De seneste fem år er danskernes appetit på afdragsfrie lån dykket markant. Det viser en ny undersøgelse fra Realkredit Danmark. I dag udgør de afdragsfrie knap 47 procent af det samlede udlån, mens de i 2013 lå på lidt over 56 procent. 

Det er bl.a. de lave renter og de højere bidragssatser på afdragsfrie lån, der gør det attraktivt for flere at begynde at betale af på deres realkreditlån. 

Men hvem er det så, der vinker farvel til afdragsfriheden? Og hvem holder fast i den? Her har alderen stor betydning. 

Flere yngre boligejere afdrager
Især yngre boligejere rykker væk fra afdragsfrihed, viser Realkredit Danmarks undersøgelse.

Blandt boligejere under 39 år er andelen af afdragsfrie lån faldet fra godt 62 procent af udlånet i 2013 til nu små 52 procent. Trods faldet er der stadig mange, der vælger afdragsfrihed, fx fordi de gerne vil betale et dyrere banklån ned, før de afdrager på realkreditlånet. 

Er det en god ide for dig at afdrage nu?

Vi hjælper gerne med at regne på, hvad der bedst kan betale sig for dig. Tag fat i os, så ser vi på dine muligheder sammen.

Book møde

Appetitten på afdragsfrihed daler også hos de boligejere, der er midt i livet. Dog mindre end hos de yngste boligejere. Gladest for at betale af på deres realkreditlån er de 50-59-årige, hvor børnene måske er flyttet hjemmefra, og lønnen er på sit højeste, så der er luft i budgettet. 

Ældre vælger afdragsfrit 
Modsat alle andre aldersgrupper har boligejere over 60 år skruet lidt op for deres brug af afdragsfrie lån. Her udgør andelen af afdragsfrie lån nu 58 procent af det samlede udlån mod 55 procent i 2013. 

Det er bl.a. voksende friværdier og pensionsopsparinger, der får de ældre boligejere til at stoppe med at spare op i deres boliger. Og så er det ofte lidt billigere for de ældre boligejere at vælge afdragsfrihed, fordi deres lån udgør mindre end 60 procent af boligens værdi.
 
Nye lånemuligheder dukker op 
Når flere boligejere over 60 år gør brug af afdragsfrihed, kan det også hænge sammen med, at der er kommet nye muligheder på markedet for realkreditlån. 

I dag kan boligejere vælge lån med helt op til 30 års afdragsfrihed, og for en ældre boligejer, der gennem livet har opbygget en robust friværdi i boligen, kan det være en attraktiv vej til at få større økonomiske frihed til at nyde sit otium. 

Få stor fleksibilitet – og op til 30 års afdragsfrihed

Nu behøver du ikke længere betale din bolig helt ud, når du har en god friværdi. FlexLife® er en ny og anderledes måde at tænke realkreditlån på. Når vi sammen har aftalt rammerne, bestemmer du selv, hvor meget, hvor lidt, hvor hurtigt – eller langsomt – du vil afdrage*

Book møde

*Læs mere om Flexlife®