Låneguide

De færreste har råd til at købe en ny bolig uden at låne. Men hvor meget kan du låne? Hvilket lån skal du have? Skal renten være fast eller variabel, og er afdragsfrihed en god idé? Få overblik her på siden.

 • Hvor meget kan du låne til en ejerbolig?

  Når du skal låne til at købe en ejerbolig, kan du låne op til 95 procent af boligens købesum. Det meste kan du låne som realkreditlån, der er en af de billigste låntyper. Resten kan du låne som banklån. Og så er det en god idé at spare op, for du skal selv have en sum penge til udbetaling. 

  • Du kan låne op til 80 procent af boligens købesum som realkreditlån. 
  • Du kan låne op til 15 procent af boligens købesum som banklån. 
  • Du skal selv have mindst 5 procent til udbetaling og derudover kunne betale finansieringsomkostninger for lånet som f.eks tinglysningsafgifter. 

  Sammenlign de mest almindelige realkreditlån
  Se alle boliglån
  Beregn, hvad det koster at låne
  Søg boliger, der passer til din økonomi - og søg om købsgodkendelse med det samme

  Vidste du...

  Du får et realkreditlån via et realkreditinstitut, der skaffer pengene til lånet ved at udstede obligationer. Realkreditobligationer er værdipapirer, og kursen på dem kan gå op og ned, ligesom på aktier. Obligationerne bliver købt af investorer, der får de renter og afdrag, som du betaler. Realkreditinstituttet lever af det såkaldte bidrag, som du også betaler.

 • Hvor meget kan du låne til en fritidsbolig?

  Når du skal låne til en fritidsbolig, gælder lidt andre regler, end til en normal ejerbolig.

  • Du kan normalt låne op til 60 procent af købesummen som realkreditlån - for fritidshuse med god beliggenhed og stand kan du låne op til 75  procent.
  • Du kan låne 10-25 procent af købesummen som banklån.
  • Du skal have 15 procent til udbetaling samt kunne betale finansieringsomkostninger. 

  Er fritidsboligen en del af en haveforening eller kolonihaveforening, gælder som udgangspunkt de samme lånemuligheder som til en almindelige andelsbolig - se mere længere nede.

  Læs guiden: 10 spørgsmål, før du køber sommerhus
  Læs: Lån til sommerhus - hvad koster det at lån?
  Læs om vores boliglån
  Beregn, hvad det koster at låne

 • Hvor meget kan du låne til en andelsbolig?

  Hvor meget du kan låne, kommer både an på din økonomi, boligens værdi og foreningens gæld. Det kan derfor være svært på forhånd at sige præcist, hvor meget du kan låne.

  Læs om andelsboliglån
  Beregn, hvad det koster at låne

  Vidste du...

  Boliglån er lån med sikkerhed i fast ejendom. Det betyder, at hvis du ikke betaler tilbage, så kan banken eller realkreditinstituttet forlange, at din lejlighed eller dit hus bliver solgt, så de på den måde kan få pengene helt eller i delvist tilbage. Den sikkerhed gør, at du typisk kan låne til en lavere rente end ved andre typer lån. 

 • Forskellen på fast og variabel rente

  Når man vælger lån, skal man tage stilling til, om man have fast eller variabel rente. Med fast rente ved du præcist, hvad du skal betale i rente. Omvendt kan renten på dit lån løbende ændrer sig, hvis du vælger variabel rente - hvor ofte afhænger af, hvilket lån du vælger. 

  Det betyder, at der kan være mere tryghed i at vælge et lån med fast rente. Men trygheden har en pris, og derfor er renten på et fastforrentet lån altid højere end på det variabelt forrentede lån, du kan få på samme tidspunkt.

  Fast rente: Sikker og lidt dyrere
  Vælg fast rente, hvis du vil være fri for at bekymre dig om, at renten stiger.

  • Fordel: Dine boligudgifter bliver ikke påvirket, når renten stiger - og at du kan skære en bid af din restgæld, hvis du skifter dit lån ud med et andet fastforrentet lån med højere rente.
  • Ulempe: Dine udgifter ikke falder, når renten falder.

  Variabel rente: Usikker, men billigere her og nu
  Vælg variabel rente, hvis du vil have det billigste lån lige nu og har økonomi til at klare en eventuel rentestigning.

  • Fordel: Du får det billigste lån lige nu, fordi den variable rente normalt er lavere end den faste rente, du kan få på samme tidspunkt. Og falder renten, bliver dine udgifter endnu billigere.
  • Ulempe: Du ved ikke, hvad du kommer til at betale for lånet i fremtiden. Dine boligudgifter stiger, hvis renten stiger - og den kan stige mere, end den faste rente, du kunne have fået, da du fik lånet.

  Så hvilken rentetype skal du vælge?
  Valget mellem fast og variabel rente afhænger meget af din egen risikovillighed. Her er et par spørgsmål, du kan stille dig selv, før du vælger:

  • Hvor længe skal du bo i din bolig? Hvis det ikke er længere end omkring 5 år, skal du måske vælge et variabelt forrentet lån, hvor omkostningerne er lavere end ved fast rente.
  • Har du fremtidsplaner, der kan påvirke din økonomi? Vil du gå ned i arbejdstid, flytte igen, købe bil eller lave dyre boligforbedringer? Så kan det betyde noget for dit valg af lån, og det kan være en god idé at tale med bankrådgiveren.
  • Kan du sove godt om natten uden at vide, om din boligøkonomi bliver dyrere eller billigere næste gang, dit lån skal have ny rente? Hvis ikke, har du det nok bedst med fast rente.

  Det er ikke altid, at du helt selv kan vælge. Banken kan nemlig godt have en mening om, hvilken rentetype der er bedst for dig  at vælge. Det afhænger bl.a. af, hvor meget du skal låne, hvor meget du tjener, og hvor mange penge du har sparet op.

  Brug for hjælp?

  Hvis du ikke synes, det er nemt, det med boliglån, så er du ikke den eneste.
  Vi vil gerne hjælpe dig med dine spørgsmål, når du overvejer at købe bolig eller allerede har fundet en bolig, du gerne vil købe

  Book møde
  - eller ring på 70 15 15 16

 • Afdragsfrihed eller ej

  Afdragsfrihed handler om at udskyde tilbagebetalingen af et lån. Typisk vil et lån med afdragsfrihed på langt sigt være dyrere end et lån, hvor du afdrager, da du kommer til at betale flere renter samlet set. Derfor er det noget, du bør vælge med omtanke.   

  Spar penge med afdragsfrihed
  Afdragsfrihed kan fx være en god idé, hvis din boligfinansiering består af flere lån med forskellige renter. For ved at vælge afdragsfrihed på det lån, der har den laveste rente, kan du betale de sparede afdrag ekstra ind til lånet med den højeste rente. Dermed slipper du af med den dyreste gæld først og kommer til at  betale mindre i sidste ende.

  Afdragsfrihed kan også være en dårlig forretning for dig
  Du bør ikke vælge afdragsfrihed i længere tid, hvis din gæld udgør en stor del af din boligs værdi, og hvis dit formål blot er at bruge de sparede penge på at leve lidt bedre. For når du ikke afdrager, er du mere sårbar, hvis boligpriserne falder, fordi du kan ende med at skylde mere, end din bolig er værd. 

Beregn, hvad det
koster at låne

Hvilken bolig har du?

Vælg boligtype
Ejerbolig
Andelsbolig
Fritidsbolig

Tal med os om bolig

Vi hjælper dig gerne med at få overblik over dine lånemuligheder. 

Book et møde
- eller ring på 70 15 15 16, også aften og weekend 

Andre har også set