Gå til hovedindhold

E-mail phishing

Svindlere bruger phishing til at lokke personlige oplysninger ud af dig. E-mail phishing er, når du får en mail, som ser ud til at komme fra din bank, Nets, skattemyndighederne eller en anden troværdig afsender.

Ved e-mail phishing får du som regel en besked om, at der er et problem med din konto eller dit betalingskort. Det kan også være en besked om, at du skal have penge tilbage i skat, eller at du har en uafhentet pakke.

Beskeden indeholder ofte et link, som fører videre til en falsk hjemmeside. Den vil tit se ud som en reel hjemmeside, men den er falsk og er kontrolleret af svindlerne. Hvis du indtaster dine personlige oplysninger, så sendes de til svindlerne – det kan for eksempel være oplysninger som e-mail og kodeord, kreditkortoplysninger eller NemID-nøgler.

Vedhæftede filer med malware:
Der kan også være en vedhæftet fil i mailen. Ofte er det et word-, excel- eller et pdf-dokument, som installerer malware på computeren, når du åbner filen.

Det er ikke dokumentet i sig selv, som installerer malwaren, det er en såkaldt macro som sidder i dokumentet. En macro er et lille program, der kører, når man åbner dokumentet, og i phishing mails har det til formål at installere malware på computeren.


Hvad kan du gøre?


Du skal ikke stole på afsenderen. Tjek, hvem den rigtige afsender er:

 

Vær opmærksom på links:

  • Kontroller linket ved at bruge musen.
  • Klik IKKE på linket, hold blot musen over linket for at se, hvor det i virkeligheden fører hen.
  • Du kan også bruge dette trick direkte i din browser. Vær opmærksom på, at linket nogen gange bliver vist nede i højre hjørne, og ikke ved musen.

 

 

Vær opmærksom på vedhæftede filer:

 

 

Vær opmærksom på sproget:
Skrives der upersonligt? Er teksten fyldt med grammatiske fejl og direkte oversættelse?

  • ”Dear customer”
  • ”Valued customer”
  • ”Dear sir”

Vær opmærksom på presserende eller truende sprog:

  • ”Account has been suspended”
  • ”Your credit card has been cancelled”

Test dig selv 
Kan du spotte en phishing mail? Tag Googles phishing test:
phishingquiz.withgoogle.com

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.