Del

Vi har flere penge til os selv – men bruger dem forsigtigt

En typisk dansk familie har ca. 750 kr. mere til sig selv om måneden i år end sidste år. Men vi er stadig lidt forsigtige med at bruge pengene.

I år vil en almindelig familie med to voksne og to børn ifølge Danske Banks prognose have ca. 750 kr. mere at gøre godt med – hver måned – end de havde sidste år. Den lader vi lige stå et øjeblik. 

Vokseværket i rådighedsbeløbet skyldes især, at lønningerne fortsat stiger hurtigere end priserne. Derudover er skattereformen fra starten af året med til at løfte familiens rådighedsbeløb med et par hundrede kroner om måneden. Og da boligpriserne samtidig stiger, og flere kommer i job, tegner 2018 generelt lyst for danskeres privatøkonomi. 

Forbruget stiger stille og roligt

Vi er dog relativt forsigtige med at bruge pengene. Hverken i dankortsalget eller i Danmarks Statistiks forbrugertillidsindeks, der bruges som indikatorer for danskernes købelyst, er der nogen forbrugsfest at spore. 

"Normalt vil forbruget stige markant, når det går så godt med økonomien, som det gør i disse år. Men det vi ser nu, er en ganske moderat stigning," siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank. 

Som mulige forklaringer peger hun bl.a. på mindet om krisen og på, at mange boligejere fortsat sidder tilbage en for høj gæld i forhold til, hvad deres hus er værd. 

Mere fremgang i vente

"Generelt er danske forbrugere dog mere optimistiske, end de har været de seneste år – og det er der også god grund til," understreger Louise Aggerstrøm Hansen.

Både for den enkelte danskers økonomi og for samfundsøkonomien tegner 2018 til at blive et rigtig godt år. Og meget tyder på, at vi vil få endnu mere luft i økonomien i 2019, hvor der er udsigt til højere lønstigninger, lavere skat og fortsat beskedne prisstigninger, siger hun.

Læg dit budget i netbanken

Overblik giver ro om den daglige økonomi. Med et godt budget har du altid overblik over, hvor meget du betaler i faste udgifter hver måned, og hvor meget du kan disponere over. Vidste du, at du kan lægge dit budget i netbanken?
Du kan begynde her

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.