I år vil en almindelig familie med to voksne og to børn ifølge Danske Banks prognose have 605 kr. mere at gøre godt med – hver måned – end de havde sidste år.

Den lader vi lige stå et øjeblik. 

Vokseværket i rådighedsbeløbet skyldes især, at lønningerne fortsat stiger hurtigere end priserne. Skattereformen fra starten af 2018 er også med til at løfte også familiens rådighedsbeløb med et par hundrede kroner om måneden. Og da boligpriserne samtidig stiger, og flere kommer i job, tegner 2019 generelt lyst for danskeres privatøkonomi. 

Forbruget stiger stille og roligt

Vi er lidt forsigtige med at bruge vores penge for tiden. Hverken i dankortsalget eller i Danmarks Statistiks forbrugertillidsindeks, der bruges som indikatorer for danskernes købelyst, er der nogen forbrugsfest at spore. 

"Normalt bruger vi flere penge, når det går så godt med økonomien, som det gør i øjeblikket. Nogle forsøder hverdagen, og andre skifter måske den gamle bil ud eller booker en rejse, de altid har drømt om", fortæller Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank. 

Hun peger på mindet om krisen som en mulig forklaring på, at forbruget stiger mere roligt denne gang. Det spiller også ind, at mange boligejere fortsat har en høj gæld i forhold til, hvad deres hus er værd. 

Mere fremgang i vente

"Men forbrugerne er generelt mere optimistiske, end de har været de seneste år, og det er de også god grund til at være," understreger Louise Aggerstrøm Hansen.

Meget tyder nemlig på, at vi får endnu mere luft i økonomien i 2020, hvor der er udsigt til højere lønstigninger, lavere skat og fortsat beskedne prisstigninger.

"Det kan måske være rart at have med i tankerne, når man går og overvejer, om de 605 kr. skal bruges eller spares op," siger Louise Aggerstrøm. 

Skal vi regne på din drøm?

Uanset om du drømmer om at bygge nyt køkken, sige farvel til det gamle fyr eller rejse ud i verden med din familie, så vil vi altid gerne hjælpe dig med at regne på, hvordan din økonomi vil se ud, hvis du realiserer drømmen. 

Book møde