TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
1. Alt ser ud til at flaske sig for aktierne
Fremgangen på aktiemarkedet har gode forudsætninger for at fortsætte. Det skyldes flere faktorer: den amerikanske økonomi er robust, inflationen er kommet under kontrol, og vi regner med, at renterne falder tilbage. Det er et drømmescenarie for aktier. Set ud fra et investorperspektiv tyder det på, at valget af Donald Trump som amerikansk præsident kan være en fordel, da en erhvervsvenlig præsident med fokus på deregulering og lavere selskabsskat bør understøtte indtjeningen i selskaberne og dermed aktiekurserne.
Vi anbefaler derfor aktuelt investorer at have en markant større andel af aktier i deres portefølje (+10 procentpoint), end de forventer at have på længere sigt, og en tilsvarende lavere andel af obligationer.
I den kommende tid ser vi størst afkastpotentiale i amerikanske aktier og anbefaler aktuelt, at de udgør en større andel af investorers aktieinvesteringer end normalt. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank
2. Global økonomi i god stand, men med betydelige forskelle
Global økonomi er robust, men der er store regionale forskelle. USA er uden tvivl den stærkeste økonomi, der på overraskende vis har overvundet de højere renter samtidig med, at inflationen er kommet under kontrol. Dermed er amerikansk økonomi godt og sikkert på vej mod den bløde landing.
Europa undgik også den hårde landing, men der er en stor forskel på syd og nord. Særligt lande som Spanien og Italien trækker op, mens Tyskland og Frankrig trækker ned. Det hænger også sammen med den globale udvikling, hvor servicesektoren blomstrer, mens fremstillingssektoren halter. Kina er en historie for sig. Her halter økonomien fortsat afsted, og dertil lurer en handelskrig med USA i horisonten.
3. Centralbanker kan sænke renterne mere i 2025
Der er kommet mere kontrol over inflationen, som er på vej ned, og det har gjort det muligt for både den amerikanske og den europæiske centralbank at sænke renterne. Vi forventer flere rentenedsættelser fra centralbankerne i 2025, hvilket vil understøtte den bløde landing samt aktiemarkedet.
Trumps planer om at øge tolden på udenlandske varer, gennemføre ufinansierede skattelettelser og stramme immigrationspolitikken kan dog øge inflationen og bringe nogle af de forventede rentenedsættelser i fare.
4. America First – både i USA og i din portefølje
I den kommende tid ser vi størst afkastpotentiale i amerikanske aktier og anbefaler aktuelt, at de udgør en større andel af investorers aktieinvesteringer end normalt. Vi forventer, at en stærk økonomi i USA og mulige rentenedsættelser fortsat vil være med til at understøtte de amerikanske selskaber. Samtidig anbefaler vi, at du udover de store kendte selskaber også har fokus på de mindre og mellemstore amerikanske selskaber, som kan få ekstra medvind i den kommende tid (se punkt 5).
Trump forventes at stå hårdt fast på sin politik om ”America First” med blandt andet højere toldsatser på import. Det kan blandt andet komme til at gå udover emerging markets-aktier, hvorfor vi ser det mindste afkastpotentiale i den region i øjeblikket.
Set i et historisk perspektiv er amerikanske small cap-aktier usædvanligt billige i forhold til de store selskaber. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank
5. Uforløst potentiale i amerikanske small cap-aktier
Amerikanske aktier er dyre – både i forhold til deres egen historik og andre regioner. Det er dog især tilfældet for de store teknologiselskaber, og derfor anbefaler vi også at fokusere på de dele af det amerikanske aktiemarked, som ikke i samme grad har taget del af opturen. Her ser vi aktuelt interessante muligheder i det såkaldte small cap-segment, som dækker over mindre selskaber målt på markedsværdi. De vil især få medvind af Trumps planer om selskabsskattelettelser, og derudover har de en større eksponering mod den robuste amerikanske økonomi, hvilket kan blive en fordel, hvis den amerikanske økonomi beholder førertrøjen på. Vi anbefaler dog alene, at de udgør en mindre del af dine samlede investeringer i amerikanske aktier.
6. Japanske aktier afhænger meget af den uforudsigelige yen
Den japanske økonomi fortsætter den genopretning, som begyndte for et par år siden. Derudover er de japanske selskaber blevet mere aktionærvenlige, og forskellige reformer har forbedret deres produktivitet og konkurrenceevne. Japanske aktier er dog meget afhængige af, at den globale fremstillingssektor kommer op i gear, og det er der ikke klare tegn på. Samtidig er udviklingen i den japanske yen volatil og uforudsigelig, og det påvirker afkastet for udenlandske investorer i Japan. Med den usikkerhed in mente fastholder vi et neutralt syn på japanske aktier.
7. Europæiske aktier er billige, men det er der gode grunde til
Europæiske aktier har i år haltet efter amerikanske aktier, og det mønster risikerer at gentage sig næste år. Europæisk økonomi er meget afhængig af fremstillingssektoren, hvor vi ikke ser tegn på markant bedring, og væksten holdes i øjeblikket oppe af lande som Spanien og Italien, der nyder godt af en robust servicesektor.
De europæiske aktier er billige, og mange af de dårlige nyheder er allerede indregnet i prisen på europæiske aktier. At noget er billigt, er dog ikke argument nok for at købe. Vi har europæiske aktier på neutral vægt – dvs. at vi aktuelt anbefaler investorer at have den samme andel af europæiske aktier i deres portefølje, som de forventer at have på lang sigt.
8. Vi foretrækker obligationer i emerging markets
Kinesisk økonomi er udfordret på flere fronter, og kinesiske aktier er meget volatile og forbundet med stor risiko. Inden for emerging markets-aktier vejer Kina meget tungt, men det er ikke tilfældet for emerging markets-obligationer. Derfor anbefaler vi, at du tager din eksponering mod emerging markets via obligationer. Vi ser gode afkastmuligheder i emerging markets-obligationer, som tilbyder en attraktiv rente.
9. De mest interessante sektorer netop nu
I vores sektorallokering har vi fået et mere positivt syn på finansaktier. Finans er generelt en sektor, der nyder godt af solid vækst i samfundet og højere renter, samtidig med at særligt den amerikanske banksektor står til at vinde på mindre regulering, når Trump bliver præsident. Vi ser også fortsat potentiale i industrisektoren og forsyningssektoren.
10. Traditionelt og digitalt forsvar er kommet for at blive
Trump vurderer selv, at han kan skabe fred mellem Ukraine og Rusland på rekordtid – men uagtet en eventuel fredsaftale mellem Rusland og Ukraine vil verden dog fortsat være opdelt i øst og vest, og den fysiske trussel forsvinder ikke. Derfor vil vi også se store investeringer i traditionelt forsvar fremover, hvilket kan komme industrisektoren til gavn. Dertil kommer et stort fokus på digitalt forsvar, som formentlig vil spille en stadig større rolle i de kommende år. Derfor anbefaler vi, at du investerer i datasikkerhed, som er en interessant, langsigtet trend.
Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix.
*Fondenes fulde navn er Investeringsforeningen Danske Invest USA Indeks, klasse DKK d og Investeringsforeningen Danske Invest Nye Markeder Obligationer, klasse DKK d h.
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes på følgende links (under Dokumenter):
Danske Invest USA Indeks, klasse DKK d - Facts
Danske Invest Nye Markeder Obligationer, klasse DKK d h - Facts
For JPMorgan Funds - US Smaller Companies Fund A (dist) – USD er prospektet tilgængeligt på engelsk og central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes på linkene herunder, hvor du også finder information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber:
Prospekt (engelsk)
Central investorinformation (dansk)
Information om klagehåndtering (dansk)
Bæredygtighedsrelaterede egenskaber (engelsk)
For L&G Cyber Security UCITS ETF er prospektet tilgængeligt på engelsk og central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes på linkene herunder, hvor du også finder information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber:
Prospekt (engelsk)
Central investorinformation (dansk)
Information om klagehåndtering (dansk)
Bæredygtighedsrelaterede egenskaber (engelsk)
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. Danske Invest Management A/S, J.P. Morgan og LGIM kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.