Stor guide til at købe sommerhus: Se de 10 vigtige råd, før du slår til

At købe sommerhus er en større investering for de fleste. Se de 10 gode råd om, hvad du bør overveje, før du slår til og køber drømmehuset til bare tæer og sommerliv.  

Book møde

  • 1. Hvad vil du bruge dit sommerhus til?

    Et sommerhus kan blive rammen om dejlige ferier med familiefrokoster, strandture og andre fælles oplevelser. Men det er også en stor investering. Så det er værd at overveje, hvad du og din familie vil få ud af at eje et sommerhus. Her er input til en snak om jeres ønsker: 

    • Hvorfor vil I have en fast base?
    • Hvor tit vil I tage i sommerhus? 
    • Er huset til lange sommerferier eller et fristed året rundt?
    • Drømmer I om kyst, skov, cafeer eller …?
    • Vil I have ro eller liv omkring jer?
    • Skal der være plads til gæster?
    • Vil I leje sommerhuset ud?

    Øvelsen er vigtig, fordi den største værdi ved at have et sommerhus ligger i – at I bruger huset.

    Tip! Overvej om sommerhuset også passer til jeres behov om 5 år. Det er ikke uden omkostninger at låne til et sommerhus og gøre huset klar til indflytning, så I skal kunne se jer selv i huset nogle år frem.

  • 2. Hvor meget kan du købe sommerhus for?

    De fleste har brug for et lån, når de skal købe et sommerhus. Det er en god ide at få overblik over finansieringen tidligt, så du kan lede målrettet efter den rigtige bolig – til den rigtige pris.

    Du kan få din bank til at regne på, hvor meget du kan låne til køb af sommerhus, og hvordan det bedst kan betale sig for dig at skrue finansieringen sammen. Husk, at du altid selv komme med en passende udbetaling på minimum 5 % af købesummen.

    Lidt om at låne i sommerhuset:

    • Du kan som udgangspunkt låne op til 75 procent af sommerhusets værdi med et realkreditlån eller realkreditlignende banklån. Det afhænger dog af husets stand og beliggenhed.
    • Derudover kan du låne op til 20 % af sommerhuset værdi som et boliglån i banken.
    • Hvis du har friværdi i din helårsbolig, kan det måske bedre betale sig, at du optager et tillægslån i denne.
    • Husk, at du ud over udbetalingen skal have penge til advokat, tinglysning og andre udgifter ved købet.
    • Banken skal altid vurdere din økonomi, inden den tilbyder dig et lån.

    Læs mere om lån til sommerhus her

    Beregn lån til fritidsbolig

    Skal vi regne på din sommerhusdrøm?

    Book et møde

  • 3. Hvor skal huset ligge?

    Der er over 200.000 sommerhuse i Danmark. Når du skal finde dét, der passer bedst til dig og din familie, er det en god ide at tage udgangspunkt i beliggenheden.

    Det er der mindst tre gode grunde til:

    • Beliggenheden er vigtig for, hvor meget sommerhus du får for pengene.
    • Afstanden til sommerhuset er afgørende for, hvor meget du får brugt det.
    • Sommerhusområder er forskellige – og området sætter rammen for jeres oplevelser.

    Har I allerede har fundet jeres drømmeområde, og har I råd til at købe et hus der – så er det selvfølgelig bare om at gå på jagt efter det rigtige hus og investere i det.

    Men ellers er det en god ide at se på huse i forskellige områder, så I bliver skarpe på jeres ønsker. Bliver I glade for et område, så besøg det flere gange, for det er let at forelske sig på en solskinsdag. 

    Tip! Har du ikke råd til et hus i dit drømmeområde, så kig på landkortet. Kendte og dyre sommerhusområder har tit billigere naboområder, hvor fx stranden er lige så god.
  • 4. Hvilken stand skal huset være i?

    Når du kigger på sommerhuse, så tag også lige et kig på din værktøjskasse og din vedligeholdelseskonto.

    Vurder, hvor meget tid du vil bruge på at renovere og vedligeholde dit sommerhus – og hvor mange penge, du vil investere i at sætte håndværkere i sving. Og vær end endelig realistisk.

    Det er ærgerligt, hvis jeres nye sommerhus bliver forbundet med dårlig samvittighed over det, I ikke har tid eller råd til at fikse. Er sommerhuset i meget dårlig stand, bør du tjekke, om det kan betale sig at renovere det. Du kan hyre en byggesagkyndig til at vurdere, hvor stor en investering, det kræver at udbedre skaderne.

    Husk, at ejendomsmægleren er sælgers mand. Så som køber er det klogt at få juridisk rådgivning hos en boligadvokat eller en køberrådgiver, før du skriver under. Du kan få hjælp til alt fra at tjekke tilstandsrapporter og læse købsaftaler til at byde på huset og forhandle om prisen

    Læs om køberrådgivning

  • 5. Have eller naturgrund?

    Nogle sommerhuse ligger i barsk natur. Andre har velklippede hække og hyppede kartoffelrækker. Sommerhusgrunde er vidt forskellige – så I må spørge jer selv, hvilken type grund I får mest glæde af.

    Bor I langt fra sommerhuset? Og vil I slappe mest muligt af? Så er det godt med en naturgrund, der højest kræver en græsslåmaskine nu og da.

    Bor I tæt på sommerhuset? Og har I grønne fingre? Så skal I måske finde et sted, hvor I kan rode i jorden og hente purløg og påskeliljer ind til frokostbordet.

    I har sikkert også andre ønsker: Skal ungerne kunne spille fodbold? Eller vil I bygge et anneks til jeres gæster? Så husk at tjekke, om det er muligt på jeres grund. Spørg mægleren, hvad der står i lokalplanen, og tjek reglerne i grundejerforeningen.

  • 6. Vil du bruge sommerhuset hele året?

    I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret og overnatte i huset på kortere ferieophold om vinteren.

    Som pensionist har du dog ret til at bruge dit sommerhus som helårsbolig, når du har ejet det i ét år. For at bo i dit sommerhus hele året, skal du være over 60 år og pensioneret – eller være førtidspensionist, efterlønner eller på fleksydelse. Din ægtefælle eller samlever må gerne bo i huset sammen med dig.

    Overvejer du at bruge dit sommerhus som helårsbolig senere i livet, så hav fokus på, om det vil være rart at bo i hele året. Er det fx godt nok isoleret? Er der plads nok? Og hvad med komforten i fx køkken og bad?

    Du bør også sætte dig ind i, om der er liv i sommerhusområdet om vinteren. Er der gadelys på vejene? Bliver der ryddet sne? Er butikkerne åbne hele året? Er kloakering, vandtilførsel og afløb vinterklar? Osv.

  • 7. Hvor dyrt er huset i drift?

    Det skulle gerne være en fornøjelse at være sommerhusejer – men helst ikke en alt for dyr fornøjelse.

    Før du køber, skal du have et godt overblik over, hvad dine samlede månedlige udgifter til sommerhuset vil løbe op i. Det er en god ide at samle lån og andre løbende udgifter i et budget. 

    Du skal fx betale ejendomsskat og ejendomsværdiskat, forsikringer, transport og forbrug af el, vand, gas og varme. Og det kan være klogt at sætte lidt af hver måned til vedligeholdelse og uforudsete udgifter.

    Tip! Gamle sommerhuse har charme. Men der kan være penge at spare på forbrug og vedligeholdelse, hvis du køber et nyt sommerhus.

    Drømmer du om at bygge sommerhus?

    Lad os regne på din drøm!

    Book møde

    - og kom et stort skridt videre

  • 8. Vil du udleje sommerhuset?

    Danskerne er glade for at leje sommerhuse, og det samme er især de tyske turister. Der er store geografiske forskelle på, hvor meget sommerhuse udlejes. Men mange steder kan lejeindtægter opveje nogle af udgifterne til sommerhuset.

    Langt fra alle har lyst til at åbne deres sommerhus for andre. For udlejning stiller krav til huset, og det føles måske mindre personligt, hvis du ikke vil have dine private ting stående fremme. 

    Vil du vide mere om potentialet for udlejning af et sommerhus, kan du fx bede om at se sælgers udlejningsregnskaber tre år tilbage.

    Beslutter du at leje ud, kan et udlejningsbureau stå for det praktiske. Du må dog også selv stå for udlejningen, hvis du sætter dig ind i reglerne og har mod på det praktiske. 

    Du skal betale skat af indtægten, når du lejer dit sommerhus ud. Udlejningen er fradragsberettiget. Hos skat.dk kan du læse om reglerne og fx se, hvor stort et bundfradrag, du kan trække fra. 

    Tip! Hvis du ikke har lyst til at leje dit sommerhus ud, men gerne vil minimere de månedlige udgifter, kan du overveje at købe et delesommerhus sammen med familie eller venner. Så er I også flere om at slå græs og male træværk. Men sørg for at få grundig finansiel rådgivning og lav gerne en klar samejeaftale med hjælp fra en advokat.
  • 9. Er prisen til forhandling?

    Før du byder på et sommerhus, bør du researche på, om det er udbudt til en realistisk salgspris. Købere og sælgere er nemlig ikke altid enige om, hvad husene på det danske sommerhusmarked skal koste.

    På Boligsidens markedsindeks kan du se, hvor meget der i snit bliver givet i afslag ved salg af fritidsboliger i dit område. Det betyder selvfølgelig ikke, at der gives afslag ved alle salg. 

    Nogle sælgere sætter en skarp markedspris fra start, mens andre udbyder til mere optimistiske priser. Du vil derfor både hurtige salg til udbudsprisen - og huse med lange liggetider og væsentlige afslag.

    Når du vil anslå en realistisk pris og give et bud, kan du fx se på:

    • Hvor mange lignende huse er der til salg i området?
    • Hvad koster de huse, der er til salg?
    • Hvor hurtigt bliver de solgt?

    Det hjælper dig med at give et seriøst bud og undgå en blank afvisning fra en irriteret sælger. Men du kan selvfølgelig også alliere dig med en køberrådgiver og få hjælp til at byde og forhandle om prisen.

    Tip! Køb sommerhus, fordi I glæder jer til at bruge huset. Brugsværdien bør være den primære drivkraft, fordi sommerhuse ikke er så oplagte i et rent investeringsperspektiv. Dels er der en del omkostninger forbundet med at købe og sælge et sommerhus, og dels vil der altid være en vis usikkerhed  om, hvordan markedet udvikler sig.
  • 10. Er det et godt tidspunkt at købe sommerhus?  

    Det er svært at forudsige, hvornår priserne topper eller rammer bunden – og hvordan de vil udvikle sig fremover. Det gælder både sommerhuspriser og renterne på realkreditlån.

    Derfor bør dit køb af sommerhus ikke primært tage udgangspunkt i, om det er en god investering. Det skal i stedet være din økonomi, dine boligbehov og dine drømme, der afgør, om du skal købe sommerhus.

    Har du fundet det rigtige hus, så tag en snak med din rådgiver og få regnet på økonomien

    Book møde med en rådgiver

None 

God pris

Vores priser på lån er konkurrencedygtige. Beregn hvad det koster at låne til en fritidsbolig.

Beregn

None 

Hurtig ekspedition

Vi er hurtige, når du har brug for det.


Book møde

Tal med os alle dage

Mandag - fredag 9-18

Ring på 70 15 15 16

Andre har også set


Bliv kunde i Danske Bank og få alle fordelene i dag.

Indholdet hentes
Vis
Skjul
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.