Det er altid nemmere at bruge andres penge end sine egne – og sådan er det også for børn, som godt kan blive lidt nærige med penge, de selv har tjent. Og det er godt, så længe det ikke tager overhånd, for det viser, at de forholder sig kritisk til, om de f.eks har brug for en ny telefon eller ej.

Derfor kan det være en fin idé, hvis du lader dine børn at arbejde lidt for lommepengene – eller opfordrer dem til at få et fritidsjob, når de er fyldt 13 år, som er aldersgrænsen for, hvornår børn må få et arbejde.

Husk dog, at der skal være styr på løn, skat og tidsforbrug, for det skal selvfølgelig ikke gå ud over uddannelsen. Til gengæld er det en rigtig god mulighed for at snuse til arbejdslivet, få nogle flere penge og samtidig få noget forståelse for privatøkonomi ind under huden.

2. Lav en opsparing

De fleste børn kan godt lide at spare op – hvem kender ikke glæden ved at se pengebunken vokse i sparegrisen. Men efterhånden som børnene bliver større, kan det være godt at sætte opsparingen lidt mere i system. Lærer man tidligt, at man først kan købe noget, når man har sparet pengene op, kan det på sigt redde dit barn fra at blive en af de 5 procent af alle unge mellem 18-30 år, som desværre er registret som dårlige betalere.

Der er heller ikke længere så mange kontanter i omløb i den moderne familie. Så når børnene bliver lidt større, er det en god idé, at de får deres egen opsparingskonto. Men det er altid sjovere at spare op, hvis der er et mål med opsparingen. Så få også en snak om, hvad pengene skal bruges til.

3. Prøv at lægge et budget

Der er ikke mange mennesker, der nyder at lægge budgetter. Men de fleste anerkender, at det kan være et rigtig nyttigt værktøj.  Det er både med til at skabe overblik over den daglige økonomi, og giver barnet et indblik i, hvad ting koster. Så lær dit barn at lægge et budget.

Tag meget gerne udgangspunkt i en situation, som interesserer barnet, når I øver jer. Og husk at gentage øvelsen, når barnet flytter hjemmefra, så han eller hun kommer godt fra start med sin nye økonomi.

4. Fortæl om familiens økonomi

Hverdagen er fuld af situationer, hvor I kan tale om økonomi. Så tag dit barn med ud af købe ind – og lad gerne ungerne klare mindre indkøb selv, når de bliver store nok. Fortæl også dit barn, hvis I f.eks. sparer op til en ferie eller til udbetalingen på en bil eller et hus – eller hvilke andre økonomiske valg, du træffer.

Når barnet bliver stor nok til at få eget betalingskort, netbank og MobilePay, er det også oplagt, at I sammen sætter jer ind i, hvordan det hele fungerer.

På den måde kan du trin for trin sikre dig, at din barn til slut bliver klar til at overtage ansvaret selv.

Lær dit barn om penge med Danske Banks Lommepengeløsning > 

Pengeuge 2018 på skolerne – Danske Bank bakker op

I denne uge er det Pengeuge for 7.-9. klasse på skoler over hele landet. Det betyder, at privatøkonomi er på skemaet i matematiktimerne – evt. med en gæsteunderviser fra en lokal bank. 

I år er temaet digital sikkerhed – og Danske Bank bakker op med gæsteundervisere. 

Finans Danmark står bag initiativet, som også bakkes op af Matematiklærerforeningen og Forbrugerrådet TÆNK. Læs mere på pengeuge.dk.

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.