Del

Minusrenter - hvad betyder det for dig som boligejer?

Renter er noget, du betaler, når du låner penge – fx til at købe bolig for. Sådan plejer det at være. Men nu kan du også få realkreditlån med negativ rente. Bliv klog på, hvad det betyder for din boligøkonomi.

At boligejere kan få penge for at låne penge – det lyder cirka lige så bagvendt, som hvis kassedamen betalte kunderne for at tage mælk og gulerødder med hjem fra supermarkedet.

Ikke desto mindre er det realiteten: For tiden kan du få et realkreditlån med negativ rente, når du skal låne penge til din bolig.

Men hvad betyder det så for dig? Gælder det bare om at få et realkreditlån med negativ rente – eller er der noget andet, der bedre kan betale sig for dig?

Her forklarer Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, hvad negative realkreditrenter er. Og hvad de betyder for dig og din boligøkonomi.

Hvad er negativ rente? 
”Negativ rente på et realkreditlån betyder, at du får penge for at låne penge til din bolig.

Normalt tager de investorer, der køber obligationerne bag dit realkreditlån, penge for at låne ud. Dem får de i form af de renter, du betaler. Men for tiden ligger renten på nogle lån under nul – og så er vi i den omvendte verden, hvor investorerne betaler dig for at låne deres penge.

For de fleste koster det dog noget at have et realkreditlån, selv om renten er negativ. Dels koster det dig noget at optage lånet. Dels betaler du en bidragssats til dit realkreditinstitut – og den er typisk højere end negative rente.

Hvilke lån har negativ rente? 
”I øjeblikket er renten negativ på alle nye lån med variabel rente. Hos Realkredit Danmark gælder det FlexLån® med en rentebinding fra 1-10 år og FlexKort®, hvor renten fastsættes hvert halve år.

Renten er også lav på de fastforrentede lån. Men her er den laveste kuponrente hos os indtil videre 0 procent. Og den reelle rente er i virkeligheden lidt højere, fordi du har et vist kurstab, når du optager lånet.”


Tal med os om dit boliglån

Book møde


Hvordan får man udbetalt negative renter?
”Du kan få din indkomst fra de negative renter udbetalt på tre måder: 

  • Hvis du betaler afdrag på dit lån, bliver din månedlige ydelse lavere – vi trækker automatisk de negative renter fra.
  • Hvis dit realkreditlån er afdragsfrit, bliver den negative rente trukket fra i din bidragsbetaling til realkreditinstituttet. 
  • Hvis din indkomst fra den negative rente er højere end din bidragsbetaling, får du penge retur via betalingsservice. Det er i år sket for enkelte boligejere med lav gæld og lav bidragssats. Indtægten er skattepligtig.”

Hvad koster et realkreditlån med negativ rente? 
”Det er forskelligt. For både kurs og rente varierer jo – og din bidragssats varierer også alt efter hvilket lån, du vælger, om du har høj eller lav gæld i din bolig, og om du vil have afdragsfrihed. Hvis du taler med din bank, kan de regne på, hvad din pris for et specifikt lån vil være.”

Skal du skynde dig at få et boliglån med negativ rente? 
”Du bør ikke lade renten diktere, om du skal låne eller ej. I Realkredit Danmark anbefaler vi til enhver tid, at du lader din økonomi og dine planer og drømme styre dit valg.

Og så skal man som nævnt huske, at der er andre omkostninger ved et realkreditlån end renterne. Så for langt de fleste boligejere vil det samlet set stadig koste penge at låne, selv om renten er negativ.”

Hvad koster et boliglån?

Måske er det billigere at låne til en ejerbolig, end du tror. Med vores låneberegnere kan du hurtigt få et overblik over prisen på forskellige lån.

Beregn prisen

Er negative renter altid godt for boligejerne?
”Ikke ubetinget, nej – medaljen har også en bagside.

Lave renter er godt for boligejere med gæld. Men har du betalt gælden ud og sparet penge op, er der ikke meget sjov ved negative renter.

Det gælder især på din pensionsopsparing. For når du betaler penge ind til dit pensionsselskab, så investerer pensionsselskabet nogle af pengene i realkreditobligationer. Sat på spidsen kan man sige, at du låner pengene billigt af dig selv her og nu – men at prisen er et lavere afkast på din pensionsopsparing.

Endelig kan negative renter være et tegn på, at samfundsøkonomien er på vej mod et dyk. Hvis det sker, kan det fx blive sværere at finde jobs. Og det er i sagens natur ikke godt nyt for nogen.”

Kan renterne blive endnu lavere?
”Ja, det kan de godt. Men jeg synes, man bør være ydmyg i forhold til at spå om det.

Vi ved ikke, hvornår bunden er nået. For år tilbage troede ingen på, at renterne kunne blive negative. Man regnede ikke med, at nogen med sund fornuft ville betale penge for at låne penge ud. Men den tese er jo blevet modbevist.

Om renterne vil gå op eller ned nu, afhænger især af centralbankernes pengepolitik og retningen i den globale økonomi.”

Hvorfor vil nogen dog betale for at låne penge ud?
”Det lyder unægteligt paradoksalt, at du kan få penge for at låne penge. Men helt firkantet kan man sige, at de investorer – fx banker og pensionsselskaber – der køber obligationerne bag dit lån, for tiden skal tage en større risiko i deres investeringer, hvis de vil have et højere forventet afkast.

Og hvis en bank ikke investerer sine overskydende penge, bliver de automatisk sat ind i Nationalbanken. Her skal banken betale negative renter for at skyde penge ind – og de er højere end de negative renter på dine realkreditobligationer. 

Skal vi se på dit boliglån sammen?

Overvejer du at binde renten på dit realkreditlån for en længere periode? Få overblik over dine muligheder, så du kan lægge en optimal plan for dit boliglån.

Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.