Få overblik over din nye hverdag

Når et nært familiemedlem dør, kan økonomiske bekymringer fylde en del i tiden efter. Ikke mindst for pårørende, der har mistet en ægtefælle eller samlever. Denne guide samler de vigtigste økonomiske spørgsmål, som ofte opstår sammen med den nye hverdag.

 • 1. Ansvar for egen økonomi

  For nogle kan det være overvældende pludselig at stå alene med det økonomiske ansvar – særligt hvis man ikke tidligere har været vant til at tage sig af budgetter, betale regninger eller tjekke årsopgørelser. Hvis du er blevet alene, skal du fremover tage dine egne beslutninger og sammensætte din økonomi ud fra dine egne ønsker og behov.

  Måske har du behov for råd og vejledning til at komme godt i gang – og her kan en bankrådgiver være en god hjælp. Både til at skabe overblik over dine økonomiske muligheder, men også til at finde praktiske løsninger, så papirarbejde og økonomiske overvejelser ikke kommer til at fylde for meget i hverdagen. 
 • 2. Budget

  Har I før været to om at dele udgifterne, vil du muligvis få mindre råderum i den daglige økonomi fremover. Derfor er det en stor fordel at lægge et nyt budget.


  Budgettet skal indeholde alle dine faste indtægter, såsom løn eller pension, og udgifter som f.eks. husleje og forsikringer. Dine egne indtægter kan sagtens ændre sig i forhold til før. Du kan f.eks. blive stillet anderledes skattemæssigt, og måske bliver du berettiget til boligstøtte eller andre sociale ydelser.

  Et budget, over dine faste indtægter og udgifter, giver dig et godt overblik over din økonomi.

 • 3. Bolig

  Hvor skal du bo? Hvis du er blevet alene, er det vigtigt at overveje, om du fortsat kan blive boende i din nuværende bolig – og om det er det, du ønsker.

  Hvad du har af muligheder afhænger af din økonomi. Tal med din bank, hvis du har brug for vejledning, når budgettet skal lægges. Bankrådgiveren kan også hjælpe dig med at undersøge, hvilke muligheder du har, hvis du skal til at finde en ny bolig. Og med et budget i hånden får du en fornemmelse af, hvor meget du har råd til at sidde for.


  Hvad må din nye bolig koste?

  Få et gratis boligkøbsbevis, hvis du overvejer at købe bolig. Så ved du, hvor meget du kan låne og kan slå til med det samme, når du finder boligen. 

  Få et boligkøbsbevis
 • 4. Forsikringer

  Hvis du overtager den fælles bolig, er der måske allerede en indboforsikring og evt. en husforsikring, som du kan beholde. Så skal du bare meddele forsikringsselskabet, at du nu er eneejer. Flytter du til en ny bolig, skal du muligvis købe nye forsikringer.
   
  Har du en livsforsikring, står din ægtefælle eller samlever typisk som modtager af forsikringssummen. Hvis du er blevet alene, skal du derfor beslutte, om du stadig ønsker en livsforsikring – og hvem, der så skal stå som modtager.
   
  Som eneansvarlig for din egen økonomi kan det også få ekstra stor betydning, hvis du mister din indtægt. Hvis du stadig er på arbejdsmarkedet, kan det være, at du har brug for ekstra dækning i tilfælde af, at du mister dit job eller din arbejdsevne. 
 • 5. Pensioner og livsforsikring

  I de fleste tilfælde vil afdødes pensionsopsparinger blive udbetalt til ægtefællen. Der kan dog være undtagelser.
   
  Som ægtefælle er du muligvis også modtager af en livsforsikring, der kommer til udbetaling ved dødsfaldet. Den kan være en stor hjælp for din økonomi – ikke mindst, hvis du skal udbetale arv til f.eks. børnene.

  Behov for pensionsrådgivning?

  Som kunde i Danske Bank får du tilbudt en gratis samtale om pension.  

  Book et møde
  - eller ring til os på 70 123 456
 • 6. Opsparing

  Hvis du bliver alene, vil din økonomi ofte være mere sårbar, end da I var to om at dele udgifterne. Det kan derfor være rart at sikre sig et økonomisk råderum, der kan redde en uheldig situation – f.eks. hvis din fryser går i stykker, eller du får brug for at udskifte sofaen.
   
  Har du allerede lagt budget, er det let at se, om der er plads til at lægge lidt til side hver måned. Er der ikke det, kan du overveje, om der er enkelte budgetposter, som du kan skrue på. Selvfølgelig skal du kunne leve i hverdagen, men sparer du bare 50 kr. op om ugen, bliver det til 7.200 kr. på 3 år.
   
  En opsparing kan være med til at give dig tryghed i hverdagen. 
 • 7. Skat

  Når et menneske dør, får skattemyndighederne automatisk besked af skifteretten. Som udgangspunkt vil skattemyndighederne gå ud fra, at afdødes forskudsopgørelse passer – og at der hverken skal ind- eller udbetales yderligere. Er du som pårørende enig, behøver du ikke gøre noget. Er du ikke enig, skal du indgive en særlig selvangivelse til skattemyndighederne .
   

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.