Dit budget er nøglen til dit boligkøb

Et budget er dit bedste udgangspunkt for et boligkøb, fordi det giver dig overblik over din økonomi. Og det er netop, hvad både du og banken har brug for, når du vil købe bolig. Her forklarer vi budgettets indhold og dets afgørende betydning for at købe bolig.

Hvis du snakker med din bankrådgiver om at købe ny bolig, går der ikke ret mange sekunder, før rådgiveren spørger ind til dit budget. Banken skal nemlig kende både din nuværende og fremtidige økonomi for at give dig den bedste vejledning og rådgivning.

På den måde tager banken afsæt i dit budget, når den vurderer, hvor mange penge du har behov for at låne, og hvor stor en gæld, du har råd til at stifte.

Læg dit eget boligbudget
danskebank.dk/bolig kan du lægge et lynbudget på 30 sekunder og se, hvordan de boliger, der er til salg, måske passer til din økonomi.

Eller du kan bruge lidt længere tid og lægge dit personlige boligbudget. Så kan du løbende holde øje med, hvad det præcist koster dig at købe og bo i de boliger, der er til salg.

Læg lynbudget   Læg personligt budget. Opret profil

Få styr på dine skjulte udgifter
Et budget giver dig et indblik i dine såkaldte skjulte udgifter - dem du måske ikke lige tænker over, at du betaler. Det gælder f.eks. abonnementer på magasiner og streamingtjenester og kontingenter til klubber, foreninger og humanitære organisationer. Og så er der klassikeren: Dit medlemsskab i fitnesscenteret, som du ikke har besøgt i månedsvis.

Det er godt at have styr på, hvor meget man betaler til hver måned - så kig dit budget efter i krogene, hvis du gerne vil spare flere penge op.

Sådan laver du et budget
Et budget er en oversigt over dine indtægter og udgifter. Lad os starte med den sjove del: Indtægterne. 

Indtægter
Dine indtægter skal gerne overgå dine udgifter. Indtægter kan f.eks. være:

 • Nettoløn (det beløb, som indsættes på din lønkonto – altså efter skat)
 • SU
 • SU-lån
 • Boligstøtte
 • Dagpenge
 • Børnefamilieydelse.  

Udgifter
Dine udgifter i budgettet bliver typisk delt op i fire forskellige kategorier – klik på kategorierne og se, hvad de dækker over:

Kig dit budget igennem, hver gang dit liv ændrer sig
Det er ikke kun i forbindelse med boligkøb, at det er fornuftigt at have styr på budgettet. Generelt kan man sige, at du bør genbesøge dit budget, hver gang din livssituation ændrer sig, f.eks. når:

 • du flytter hjemmefra
 • din indkomst falder eller stiger
 • du flytter sammen med din kæreste, eller I går fra hinanden og du skal have et nyt hjem
 • du får børn
 • du får nye, faste udgifter som f.eks. kæledyr, bil, abonnement på kontaktlinser
 • du går på pension.

Boligsøgning

Find boliger, du har råd til

Den helt rigtige bolig matcher både din drøm og dit budget. Læg et vejledende lynbudget på under 1 minut. Eller opret en boligprofil og læg et personligt budget. 

Find boliger nu    - eller hent app'en i AppStore eller Google Play

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.