Del

Nu kan forældrekøbet give overskud til mor og far

Det er blevet billigere at købe en studielejlighed til sit barn. På et år er renterne halveret, så forældre nu kan få et månedligt overskud af forældrekøbet i alle fire store studiebyer.

Forældrekøb er blevet billigere
Der er godt nyt, hvis du er på jagt efter en ejerlejlighed til dit barn. 

Udgifterne til et forældrekøb ligger nemlig på et rekordlavt niveau – både i Aarhus, Odense, Aalborg og København. Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.  

”Hvis forældrene har en robust økonomi og kan skyde enten friværdi eller en opsparing ind i forældrekøbet, så må vi sige, at økonomien fortsat ser fornuftig ud”, konstaterer Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Tal med os – og kom et stort skridt videre

Book møde

Månedligt overskud til forældrene
Lejlighedspriserne på ejerlejligheder har det seneste år holdt sig nogenlunde i ro. I samme periode er renterne blevet halveret. Derfor er det nu billigere for forældrene at finansiere købet. 

Faktisk er der for første gang udsigt til, at forældrene kan få et mindre likviditetsoverskud hver måned i de fire største studiebyer – også i København.  

”Med de meget lave renter, overstiger indtægten fra huslejen de udgifter, forældrene har til at finansiere lejligheden. Det ser vi i alle studiebyerne nu,” oplyser Christian Hilligsøe Heinig.

Hvor stort er overskuddet i kr og øre? 

NB: Realkredit Danmark understreger, at der er tale om regneeksempler. Tallene vil variere alt efter udgifter til ejerforening, ejendomsskat, skatteforhold i øvrigt og ikke mindst i forhold til ejerlejlighedens beliggenhed. Der vil også være forskelle i, hvilken husleje forældrene må og kan kræve af barnet. 


  • Med et 30-årigt fastforrentet 1 procents lån kan forældre finansiere en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter i København og få et løbende overskud på knap 300 kroner om måneden, mens barnet skal betale omkring 4.600 kroner i husleje.

  • Ved en deleejerlejlighed på 80 kvadratmeter får forældrene et overskud på lidt over 500 kroner om måneden. Huslejen for barnet falder til 3.700 kroner, fordi den bliver delt i to.

  • Ved en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter i Aarhus, kan forældrene få et månedligt overskud på omkring 400 kroner – i Odense vil beløbet være tæt på 500 kroner, mens Aalborg topper med næsten 800 kroner.

  • Forskellene i overskuddet afspejler i høj grad de store forskelle på ejerlejlighedspriserne på tværs af studiebyerne.
I 2018 skulle forældre have 530 kroner op af lommen hver måned for at få omkostninger og indtægter til at balancere i en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter i København. Da det var dyrest i 2006, kostede det 1.850 kroner om måneden.

Hvad koster en gennemsnitlig ejerlejlighed i de største danske studiebyer? 

 


50 kvm80 kvm
København2.034.0003.254.000
Aarhus1.605.000
2.568.000
Odense1.099.000
1.757.000
 Aalborg 1.000.000 1.599.000

 

Kilde: Boligsiden og Realkredit Danmark

 

Ingen garanti for, at du samlet set tjener på lejligheden 
Det lyder næsten for godt til at være sandt, at du kan give dit barn tag over hovedet – og  tjene nogle hundrede kroner på det hver måned.  

Det er det ikke. Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på. 

De lave renter kan give dig et løbende likviditetsoverskud ved forældrekøb i de store studiebyer. Men - det er ikke en garanti for, at du samlet set ender med at tjene penge på ejerlejligheden. 

For det sidste kommer jo an på, hvad du ender med at sælge lejligheden for. Og ingen kan forudsige, hvordan ejerlejlighedspriserne vil udvikle sig over fx de næste ti år.  

”Som forælder skal du være bevidst om, at der altid er en økonomisk risiko ved et boligkøb. Derfor bør et forældrekøb altid fokusere på lejlighedens nytteværdi for familien, snarere end på dens værdi som investering,” anbefaler han.

Læs 10 gode råd til forældrekøbere

Tal med os før forældrekøbet

Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om forældrekøb er en god mulighed for jer.

Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.