Del

E-mail phishing

Phishing er en metode svindlere benytter sig af til at lokke dine personlige informationer ud af dig. E-mail phishing er, når du får en mail, som umiddelbart ser ud til at komme fra din bank, Nets, skattemyndighederne eller en anden troværdig afsender.

Hvad er phishing:
Phishing er en metode svindlere benytter sig af til at lokke dine personlige informationer ud af dig. E-mail phishing er, når du får en mail, som umiddelbart ser ud til at komme fra din bank, Nets, skattemyndighederne eller en anden troværdig afsender. 

Beskeden handler som regel om et problem med din konto eller dit betalingskort. Det kan eksempelvis være, at du skal have ”penge tilbage i skat” eller at du har en ”uafhentet pakke”. Beskeden indeholder ofte et link, som fører videre til en falsk hjemmeside. Falske hjemmesider ligner tit reelle hjemmesider, men er kontrolleret af svindlerne. Hvis du indtaster dine personlige informationer, for et eksempel e-mail og kodeord så sendes de til svindlerne. Det kan også være kreditkortoplysninger eller NemID-nøgler som hjemmesiden efterspørger.

Derfor anbefales det at være påpasselig med links i e-mails.

Vedhæftede filer:
Der kan også være en vedhæftet fil i mailen. Ofte er det et word- excel- eller et pdf-dokument som er vedhæftet, som så installerer malware på computeren når dokumentet åbnes. Det er ikke dokumentet i sig selv som installerer malwaren, det er en såkaldt macro som sidder i dokumentet. En macro er et lille program der kører når man åbner dokumentet. Macroens funktion i phishing mails er at installere malware på computeren.

Det anbefales også at være påpasselig med vedhæftede filer i mails.


Hvad kan du gøre?


Du skal ikke stole på afsenderen. Tjek hvem den rigtige afsender er.

 

Vær opmærksom på links.

  • Du kan med fordel kontrollere linket ved at bruge musen.
  • Du skal IKKE klikke på linket, blot holde musen over linket for at se hvor linket i virkeligheden fører hen.
  • Du kan også bruge dette trick direkte i din browser. Vær opmærksom på at linket nogen gange bliver vist nede i højre hjørne, og ikke ved musen.

 

 

Vær opmærksom på vedhæftede filer.

 

 

Vær opmærksom på sproget.
Skrives der upersonligt? Er teksten fyldt med grammatiske fejl og direkte oversættelse?

  • ”Dear customer”
  • ”Valued customer”
  • ”Dear sir”

Vær opmærksom på presserende eller truende sprog.

  • ”Account has been suspended”
  • ”Your credit card has been cancelled”

Test dig selv.
Du kan med fordel tage Googles phishing test for at se om du kan spotte en phishing mail.
phishingquiz.withgoogle.com

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.