Computeren er kaput, og visdomstanden værker slemt. Hver fjerde dansker tager ind imellem et forbrugslån for at dække uventede udgifter eller dele større køb ud på flere afdrag.

Et forbrugslån kan nogle gange hjælpe med at få økonomien til at hænge sammen
. Men det koster jo noget at låne pengene, og har du flere små lån hos forskellige udbydere, kan det blive dyrt at afdrage på gælden og svært at se en ende på udgifterne. 

... og hvad gør du så?

Jo, så tjekker du, om du kan samle dine lån og kreditter i ét større forbrugslån. Det kan ofte give dig mere luft i økonomien og bedre overblik over din gæld, råder Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen. 

Her foreslår hun fem trin, du kan følge:

1) Få overblik over, hvad du har lånt
Find breve og anden information om dine lån frem og lav en liste over, hvor meget du skylder og til hvem.

Skriv ned, hvad hvert lån koster. Find lånets Årlige Omkostninger i Procent – også kaldet ÅOP. Tallet samler alle lånets renter, gebyrer og administrations-omkostninger og gør det nemt for dig at sammenligne priserne på dine lån.

2) Snak med din bankrådgiver om, hvad du kan gøre
Nu skal du i gang med at lægge en plan for, hvordan du kommer af med din gæld – og det kan du få hjælp til.

Book et møde med din rådgiver i banken og tag listen over din gæld med på mødet. Din rådgiver kan hjælpe med at regne på, hvad der bedst kan betale sig i netop din situation.

Hvornår passer det dig at mødes?

Book møde

3) Tjek om det kan betale sig at samle dine lån

Ved at samle flere små lån i ét større forbrugslån, kan du ofte få en bedre rente og en lavere månedlig ydelse. Du slipper også for at betale gebyrer flere steder. 

Når du kun betaler af på ét lån, er det nemt at få overblik over, hvad du skal af med hver måned – og hvor længe, du skal betale af på din gæld. Måske kan du endda vælge en kortere løbetid, så du kommer hurtigere af med gælden.

Se dine muligheder i mobilbanken

Har du hentet vores mobilbank? I mobilbankens låneguide kan du – helt uforpligtende – få vist dine individuelle lånemuligheder. Vælg 'Udforsk' i menuen og følg guiden.

Find mobilbanken i
App Store og Google Play

                  

4) Kan du ikke samle dine lån – så betal din dyreste gæld først
Hvis det ikke er muligt for dig at samle dine mindre lån i ét større lån, kan du stadig lægge en god plan for, hvordan du slipper af med gælden.

Start med at lægge et budget, så du ved, hvor meget du kan afdrage hver måned – og brug så din liste over gældsposterne til at lave en afbetalingsplan.

Kig godt på, hvad de forskellige lån koster, så du kommer af med din dyreste gæld først.

5) Læg et nyt budget
Når du er gældsfri eller godt i gang med at betale af på din gæld, er det en rigtig god ide at lægge et nyt budget. Så bliver du helt skarp på, hvad du har til forbrug hver måned.

Måske kan du begynde at sætte et fast beløb til side hver måned, så du har noget at stå imod med, når uventede udgifter dukker op.

På den måde kan et godt budget være med til at sikre, at dyr klatgæld bliver noget, der hører fortiden til.

Vil du samle dine lån hos os?

Som kunde i Danske Bank kan du nemt og hurtigt søge om et lån. Og fordi vi kender dig og din økonomi, kan du være sikker på, at du har råd til lånet, når du har fået et ja fra os.

Søg om lånet – eller få mere at vide:

Mobilbank Netbank

eller ring til os på 70 123 456.