Del

Låneguide

De færreste har råd til at købe en ny bolig uden af låne. Men hvor meget kan du egentlig låne? Hvilket lån skal du have? Og skal renten være fast eller variabel? Få hjælp her i låneguiden - eller kontakt os.

Vi vil gerne hjælpe med spørgsmål om boligkøb. 

Bliv ringet op    Book et møde

- eller ring 70 15 15 16

Guide

 • Lån til ejerbolig

  Lån til ejerbolig

  Når du skal låne til at købe en ejerbolig, kan du låne op til 95 % af boligens købesum. Det meste kan du låne som realkreditlån, der er en af de billigste låntyper. Resten kan du låne som banklån. Og så er det en god idé at spare op, for du skal selv have en sum penge til udbetaling. 

  • Du kan låne op til 80 % af boligens købesum som realkreditlån.
  • Du kan låne op til 15 % af boligens købesum som banklån.
  • Du skal selv have 5 % til udbetaling.

  Sammenlign de mest almindelige realkreditlån
  Se alle boliglån
  Beregn, hvad det koster at låne
  SUNDAY: Se boliger, du kan købe og søg om købsgodkendelse med det samme

  Vidste du...

  Du får et realkreditlån via et realkreditinstitut, der skaffer pengene til lånet ved at udstede obligationer. Realkreditobligationer er værdipapirer, og kursen på dem kan gå op og ned, ligesom på aktier. Obligationerne bliver købt af investorer, der får de renter og afdrag, som du betaler. Realkreditinstituttet lever af det såkaldte bidrag, som du også betaler.

 • Lån til fritidsbolig

  Lån til fritidsbolig

  Når du skal låne til en fritidsbolig, gælder lidt andre regler, end til en normal ejerbolig.

  • Du kan normalt låne op til 75 % af købesummen som realkreditlån.
  • Du kan låne 10 % af købesummen som banklån.
  • Du skal have 15 % til udbetaling.

  Er fritidsboligen en del af en haveforening eller kolonihaveforening, gælder som udgangspunkt de samme lånemuligheder som til en almindelige andelsbolig - se mere længere nede.

  Læs om vores boliglån
  Beregn, hvad det koster at låne

 • Lån til andelsbolig

  Lån til andelsbolig

  Du kan få et andelsboliglån, hvis du vil købe en andelsbolig.

  • Du kan få andelsboliglån på 95 % af boligens købesum.
  • Din egenbetaling skal være på mindst 5 %. 

  Læs om andelsboliglån
  Beregn, hvad det koster at låne til en andelsbolig

  Vidste du...

  Boliglån er lån med sikkerhed i fast ejendom. Det betyder, at hvis du ikke betaler tilbage, så kan banken eller realkreditinstituttet forlange, at din lejlighed eller dit hus bliver solgt, så de på den måde kan få pengene helt eller i delvist tilbage. Den sikkerhed gør, at du typisk kan låne til en lavere rente end ved andre typer lån. 

 • Fast eller variabel rente

  Fast eller variabel rente

  Med fast rente ved du, hvad du skal betale i rente i hele lånets løbetid. Og er dit lån et realkreditlån, har du mulighed for at skære en del af din restgæld, hvis du senere skifter lånet ud med et andet fastforrentet realkreditlån med en højere rente. 

  Men trygheden ved fast rente koster mere end variabel rente. Når du skal optage et lån, vil renten på et fastforrentet lån nemlig altid være højere end på det variabelt forrentede lån, du kan få på samme tidspunkt. 

  Det kan ændre sig efter, at du har optaget dit lån, hvis du har optaget et fastforrentet lån på et tidspunkt, hvor renten var meget lav. For hvis renten på det variable lån, som du kunne have fået, stiger, kan dit fastforrentede lån ende med at have den laveste rente.  

  Et andet scenarie er, at den variable rente falder, og så vil du med det fastforrentede lån gå glip af en lavere ydelse. 

  Det hele afhænger af rentemarkedet, og det er svært at forudsige. Herunder kan du se et par tommelfingerregler, der måske kan guide dig i den rigtige retning, hvis du står overfor at skulle vælge mellem fast og variabel rente.

  Fast rente er sikker, men lidt dyrere
  Vælg fast rente, hvis du vil være fri for at bekymre dig om, at renten stiger. 

  • Fordelen er, at dine boligudgifter ikke bliver påvirket, når renten stiger - og at du kan skære en bid af din restgæld, hvis renten stiger, og du skifter dit lån ud med et andet fastforrentet lån med højere rente.
  • Ulempen er, at dine udgifter ikke falder, når renten falder

  Variabel rente er usikker, men billigere her og nu
  Vælg variabel rente, hvis du vil have det billigste lån lige nu, og har økonomi til at klare en eventuel rentestigning.  

  • Fordelen er, at du får det billigste lån lige nu, fordi den variable rente normalt er lavere end den faste rente, du kan få på samme tidspunkt. Og falder renten, bliver dine udgifter endnu billigere.
  • Ulempen er, at du ikke ved, hvad du kommer til at betale for lånet i fremtiden. Dine boligudgifter stiger, hvis renten stiger - og renten kan stige mere, end den faste rente, du kunne have fået da du fik lånet. 
  Hvis du synes, det ikke er helt nemt, det med boliglån, er du ikke den eneste. Når du skal vælge dit lån, er det vigtigste, at du får fundet frem til, hvad der er det bedste for dig. Vi vil gerne hjælpe dig med at vende fordele og ulemper i din situation.

   

  Book et møde eller ring på 70 15 15 16, hvis du har spørgsmål om boliglån
  Få hjælp til at vælge det rigtige realkreditlån
  Se alle boliglån

   

 • Afdragsfrihed

  Afdragsfrihed

  Afdragsfrihed handler om at udskyde tilbagebetalingen af et lån, og det er selvfølgelig sjældent en god idé, fordi man kommer til at betale renter i længere tid. Men har du mere end ét lån i din bolig med forskellige renter, kan afdragsfrihed faktisk være en god forretning for dig. 

  Spar penge med afdragsfrihed
  Afdragsfrihed kan være en god idé, hvis din boligfinansiering består af flere lån med forskellige renter. For ved at vælge afdragsfrihed på det lån, der har den laveste rente, kan du betale de sparede afdrag ekstra ind til lånet med den højeste rente. Dermed slipper du af med den dyreste gæld først og kommer til at  betale mindre i sidste ende.

  Afdragsfrihed kan også være en dårlig forretning for dig
  Du bør ikke vælge afdragsfrihed i længere tid, hvis din gæld udgør en stor del af din boligs værdi, og hvis dit formål blot er at bruge de sparede penge på at leve lidt bedre. For når du ikke afdrager, er du mere sårbar, hvis boligpriserne falder, fordi du kan ende med at skylde mere, end din bolig er værd. Det ville betyde, at hvis du skulle sælge din bolig i den situation, vil du sælge med tab.

  Et afdragsfrit lån vil på længere sigt også være dyrere end et lån, hvor man afdrager, da man kommer til at betale flere renter samlet set. Det sidste gælder selvfølgelig kun, hvis du ikke bruger afdragsfrihed til at betale hurtigere af på anden dyr gæld.
   

  Få hjælp til at vælge realkreditlån

Andre har også set