Tal med os om dine lånemuligheder
Udbetalingens rolle i boligkøbet
Finansieringen af et boligkøb består typisk af disse tre elementer:
- Kontant udbetaling: 5 % + finansieringsomkostninger
- Banklån: 15 %
- Realkreditlån: 80 %
Udbetalingen er altså den del af prisen for en bolig, du som køber selv skal kunne lægge på bordet. Det er penge, du skal have til rådighed til boligkøbet, og derfor kalder man det også for boligkøbets kontante udbetaling.
Udbetalingen bliver deponeret hos sælgers ejendomsmægler, og købers bank stiller bankgaranti for resten af købesummen, når købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger.
Det er værd at bemærke, at de 5 % er et minimum. Du kan lægge en større udbetaling, hvis du har mulighed for det – og det kan være fornuftigt. For jo større udbetaling, du lægger, desto færre penge skal du låne, og dermed bliver din gæld tilsvarende mindre.
Beregn i kroner og ører, hvor meget du som minimum selv skal lægge i udbetaling (egenbetaling) til boligkøb
Husk finansieringsomkostningerne
Til ethvert boligkøb er der knyttet nogle omkostninger, som kommer oveni udbetalingen på de 5 %. De går til staten og din bank og realkreditinstitut, og det skal du som køber huske at regne med i det samlede regnestykke.
Finansieringsomkostningerne dækker f.eks. afgifter til tinglysning og omkostninger til at optage lån. Sidstnævnte kan variere lidt afhængig af bank og realkreditinstitut, men som tommelfingerregel svarer omkostningerne i alt til 2 % af det beløb, du skal låne.
Hvorfor er udbetalingen nødvendig?
Når du selv lægger en kontant udbetaling, er du med til at gøre din økonomi som boligkøber og –ejer mere robust. Samtidig reducerer udbetalingen din risiko for at sætte dig for dyrt, når du køber bolig.
Lad os forklare med et eksempel:
Lars har fundet en lejlighed til 2 millioner kroner, han gerne vil købe. Det kræver en kontant udbetaling på 100.000 kroner, og så mange penge har Lars ikke.
Lars ringer til sin bankrådgiver og spørger: ”Hvorfor skal jeg spare så meget op? Er det ikke netop pointen, at banken kan låne mig pengene?”
Men bankrådgiveren giver hurtigt Lars to gode grunde til, hvorfor det i virkeligheden er for sin egen skyld, at han skal spare pengene op:
- Han viser banken, at han evner at spare op – og det gør ham til en mere attraktiv kunde for banken og kan åbne for flere muligheder på sigt.
- Han betaler for sin egen økonomiske sikkerhed, fordi han ikke sætter sig for dyrt. For hvad nu hvis Lars hurtigt vil flytte fra lejligheden igen? De 5 % i opsparing øger sandsynligheden for, at Lars kan sælge lejligheden igen efter et år og stadig holde skindet på næsen rent økonomisk.