Hvis der er en almindelig tendens til, at vi drømmer om det, vi ikke har, så gælder det tilsyneladende ikke i forhold til parcelhuse i Danmark.

De fleste af os bor nemlig i et parcelhus – og drømmer om at bo i et.

Det er en af konklusionerne i en analyse af danskernes boligformer og boligdrømme, som privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen har lavet i kapitel tre af den netop publicerede rapport Danskernes Økonomiske Tryghed 2019.

"Næsten halvdelen af alle danskere drømmer om at bo i eget hus - fire gange så mange som andelen, der drømmer om en ejerlejlighed. Og dem der bor i huset er glade for det. To-tredjedele af de, der bor i eget hus, ser det også som deres drømmebolig", siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Parcelhusejere er da også mere tilfredse og mindre bekymrede over deres boligsituation, end folk, der bor i leje-, andels- eller ejerlejlighed, siger hun.

 Mens 44 procent af parcelhusejerne er helt uden bekymringer omkring deres nuværende boligsituation, gælder det samme for 36 procent af de, der bor i lejlighed.

"Især boligejerne bekymrer sig om den løbende vedligeholdelse af deres bolig. Men samlet set har de færre bekymringer end dem, der bor til leje. Mere end hver femte lejer bekymrer sig om huslejestigninger, og mange bekymrer sig også over ikke at have råd til at flytte i en mere passende bolig", siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Følelsen af tryghed og tilfredshed afhænger dog ikke først og fremmest af, om vi bor i ejer- eller lejebolig. Der er nogle generelle forskelle i alder og økonomiske vilkår mellem lejere og ejere, og at de er nok de forskelle mere end boformen, der præger vores generelle økonomiske tryghed, påpeger Louise Aggerstrøm Hansen.

I alt 3,8 millioner danskere bor i hus, mens 1,8 millioner bor i lejlighed, heraf blot en kvart million i ejerlejlighed.