Eje, leje eller andel? Sådan vælger du

Skal du vælge en ejerbolig, andelsbolig, eller skal du være lejer? Det kan være et af de store spørgsmål, når du vil skifte din bolig ud med en ny. I guiden kan du få overblik over nogle af de fordele og ulemper der er ved de forskellige boligtyper.

Hvis du har spørgsmål omkring bolig, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Book et møde
- eller ring 70 15 15 16



  • 1. Forskel på, hvordan vi bor rundt om i landet

    Når du skal vælge boligtype, du vil bo i, afhænger valget både af din økonomi, dine personlige ønsker og de muligheder, der er i den landsdel, du skal bo i. 

    Der er stor forskel på, hvordan boligtyperne er fordelt rundt omkring i landet. I Nordjylland bor næsten alle i hus, mens det er lejlighederne, der dominerer boligmarkedet i Københavns Kommune. Det er også i de største byer, at du finder langt de fleste andelsboliger.

    Det vigtigste, når danskerne skal vælge ny bolig

    1. Boligens pris
    2. Afstand til arbejdsplads
    3. Tæt på venner og familie
    4. Naturen
    5. Kollektiv transport

    Kilde: YouGov-undersøgelse foretaget for Danske Bank i 2015

    Sådan bor vi

    Cirka hver anden dansker bor i ejerbolig og lidt mindre end hver 10. i andelsbolig. Resten bor i lejebolig. 

  • 2. Lejebolig

    De fleste unge flytter i lejebolig, når de flytter hjemmefra. Det skyldes ofte, at mange unge endnu ikke har råd til at købe en ejerbolig eller en andel. Senere vælger mange at købe en bolig, mens andre fortsætter som lejere – eller bliver det igen senere.

    Fordele ved lejebolig

    • Nemt at flytte, svært at blive opsagt
      Som lejer er du ret frit stillet. Hvis der ikke er tale om en tidsbegrænset leje, kan udlejeren ikke opsige dig uden en god grund - du kan se reglerne i § 82 og 83 i lejeloven. Du kan omvendt nemt fraflytte boligen, hvis du vil. For du skal ikke først sælge boligen, men bare overholde den opsigelsesfrist, der står i din lejekontrakt. Det kan f.eks. være en fordel, hvis du ikke regner med at blive boende i så mange år eller tror, at du på et tidspunkt gerne vil hurtigt videre. 

    • Udlejeren har en stor del af ansvaret for at vedligeholde boligen 
      Derfor skal du normalt ikke selv betale for reparation, hvis f.eks. et vandrør bliver utæt, hvis toilettet går i stykker, eller hvis en stikkontakt trænger til at blive udskiftet. Du kan se i lejekontrakten, hvad der præcist er udlejerens og dit ansvar – og husk at læse kontrakten grundigt igennem og søg evt. rådgivning, inden du skriver under.

    • Ingen lån og skat
      Du undgår at optage store boliglån i din bolig, og du slipper for at betale skat af boligen, som boligejere skal.


    Ulemper ved lejebolig

    •  Du sparer ikke op i din bolig
      Den største ulempe er, at du ikke sparer op i boligen, som du gør, hvis du betaler af på lånene i en ejerbolig. Det kan i nogle tilfælde betyde, at en lejebolig med tiden kan gå hen og blive en dyrere løsning, end en tilsvarende ejerbolig.

    • Du skal spørge om lov til at ændre boligen
      Som lejer kan du ikke male og bygge om, som du har lyst. Du skal have tilladelse af udlejeren. Det samme gælder, hvis du vil leje et værelse ud eller fremleje boligen i en periode.

    • Du skal betale et depositum
      Du skal som regel stille med et depositum på op til tre måneders leje og derudover måske også tre måneders forudbetalt leje. Det kan være et stort beløb at lægge på en gang, og du kan ikke være sikker på at få dit depositum retur, når du flytter igen, hvis du ikke afleverer boligen i den aftalte stand.

    Hvad koster det at flytte hjemmefra? 

  • 3. Ejerbolig

    Omkring halvdelen af alle indbyggere i Danmark bor i ejerbolig – og det er dermed den mest populære boligtype i landet. 

    Fordele ved ejerbolig

    • Når du ejer din bolig, bestemmer du selv over den 
      Du bestemmer, hvordan du maler, om du vil have nyt køkken, og om du evt. vil leje den ud. Det er en frihed, som mange mennesker værdsætter højt.

    • Du kan spare op i din bolig 
      De fleste er nødt til at låne penge i banken for at købe en bolig. Men hvis du afdrager på lånene, vil du efterhånden få en friværdi, som du enten kan låne billigt i eller få udbetalt, hvis du vælger at sælge boligen.

    • Boligen kan stige i værdi
      En værdistigning kan bidrage til, at din opsparing i boligen vokser. Det kan du bruge til enten at sælge med fortjeneste eller at låne billigt i din friværdi.

    Ulemper ved ejerbolig

    • Du skal have til udbetalingen for at låne i banken
      Du skal stille med mindst 5 % af købesummen i egenbetaling, hvis du låner i banken til at købe en ejerbolig, plus udgifter til tinglysning med mere.  Det kan betyde, at du skal begynde at spare op i god tid.

    • Skat
      Du skal betale skat af din bolig – både ejendomsværdiskat og grundskyld. Du kan dog trække renteudgifterne til dit lån fra i skat.

     

    • Boligen kan falde i værdi
      En ejerbolig kan falde i værdi. Hvis værdien af din bolig falder så meget, at gælden bliver større end boligens værdi, kalder man det at være ’teknisk insolvent’. Det kan især blive et problem, hvis du skal sælge boligen, men ikke kan gøre det uden at få et tab.

    Køb af ejerbolig trin for trin
    Beregn, hvad det koster at låne til en ejerbolig

    På boligjagt eller klar til at købe?

    Brug 1 minut på vores lynbudget og se alle boliger til salg, som du har råd til at købe – eller læg et personligt budget og søg om købsgodkendelse.

    Kom i gang
    - eller ring til os på 70 15 15 16

  • 4. Andelsbolig

    En andelsbolig adskiller sig fra en ejerbolig på flere måder. I en andelsboligforening ejer beboerne ejendommen i fællesskab, mens beboerne i en ejerforening ejer hver deres bolig. Som beboer i en andelsbolig køber du kun brugsretten til din bolig som andelshaver, og du får samtidig del i både foreningens fælles formue og gæld.

    Fordele ved andelsbolig

    • Lavere købspris
      Det er typisk billigere at købe en andelsbolig end en tilsvarende ejerbolig.

    • Tæt naboskab
      Når du køber en andelsbolig, bliver du en del af andelsboligforeningens fællesskab, hvor du og de andre andelshavere ejer ejendommen sammen. Det betyder, at I sammen beslutter, hvordan jeres forening skal drives. Mange steder holder foreningerne f.eks. også fælles arbejdsdage, og generelt set kommer man nok sine naboer mere ved i en andelsboligforening, end i andre boligformer.

    • I er flere om vedligeholdelsen
      Du står selv for at låne i banken til at købe din andelsbolig, men andelsboligforeningen står for de øvrige lån i ejendommen, og I er alle med til f.eks. at beslutte, hvilket lån foreningen skal optage, eller hvad lånet skal bruges til. 

    Ulemper ved andelsbolig

    • Lidt dyrere lån
      Du kan ikke optage realkreditlån til en andelsbolig, som du kan til en ejerbolig. Du skal i stedet have et andelsboliglån, som typisk har en lidt højere rente end et realkreditlån. Læs mere om andelsboliglån

    • Flertallet bestemmer
      Alle større beslutninger - som f.eks. hvordan foreningens penge skal bruges, og hvilke lån foreningen skal optage - træffes i fællesskab ved afstemninger på de årlige generalforsamlinger. Her kan du risikere at komme i mindretal, hvis du ikke er enig med flertallet, også i sager, der kan få betydning for din økonomi – f.eks. hvis flertallet beslutter, at den månedlige boligafgift skal stige for at finansiere et nyt tiltag i foreningen.

    • Forskellige prisvurderinger
      En andelsboligforening kan prisvurderes på flere forskellige måder – og en ændret vurdering kan have stor betydning for prisen. Derfor er det sværere at gennemskue, hvad en andelsbolig reelt er værd.

    Guide: Sådan køber du en andelsbolig
    Beregn, hvad det koster at låne til en andelsbolig

  • 5. Hus eller lejlighed?

    Valget handler i første omgang mest om, hvorvidt du ønsker dig en have eller ej. Men der er også nogle økonomiske overvejelser, som det er værd at tage med, når du vælger mellem hus og lejlighed.

    Som husejer står du f.eks. alene med regningen, hvis huset får brug for et nyt tag. Det gør du ikke i en lejlighed. Derfor er det vigtigt, at du som husejer sikrer din økonomi ved at sætte penge til side til de reparationer, der kommer hen ad vejen. I et villakvarter er der måske også længere vej til bl.a. indkøb – og det kan betyde, at du får højere transportudgifter.

    Et hus kan naturligvis sagtens være det rigtige valg alligevel, men husk at regne alle udgifterne med, når du køber bolig, så økonomien ikke kommer til at stå i vejen for den hverdag, du gerne vil skabe.

    Guide: Har du behov for en ny bolig

    Tag en køberrådgiver med på råd

    Hos ejendomsmæglerkæden home kan du få specialiseret hjælp til hele eller dele af dit boligkøb. En køberrådgiver kan bl.a. hjælpe med at vurdere din købspris, prisforhandle for dig og gennemgå handlens juridiske dokumenter.

    Læs mere om køberrådgivning hos home
    home er en del af Danske Bank-koncernen

Som boligkøber i Danske Bank får du ...

 

Hurtig ekspedition

Vi er hurtige, når du har brug for det.

70 15 15 16

Book møde 

 

God pris

Vores priser på lån er konkurrencedygtige.
Regn på det.

Vælg boligtype
Ejerbolig
Andelsbolig
Fritidsbolig

Tal med os alle dage

Åbningstider
Mandag – torsdag 9 - 21
Fredag 9 - 18
Weekend 10 - 16

70 15 15 16



Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.