Kort fortalt

  • Ingen udsigt til fred i global cyberkrig.
  • Digital sikkerhed kræver løbende oprustning.
  • Langsigtet trend med stort vækstpotentiale.
  • En flanke du skal dække i din portefølje ...

SE FORSLAG TIL EN RELEVANT AKTIEFOND i bunden af artiklen.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 

De seneste år har krigen i Ukraine gjort forsvarsaktier til et yderst relevant investeringstema, og det bliver yderligere understøttet af, at der også fra politisk hold er kommet en udbredt accept af investeringer i forsvarsindustrien.  

Med alle populære investeringstemaer – om det så er fedmemedicin, kunstig intelligens eller forsvar – er det dog vigtigt at holde begge ben på jorden.  

Aktiekurserne i selskaber inden for aktuelle temaer har en tendens til at løbe forud for indtjeningen, og det er godt nok, så længe selskaberne kan blive ved med at øge væksten og leve op til stadig højere forventninger. Men det nytter ikke noget, at selskaberne tjener styrtende med penge, hvis ikke det samtidig er lidt mere end foregående kvartal.

Hvis de økonomiske konsekvenser af cyberkriminalitet var en stat, ville den være verdens tredjestørste økonomi efter USA og Kina.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Ingen udsigt til fred i cyberkrig 

Samtidig er en mulig – og forhåbentlig snarlig – fred i Ukraine naturligvis også en investeringsmæssig risiko ved at investere i våbenproducenter.  

Her er det dog værd at bemærke, at forsvarsaktier er meget mere end krudt og kugler. Selv når freden sænker sig i Ukraine, er Europa stadig i krig – nemlig cyberkrig – og det samme gælder resten af verden for den sags skyld.  

Det kan godt være, at den fysiske krig er rykket tættere på Danmark med krigen i Ukraine, men cyberkrigen er her allerede og har været her i lang tid. Yderligere bliver den kun intensiveret i takt med, at nye teknologier giver nye værktøjer til kriminelle og fjendtlige stater, og konsekvenserne er enorme. Som investeringsbanken Bank of America har udtrykt det: Hvis de økonomiske konsekvenser af cyberkriminalitet var en stat, ville den være verdens tredjestørste økonomi efter USA og Kina. 

Digital krig med store fysiske konsekvenser 

Vi er et digitalt samfund, og det betyder, at et veludført hackerangreb kan få ekstrem stor effekt på vores samfund. Er der en risiko for det? Ja, og det er blandt andet derfor, vi danskere er blevet bedt om at kunne klare os i tre dage uden adgang til el, varme og rent vand. 

Samtidig kan alle blive ramt af hackerangreb, både det offentlige, selskaber og private. Og for selskaber kan det have en meget negativ effekt at måtte stå frem og sige, at man er blevet hacket – ikke mindst hvis der er mistanke om, at kundedata er blevet stjålet, eller sikkerheden for kunderne på anden vis er blevet kompromitteret. Fx blev der i februar i år høvlet mere end en milliard kroner af markedsværdien af IT-selskabet Netcompany efter et massivt hackerangreb mod virksomheden. 



VIDSTE DU, at du løbende kan spare op i fonde?

Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden.

SÅDAN FUNGERER DET: Når først du har oprettet aftalen, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de fonde, du har valgt, og du slipper for at betale kurtage ved køb af fondene. Læs mere om Danske Månedsinvestering her

HVIS DET ER NOGET FOR DIG: Du finder Danske Månedsinvestering i din mobilbank under Investeringer > Vælg investering.

En flanke du skal dække i din portefølje … 

Jeg håber, at vi snart ikke længere har brug for traditionelle forsvarsaktier i form af krudt og kugler. Men uanset om det viser sig at være lutter ønsketænkning eller ej, så forventer jeg, at fremtidens vindere i forsvarsindustrien i højere grad er at finde inden for digitale forsvarsaktier end producenter af krudt og kugler. Altså aktier i selskaber inden for datasikkerhed. For her kæmper vi en vedvarende krig og er villige til at gå meget langt for at forsvare vores grænser.  

Samtidig er digital sikkerhed en global udfordring og et område, der vedvarende kræver nye investeringer i takt med, at fjenderne bliver mere sofistikerede. 

Datasikkerhed er med andre ord en langsigtet trend med et stort vækstpotentiale.  

Så herfra lyder mit budskab, at tjek dit digitale forsvar i hjemmet, og tilkøb digitale forsvarsaktier til porteføljen, hvis du ikke allerede har eksponering mod temaet. Men sørg for god risikospredning, fx via en investering i en fond. For selv inden for denne stærke megatrend vil der både være vindere og tabere, og det vil være ærgerligt at ramme rigtigt på trenden, men at misse en potentiel optur på grund af forkert aktievalg. 



En god fond, hvis du vil investere i datasikkerhed

Overvejer du at investere i aktier inden for datasikkerhed, kan du blandt andet gøre det via en aktiefond. Så er du sikret en god spredning i dine investeringer. Det kan fx være L&G Cyber Security UCITS ETF, som er en amerikansk ETF, der investerer meget bredt i aktier inden for datasikkerhed. Du kan investere i fonden i netbanken og mobilbanken.



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

DISCLAIMER: Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet er tilgængeligt på engelsk og central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes på linkene herunder, hvor du også finder information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber:
Prospekt
Central investorinformation
Information om klagehåndtering
Bæredygtighedsrelaterede egenskaber
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og sociale karakteristika eller bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospektet. LGIM kan beslutte at opsige aftalen, som er indgået med henblik på markedsføring af fonden.