Del

Danmark rundt: Så meget skal I tjene for at købe et parcelhus

Hvor stor en indkomst skal en familie have for at købe hus i landets billigste og dyreste kommuner? Det kan du se her.

Tønder eller København? Lemvig eller Frederiksberg? Forskellen er langt fra kun geografisk. 

Realkredit Danmark har set nærmere på, hvad en familie med to børn og bil skal tjene for at kunne købe et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter i Danmarks 98 kommuner – og beregningerne* sætter en tyk streg under beliggenhedens store betydning for prisen. 

Ikke overraskende dominerer hovedstadskommuner toppen af listen. De 25 dyreste kommuner ligger alle i Region H – med undtagelse af Aarhus, som lige netop sniger sig ind på en 23. plads. Og selv om udsving i kommuneskatter og priser på daginstitutioner også er regnet ind i kravene til huskøbernes økonomi, så er det især boligpriserne, der afgør, hvor det er dyrest for familien at bo.

De 5 dyreste: Her skal familien tjene mest for at købe hus

1. Frederiksberg: 1.137.403 kroner
2. Gentofte: 1.050.246 kroner
3. København: 1.028.890 kroner
4. Lyngby-Taarbæk: 988.549 kroner
5. Dragør: 932.884 kroner

Forskel på over 400.000 kroner 

Forskellen i kroner og øre er til at tage og føle på. Hvis parcelhuset ligger på Frederiksberg, i Gentofte eller i København, skal familien have en årlig indkomst på over en million kroner for at kunne optage det nødvendige boliglån og stadig have luft i økonomien. I landets billigste kommuner kan familien få grønt lys til at låne til huset, selv om de tjener over 400.000 kr. mindre.  

Tønder snupper pladsen som nr. 98 på listen. Her kræver det 35.000 kr. mindre om måneden for familien at få budgettet til at hænge sammen, end det ville gøre i hovedstaden. 

De 5 billigste: Her skal familien tjene mindst for at købe hus

94. Lolland: 625.785 kroner
95. Lemvig: 622.480 kroner
96. Ærø: 620.354 kroner
97: Morsø: 616.119 kroner
98: Tønder: 613.869 kroner 

Billigere en time væk fra byen  

Priserne i hovedstadsområdet får mange familier til at kigge på det øvrige Sjælland. Her ligger kravene til familiens samlede indkomst stadig et stykke under København og kommunerne i hovedstadsregionen. 

Forelsker familien sig fx i et parcelhus i Slagelse, skal de have husstandsindkomst på 687.900 kr. for at få det samme rådighedsbeløb, som i København ville kræve, at de tjente over en million. 

I praksis varierer huspriserne selvfølgelig meget inden for de enkelte kommuner, ligesom familiernes forbrug og behov er forskellige. Beregningerne skal derfor ikke tages bogstaveligt, men mere ses som vejledende i forhold til at illustrere indkomstforskelle ved boligkøb på tværs af landet.

Vil du købe ny bolig eller forbedre den, du har?  

Danske Bolig Fri er et nyt boliglån med lav variabel rente, som du kan bruge til at bygge om, bygge til, købe ny bolig eller føre andre drømme ud i livet. Du kan låne op til 80 % af boligens værdi, og du kan løbende tilpasse lånet, så det passer til dit liv og din økonomi.
Tag en snak med os om mulighederne.
Book møde

 

*Fakta om Realkredit Danmarks beregninger: Familien har to børn i vuggestue og børnehave, et billån på 200.000 kr. og en mindre opsparing, som bruges til en udbetaling på 5 procent af husets værdi. Realkreditlånet er et 30-årigt 2 procent-lån med afdrag. Familien køber et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Kvadratmeterpriserne er fra Boligmarkedsstatistikken. Forældrene har samme indkomst, og arbejdspladserne antages at ligge i samme afstand fra hjemmet, uanset hvor familien køber hus. Kravet til familiens indkomst tager udgangspunkt i et fast rådighedsbeløb på 15.250 kr. I praksis vurderes det anbefalede rådighedsbeløb individuelt ud fra den enkelte families forbrug og behov.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.