Del

Unge ser lyst på deres økonomiske fremtid

Klumme: Mange unge lever enten på SU eller for en ret lav løn – og hver femte ung bekymrer sig ofte om deres økonomi lige nu og her. Til gengæld er de 18-24-årige meget optimistiske, når det gælder økonomien i fremtiden, skriver privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.

Unge mellem 18 og 24 år er den gruppe, hvor humøret bliver påvirket mest af deres økonomiske situation. Samtidig bekymrer 20 procent af de unge sig ugentligt eller oftere om, hvorvidt deres økonomi kan løbe rundt. Dermed er de unge den aldersgruppe, der bekymrer sig mest om at få økonomien til at hænge sammen. Det viser Danske Banks undersøgelse Danskernes Økonomiske Tryghed 2017.

Det, der især bekymrer de unge, er deres indtægt, og hvad de bruger penge på. Det kan hænge sammen med, at de unge er med i den gruppe i undersøgelsen, som har de laveste indkomster og opsparinger – og det betyder, at de generelt er mere sårbare over for uforudsete udgifter end andre dele af befolkningen. Alligevel svarer 55 procent af de unge, at de i høj grad eller i meget høj grad føler sig økonomisk trygge.

Fremtiden tegner rigtig lys
Mens mange unge er utrygge om deres økonomi her og nu, så ser de langt lysere på deres økonomiske fremtid. 79 procent af 18-24 årige svarer, at de tror, deres økonomiske situation vil være enten lidt, noget eller meget bedre når de ser fem år frem.

Men unge er alligevel ikke uden bekymringer i forhold til fremtiden. 31 procent af dem bekymrer sig især om arbejdsmarkedet og jobmuligheder. Det er i sig selv ikke så overraskende, at de unge er bekymrede om, hvordan det skal gå, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Krisen i dansk økonomi ramte unge hårdt, og fra unge under 30 år blev ledigheden mere end fordoblet fra 2008 til 2012.

Den fremgang, vi har set på arbejdsmarkedet siden 2013, er til gengæld ikke gået de unge forbi, og beskæftigelsen i lønmodtagerjobs er siden da steget med omkring 30.000 personer for de 25-29 årige. Så selvom der fortsat er udfordringer for de unge, når de skal ind på arbejdsmarkedet, er der altså tegn på, at opsvinget også giver de unge mere grund til optimisme.

Klummen er baseret på Danskernes Økonomisk Tryghed 2017.

Danskernes Økonomiske Tryghed

Økonomien kan gå både op og ned – både i samfundet og for det enkelte menneske. En lang række forhold har betydning for, hvor trygge vi er ved vores økonomi – og det handler langt fra kun om, hvor mange penge vi har på kontoen.

Rapporten Danskerne Økonomiske Tryghed 2017 er baseret på svar fra mere end 5.000 personer, og sætter både ord og tal på nogle af de tanker og følelser, som et bredt udsnit af danskerne knytter til deres egen økonomi situation.

Læs mere om rapporten


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.