40 procent af alle kviklån i 2018, blev optaget af unge mellem 18 og 29 år. 

Det viser en ny undersøgelse af danskernes lånevaner, som erhvervs-ph.d Emil Toft Hansen er ved at skrive hos Danske Bank, og som indgår i den netop offentliggjorte rapport Danskernes Økonomiske Tryghed 2019. Emil Toft Hansen har kortlagt de kviklån som ca. 20.000 af bankens kunder optog sidste år.

Lavinen ruller, når de unge tager flere lån

At så mange helt unge kunder optager kviklån til en høj rente, bekymrer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

”Når du optager et – og især flere – kviklån, kan det være starten på en økonomisk nedtur. For selv om du bare låner små beløb til et spil, en ny telefon eller en bytur, så er der en tendens til, at det ikke bare stopper ved det ene lån,” siger hun. 

Læs også: Dyr klatgæld? Sådan samler du flere små lån

Og selv små lån kan blive svære at betale tilbage, advarer Louise Aggerstrøm Hansen. 

”Når du låner et par tusind kroner, skal du nogle steder betale det dobbelte tilbage i løbet af få måneder. I værste fald optager de unge nye kviklån for at kunne lægge pengene – og så ruller lavinen”.  

Læs også: 9 ting, du bør vide om forbrugslån

I gennemsnit optog de unge kviklånere over syv kviklån i 2018, og lånene lå i snit på 2.200 kroner, viser undersøgelsen. En lille gruppe hyppige gengangere blandt kviklånere trækker dog snittet op. 

Få banken til at hjælpe

Danske Banks rådgivere underviser ofte i penge, budgetter og lån på skoler og gymnasier. Det glæder Louise Aggerstrøm Hansen sig over.  

”Det er ekstremt vigtigt, at de unge lærer at planlægge og spare op, så de kan få deres forbrug til at passe til de penge, de har,” siger hun.

Få styr på pengene – læg dit budget her

Louise Aggerstrøm Hansen er dog med på, at man ikke kan forudse alle udgifter, og at alle kan havne i en situation, hvor der er behov for at låne penge. 

”Men ramler økonomien pludselig sammen om ørerne på dig, så tag hellere fat i din bank og få hjælp til at lægge et budget og en god fremadrettet plan,” anbefaler hun.  

”I Danske Bank har vi et helt team af unge rådgivere, som taler med unge kunder hver eneste dag – og de er bl.a. vant til at hjælpe unge med gæld.”

Er du ung – og har du spørgsmål om økonomi?

Så tal med Ung Direkte, som er Danske Banks team af unge rådgivere til unge kunder. Vi kan svare på alle dine spørgsmål om økonomi. Og du kan roligt spørge løs – du er ikke den første, der har haft brug for et godt råd.

Book møde

– eller ring til os på 45 130 100