Del

Låneguide

De færreste har råd til at købe en ny bolig uden af låne. Men hvor meget kan du låne? Hvilket lån skal du have? Skal renten være fast eller variabel, og er afdragsfrihed en god idé?

 • Hvor meget kan du låne til en ejerbolig?

  Hvor meget kan du låne til en ejerbolig?

  Når du skal låne til at købe en ejerbolig, kan du låne op til 90 procent af boligens købesum. Det meste kan du låne som realkreditlån, der er en af de billigste låntyper. Resten kan du låne som banklån. Og så er det en god idé at spare op, for du skal selv have en sum penge til udbetaling. 

  • Du kan låne op til 80 procent af boligens købesum som realkreditlån. 
  • Du kan låne op til 10 procent af boligens købesum som banklån. 
  • Du skal selv have mindst 10 procent til udbetaling og derudover kunne betale finansieringsomkostninger for lånet som f.eks tinglysningsafgifter. 

  Sammenlign de mest almindelige realkreditlån
  Se alle boliglån
  Beregn, hvad det koster at låne
  Søg boliger, der passer til din økonomi - og søg om købsgodkendelse med det samme

  Vidste du...

  Du får et realkreditlån via et realkreditinstitut, der skaffer pengene til lånet ved at udstede obligationer. Realkreditobligationer er værdipapirer, og kursen på dem kan gå op og ned, ligesom på aktier. Obligationerne bliver købt af investorer, der får de renter og afdrag, som du betaler. Realkreditinstituttet lever af det såkaldte bidrag, som du også betaler.

 • Hvor meget kan du låne til en fritidsbolig?

  Hvor meget kan du låne til en fritidsbolig?

  Når du skal låne til en fritidsbolig, gælder lidt andre regler, end til en normal ejerbolig.

  • Du kan normalt låne op til 60 procent af købesummen som realkreditlån - for fritidshuse med god beliggenhed og stand kan du låne op til 75  procent.
  • Du kan låne 10-25 procent af købesummen som banklån.
  • Du skal have 15 procent til udbetaling samt kunne betale finansieringsomkostninger. 

  Er fritidsboligen en del af en haveforening eller kolonihaveforening, gælder som udgangspunkt de samme lånemuligheder som til en almindelige andelsbolig - se mere længere nede.

  Læs guiden: 10 spørgsmål, før du køber sommerhus
  Læs: Lån til sommerhus - hvad koster det at lån?
  Læs om vores boliglån
  Beregn, hvad det koster at låne

 • Hvor meget kan du låne til en andelsbolig?

  Hvor meget kan du låne til en andelsbolig?

  Hvor meget du kan låne, kommer både an på din økonomi, boligens værdi og foreningens gæld. Det kan derfor være svært på forhånd at sige præcist, hvor meget du kan låne.

  Læs om andelsboliglån
  Beregn, hvad det koster at låne

  Vidste du...

  Boliglån er lån med sikkerhed i fast ejendom. Det betyder, at hvis du ikke betaler tilbage, så kan banken eller realkreditinstituttet forlange, at din lejlighed eller dit hus bliver solgt, så de på den måde kan få pengene helt eller i delvist tilbage. Den sikkerhed gør, at du typisk kan låne til en lavere rente end ved andre typer lån. 

 • Forskellen på fast og variabel rente

  Forskellen på fast og variabel rente

  Med fast rente ved du, hvad du skal betale i rente i hele lånets løbetid. Og er dit lån et realkreditlån, har du mulighed for at skære en del af din restgæld, hvis du senere skifter lånet ud med et andet fastforrentet realkreditlån med en højere rente.

  Men trygheden ved fast rente koster mere end variabel rente. Når du skal optage et lån, vil renten på et fastforrentet lån nemlig altid være højere end på det variabelt forrentede lån, du kan få på samme tidspunkt.

  Fast rente er sikker og lidt dyrere

  Vælg fast rente, hvis du vil være fri for at bekymre dig om, at renten stiger.

  • Fordelen er, at dine boligudgifter ikke bliver påvirket, når renten stiger - og at du kan skære en bid af din restgæld, hvis renten stiger, og du skifter dit lån ud med et andet fastforrentet lån med højere rente.
  • Ulempen er, at dine udgifter ikke falder, når renten falder.

  Variabel rente er usikker og billigere her og nu

  Vælg variabel rente, hvis du vil have det billigste lån lige nu og har økonomi til at klare en eventuel rentestigning.

  • Fordelen er, at du får det billigste lån lige nu, fordi den variable rente normalt er lavere end den faste rente, du kan få på samme tidspunkt. Og falder renten, bliver dine udgifter endnu billigere.
  • Ulempen er, at du ikke ved, hvad du kommer til at betale for lånet i fremtiden. Dine boligudgifter stiger, hvis renten stiger - og den kan stige mere, end den faste rente, du kunne have fået, da du fik lånet.

  Brug for hjælp?

  Hvis du ikke synes, det er nemt, det med boliglån, så er du ikke den eneste.
  Vi vil gerne hjælpe dig med dine spørgsmål, hvis du overvejer at købe bolig - eller allerede har fundet en bolig, du gerne vil købe

  Book møde
  - eller ring 70 15 15 16

 • Afdragsfrihed

  Afdragsfrihed

  Afdragsfrihed handler om at udskyde tilbagebetalingen af et lån. Typisk vil et lån med afdragsfrihed på langt sigt være dyrere end et lån, hvor du afdrager, da du kommer til at betale flere renter samlet set. Derfor er det noget, du bør vælge med omtanke.   

  Spar penge med afdragsfrihed
  Afdragsfrihed kan fx være en god idé, hvis din boligfinansiering består af flere lån med forskellige renter. For ved at vælge afdragsfrihed på det lån, der har den laveste rente, kan du betale de sparede afdrag ekstra ind til lånet med den højeste rente. Dermed slipper du af med den dyreste gæld først og kommer til at  betale mindre i sidste ende.

  Afdragsfrihed kan også være en dårlig forretning for dig
  Du bør ikke vælge afdragsfrihed i længere tid, hvis din gæld udgør en stor del af din boligs værdi, og hvis dit formål blot er at bruge de sparede penge på at leve lidt bedre. For når du ikke afdrager, er du mere sårbar, hvis boligpriserne falder, fordi du kan ende med at skylde mere, end din bolig er værd. 

Beregn, hvad det
koster at låne

Hvilken bolig har du?

Vælg boligtype
Ejerbolig
Andelsbolig
Fritidsbolig

Tal med os

Ring på 70 15 15 16
Telefonen er også åben aften og weekend.

Book et møde

Andre har også set