Stor efterspørgsel på udskiftning af gasfyr

Gaspriserne fortsætter deres himmelflugt, og det får nu flere og flere danskere til at søge mod alternativer til gassen. Hos Energihjem.dk er henvendelserne eksempelvis steget med 396 procent gennem den seneste uge.

Gasprisen er eksploderet gennem de seneste måneder, og krigen i Ukraine har fyret endnu mere op under prisstigningerne. Det får nu flere og flere danskere til at søge mod alternativer, og det giver god mening, lyder det fra Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen.

”Prisen på naturgas er også steget meget op til krigen i Ukraine, men på grund af krigen er prisen steget endnu mere, og det får altså nogle ret store konsekvenser for de boligejere, der fyrer med gas. Prisen forbrugerne skal betale er firedoblet i forhold til marts sidste år, og det er altså noget, der kan mærkes. Der er heller ikke umiddelbart udsigt til meget lavere priser lige foreløbig,” siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Stor stigning på tilbud om udskiftning
Hos energihjem.dk, der er en portal med fokus på energirenoveringer i huse, mærker man også tydeligt, at gaspriserne stresser husejerne.

”Vi oplever rekordmange varmepumpeforespørgsler. Folk er usikre på, hvad gasprisen kommer til at betyde for dem, nu hvor det tyder på, at den ikke er på vej ned igen. Vi har i sidste uge givet 247 procent flere tilbud på reelle udskiftninger af gasfyret end samme periode sidste år, og ud over prisen fortæller kunderne også, at det er vigtigt for dem at være selvforsynede for at blive uafhængig af russisk gas,” siger Nynne Groth Hallander, kommunikationsansvarlig hos energihjem.dk.

Men hvad skal man vælge, hvis man vil af med naturgassen? Fjernvarme er ofte et billigere alternativ, men det er typisk ikke en mulighed for mange boligejere med et gasfyr. Derfor kigger flere og flere mod varmepumper, hvor energien er billigere og samtidig også mere bæredygtig. Prisen på udskiftningen afskrækker dog en del, men med kolossalt høje gaspriser giver en udskiftning mere og mere mening, fortæller Nynne Groth Hallander.

”Det koster selvfølgelig at skifte til en varmepumpe, hvor det typisk løber op i 90.000-120.000 kr. Prisen gør, at nogle så vælger det fra, men med de nuværende gaspriser, så tjener en varmepumpe sig nu hurtigere ind. I et gennemsnitshus bruger man med de nuværende priser gas for ca. 19.500 kr. om året, mens Energistyrelsen opgør forbruget ved en luft til vand-varmepumpe til ca. 11.500 kr., så der er penge at spare på sigt,” siger hun.

Hvad kan man gøre?
Du kan starte med at prøve energiguiden, der ser nærmere på mulighederne i dit hus. 

Hvis blikket er rettet mod en varmepumpe, skal man tage stilling til, om det skal være en luft til vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. For de fleste vil en almindelig luft til luft varmepumpe ikke være tilstrækkelig (rent teknisk vil en luft til luft faktisk ikke kunne erstatte, da den ikke varmer brugsvandet op, så derfor er det luft til vand). Jordvarme stiller samtidig krav til havens størrelse og er lidt dyrere end en luft til vand varmepumpe. 

Det er en god ide at indhente flere tilbud og tale med leverandørerne, så man får gennemgået det praktiske. De kan også rådgive om valg af pumpe, hvor udvalget er ret stort. Valget af pumpe kan også have betydning for leveringstiden, hvor nogle pumper kan leveres på to-tre uger, mens andre har ventetid på et halvt år, fordi der ikke er produceret nok. Kilde: Energihjem.dk

Denne artikel er ikke rådgivning om valg af energikilde. Yderligere information fås hos energistyrelsen på sparenergi.dk. Rådgivning om valg af energikilde kan blandt andet findes hos sparenergi.dk, energihjem.dk samt obh-gruppen.dk

Brug tilskuddene

Der findes forskellige tilskud, som man med fordel kan søge om, så regningen på udskiftningen bliver lidt mindre. 

  • Bygningspuljen åbner 16. marts og her kan man søge om tilskud til energiforbedrende løsninger.  Få hjælp til ansøgningen her. 
  • Det er også muligt at få tilskud fra afkoblingspuljen, hvor kan få dækket de første 8.000 kr. i forbindelse med afkoblingen af ens gasfyr. 
  • Endelig er der skrotningspuljen, hvor det dog er leverandøren, der søger på vegne af kunden. Det er ikke alle leverandører, der er godkendte til at gøre brug af skrotningspuljen, og det kan begrænse ens valg af leverandør. 
  • Håndværkerfradrag: Frem til 31. marts 2022 kan man få fradrag på håndværkeren løn – op til 12.900 kroner, når man udskifter til en varmepumpe. 

Du kan læse mere om tilskud hos Sparenergi.dk og energihjem.dk

Skal vi se på dine muligheder for at energiforbedre dit hus?

 Går du med tanker om at låne penge til at energiforbedre din bolig – så tag en snak med os og hør mere om, hvad du kan bruge vores  forskellige lån til. 

Book møde
- eller ring til os på 70 15 15 16 

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.