Del

Lynguide: Forstå de nye boligskatteregler

Hvad sker der med din boligskat, når der kommer nye ejendomsvurderinger og skatteregler? Hvis det flimrer lidt, når du prøver at regne det ud, så læs med her.

1) Frem til 2021 mærker du ikke noget i budgettet

De nuværende skatteregler udløber 31. december 2020. Indtil da forhindrer et skattestop din ejendomsværdiskat i at stige. Så den skat, du betaler af din boligs værdi, vil være uændret.  

Din grundskyld – altså skatten af den grund, din bolig står på – kan stige med op til 7 procent om året. Men du vil ikke mærke det i budgettet, for fremover bliver eventuelle stigninger i grundskylden automatisk indefrosset. Det sker rentefrit frem til 2021, og du behøver ikke at betale pengene, før du en dag sælger din bolig.  

Sådan er din boligskat skruet sammen 

  • Som boligejer betaler du skat af værdien af din bolig – det kaldes ejendomsværdiskat
  • Du betaler også skat af værdien af den grund, din bolig er bygget på – det kaldes grundskyld eller ejendomsskat
  • Når myndighederne beregner din ejendomsværdiskat og grundskyld, tager de udgangspunkt i de offentlige ejendoms- og grundvurderinger og de gældende skattesatser

2) Du får en ny ejendomsvurdering – den skal sikre, at du betaler det rigtige i skat

I 2020 får alle boligejere nye offentlige ejendomsvurderinger. Boliger og grunde værdisættes her efter et nyt system, som gerne skal give mere retvisende vurderinger end tidligere. 

Vurdering af ejendomme er altid forbundet med usikkerhed. Men et nyt forsigtighedsprincip sørger for, at tvivlen fremover kommer dig som boligejer til gode. Det sker ved, at myndighederne trækker 20 procent fra din ejendomsvurdering og grundvurdering. Hvis dit hus vurderes til 5 millioner kroner, skal du altså kun betale skat af de 4 millioner kroner.  

Har du betalt for meget i skat, fordi dine ejendomsvurderinger fra 2011 og frem har været for høje, så får du penge tilbage i løbet af 2020. 

3) Du får enten en skattelettelse eller en skatterabat, når de nye regler træder i kraft

Langt de fleste boligejere vil opleve, at deres bolig eller grund stiger i værdi, når de nye vurderinger offentliggøres. Og så er det jo nærliggende at tænke, at de fleste boligskatteregninger også vil skyde i vejret.  

Men når de nye skatteregler træder i kraft 1. januar 2021, sænkes boligskattesatserne markant. Derfor kan cirka to ud af tre boligejere faktisk se frem til at betale mindre i boligskat end i dag. Hvis det gælder dig, får du altså en skattelettelse. 

Din bolig kan dog være steget så meget i værdi, at du selv med de lavere skattesatser står til at stige i skat. Hvis det er tilfældet, får du en særlig skatterabat. Det betyder, at du slipper for at betale det beløb, som dine boligskatter ellers ville være steget med ved overgangen til det nye system. Du beholder rabatten i kroner og øre – fx 5.000 kr. om året – indtil du sælger din bolig. Herefter falder den bort. 

 Se hvad der sker med boligskatterne i din kommune

Hvis du sælger dit hus efter 1. januar 2021, får de nye ejere ikke rabat på skatten. Det bliver altså dyrere for dem at bo i huset, end det var for dig, og ved store skatterabatter kan det påvirke prisen på dit hus i en negativ retning. 

4) Boligskatterne vil stige og falde med værdien af din bolig 

Din boligskatteregning skyder ikke i vejret ved overgangen til det nye skattesystem. Men med de nye skatteregler vil der ikke være låg over dine boligskatter – så fra 2021 og frem vil de stige, hvis værdien af din bolig eller din grund stiger. Ligesom de vil falde, hvis boligpriserne daler i fremtiden. 

Hvis dine boligskatter stiger i fremtiden, vil du ikke nødvendigvis mærke det i dit hverdagsbudget. Bortset fra et bagatelbeløb bliver alle stigninger automatisk indefrosset, og du behøver derfor ikke at betale pengene, før du sælger din bolig. Du kan dog vælge at betale løbende, hvis du ikke vil opbygge gæld til staten i din bolig. 

5. Det bliver nemmere at betale og få overblik over boligskatterne

Fra 1. januar 2021 kan du både se din grundskyld og din ejendomsværdiskat på din forskudsopgørelse og årsopgørelse. På årsopgørelsen kan du også se, om du har indefrosne skatter der skal betales, når du sælger dit hus eller lejlighed. 
Du skal ikke længere betale din grundskyld to gange årligt, for fremover bliver den indregnet i din trækprocent ligesom ejendomsværdiskatten.

Tal bolig med os

Vi vil gerne rådgive dig, hvis du skal købe eller sælge din bolig. 

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.