Del

Minister: Unge huskøbere går glip af energibesparelser

Det koster unge huskøbere dyrt, at de ikke skifter vinduer og efterisolerer. Tjek om du kan få energiforbedringerne med i dit huslån, råder en ny kampagne fra Erhvervsstyrelsen.

Hvis du skaffer dit hus et bedre energimærke, når du alligevel er ved at gøre det klar til indflytning, så gør du klimaet en stor tjeneste – og samtidig får du et hus, der er billigere at bo i.  

Alligevel springer unge førstegangskøbere over at energirenovere deres hus. Kun én ud af tre bruger penge på det.

Det viser en ny rundspørge fra Energistyrelsen, som netop har iværksat kampagnen ”Kom rigtigt fra start”. Den giver gode råd til de 25-40-årige, der er på vej til at købe et hus med dårligt energimærke. 

”Nye boligejere har tit fokus på, at de gerne vil have nyt køkken eller bad, og så glemmer man let energiforbruget. Men det kan i dén grad svare sig at få tænkt energien med, når man alligevel skal have fat i både værktøj og pengepung,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholdt.   

Dårligt energimærke? Så kan du spare stort
Hvor meget, du kan spare ved at hæve energimærket, afhænger bl.a. af hustypen og de lokale varmepriser. Men i snit er der en potentiel besparelse på hele 25.000 kr. årligt, hvis du køber et hus med energimærke G, viser Energistyrelsens analyse. Og så får du ofte et bedre indeklima med oven i købet. 

Læs også: Kan en energirenovering betale sig for dig? 

”Unge boligkøbere har glæde af investeringerne i klimavenlige energiløsninger i rigtig mange år, så det er både sund og grøn fornuft, at de gør en ekstra indsats for at hæve husets energimærke,” lyder det fra Lars Christian Lilleholt. 

Når huse sættes til salg, får de et energimærke på en skala fra A til G. Med mærket følger en rapport med råd om, hvordan huset kan blive mindre energikrævende – og dermed billigere at bo i. To råd, der går igen, er at skifte elvarme og oliefyr ud med andre varmekilder og at efterisolere loft, gulv og ydervægge.

Få en pris og lån til renoveringen
Hvis du som nybagt husejer drømmer om at forny badeværelset og opvarmningen i dit hus, så råder Energistyrelsen til, at du får priser på forbedringerne – og tjekker, om du kan få dem finansieret sammen med huset.

Det er et rigtig godt råd til de unge købere, mener Danske Banks privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen. 

”Det er ikke alle huskøbere, der kommer med en stor pose penge at renovere for. Især blandt førstegangskøberne er der naturligvis mange, som har brug for at låne til de forbedringer, de gerne vil lave,” siger hun. 

”Det er klart den billigste løsning, hvis du kan få forbedringerne finansieret sammen med huset. Og samtidig kan man sige, at jo tidligere du får renoveret dit hus, jo flere år vil du få gavn af det.”

Hvad koster det at låne? 

Brug vores beregnere og find ud af, hvad det kan koste at føre dine boligprojekter ud i livet. Du kan både regne på små og store drømme. 
Tjek om du har råd til boligforbedringer

Læs mere

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.