8 trin til et vellykket forældrekøb

Dit barn mangler et sted at bo, og du tænker på at hjælpe med et forældrekøb. Men hvad er et forældrekøb, og hvordan forløber det i praksis? Følg en familie fra den første snak til den store flyttedag.

Hvad er et forældrekøb?

Meget kan lade sig gøre, når man er ung. Man kan sove på skiftende sofaer hos vennerne – eller stå tidligt op i Vordingborg og tage toget ind til studiet i København. 

Men der er grænser for, hvor længe det er sjovt. Og en usikker boligsituation hjælper ikke nogen med at få en god start på studiet.

Begynder du som forælder at overveje, hvordan du kan hjælpe? Så kan du gøre det på flere måder – én af dem er forældrekøbet, som vi ser nærmere på her. 

Et forældrekøb er, når du som forælder køber en bolig for at leje den ud til dit barn. Det kan enten være en andel eller en ejerbolig, oftest det sidste. De fleste forældre køber boligen for at give deres barn en god og tryg base.


Tal forældrekøb med os

Book møde


Er et forældrekøb noget for dig?

Nu får du lov til at kigge en familie over skuldrene under et forældrekøb. Mød familien Jensen (de kunne også hedde Nielsen eller Olsen – vi har opfundet dem for at vise dig, hvordan et typisk forældrekøb forløber):


 

 


Følg et forældrekøb i 8 trin

 • 1. Hvad forventer I af hinanden og af boligen?

  Anna har fået et brev. I brevet står der, at hun er kommet ind på sit drømmestudie på Københavns Universitet. Så hun er glad. 

  Men selv om Anna er skrevet op til både lejeboliger og kollegieværelser, har hun svært ved at finde et sted at bo. 

  Hr. og fru Jensen vil gerne hjælpe deres datter, og de taler om at købe en lejlighed til hende. Men de synes, det er en stor beslutning – og de har mange spørgsmål: 

  • Hvor længe vil Anna blive boende i boligen? Hvad hvis hun dropper ud af studiet? Eller flytter sammen med kæresten? Eller vil til udlandet et semester eller to? 
  • Hvad hvis de bliver uenige med Anna om huslejen? Eller om reglerne i lejligheden? Eller hvis de får brug for at sælge lejligheden, før hun er færdig med studiet? 
  • Og hvad med Annas lillebror Anton, skal de også købe en lejlighed til ham om nogle år? Eller skal der være plads til ham i Annas lejlighed? 

  Familien beslutter sig for at holde et familiemøde. Forældrene vil gerne høre om Annas forventninger og vende deres egne tanker med hende, før de går på lejlighedsjagt.

  Få alle spørgsmål og forventninger på bordet

  Stiller spørgsmålene sig i kø, når du overvejer et forældrekøb, så er du faktisk kommet godt fra start. Spørgsmålene giver nemlig grundlag for en god snak i familien – og det er forældrekøbets trin 1.

  Et boligkøb er en stor beslutning. Så tal om, hvad I forventer af hinanden og af den lejlighed, som I skal ud og finde sammen. På den måde kan I styre uden om ærgerlige konflikter senere hen.

 • 2. Hvad må boligen koste?

  Anna læser boligannoncer. Hun drømmer om en altan, hun vil gerne bo midt i byen, og der er mindst tre interessante lejligheder, der har åbent hus i weekenden.

  Men Annas forældre vil nødig skuffe hende. De vil vide, hvad de har råd til, før jagten på lejligheden går ind.  

  Forældrene vil have banken til at regne på, hvor meget de kan betale for lejligheden, uden at de selv kommer til at sidde for stramt i det. Så de aftaler med Anna, at hun sætter boligjagten på pause – til de ved mere om, hvad hun skal kigge efter.

  Men hvad skal man egentlig forberede, når man vil tale forældrekøb med banken? Det er hr. og fru Jensen lidt i tvivl om. 

  De bliver dog hurtigt enige om bare at booke mødet og få banken til at guide dem gennem processen.

  Tag banken med på råd fra starten

  Det er en god ide at tage din bank med på råd tidligt i processen, når du tænker på at købe en bolig til dit barn. Så får du nemt og hurtigt overblik over dine muligheder.

  Book møde

  – og hør, hvad I kan købe for

 • 3. Få hjælp af en revisor og en køberrådgiver

  I banken bliver Annas forældre rådet til også at tage en revisor og en køberrådgiver med på råd.
  De ringer først til en revisor for at høre mere om skattereglerne ved forældrekøb. 

  Revisoren forklarer, at hr. og fru Jensen skal betale skat af huslejeindtægten, hvis de køber en ejerlejlighed og lejer den ud til Anna. Han understreger endvidere, at Annas husleje skal svare til, hvad andre betaler for lignende lejligheder. Ellers risikerer forældrene, at de skal betale skat af differencen. 

   

  Hos revisoren får de også oplyst, at det ikke længere er muligt at lave et forældrekøb til et nærtstående familiemedlem via den ellers tidligere populære virksomhedsordning. Denne ordning er blevet afskaffet ved et politisk indgreb pr. den 01.01.2021. Det betyder, at det er blevet en smule dyrere at give sig i kast med forældrekøb grundet mindsket værdi af fradragsmulighederne, men så længe renterne er lave er det ikke noget, der vender op og ned på økonomien i et forældrekøb.

  Efter snakken med revisoren laver hr. og fru Jensen en aftale med en køberrådgiver, der kan hjælpe med at fastsætte Annas husleje og lave en god lejekontrakt. 

  Når de finder en lejlighed, kan køberrådgiveren bl.a. også hjælpe dem med at gennemgå gå købsaftalen og tjekke, om ejerforeningen tillader, at de lejer boligen ud. 

  Få altid rådgivning om skatten

  Ved et forældrekøb skal du betale skat af din lejeindtægt, fratrukket driftsudgifter. Du får skattefradrag for dine renteudgifter i kapitalindkomsten. En revisor kan nemt hjælpe med at sørge for skatteregnskabet, hvis du ikke vil stå for det selv.

  Spar 1000 kr. på køberrådgivning

  Som kunde i Dansk Bank kan du spare 1000 kr. på Køberrådgivning hos home.

  Bestil dit værdibevis
  Læs om køberrådgivning

 • 4. Gå på jagt efter den rigtige lejlighed

  Nu kan Anna kaste sig over boligannoncerne. Det er tid til at finde den helt rigtige lejlighed.  

  For at holde huslejen nede, kigger familien efter en lejlighed, der kan deles af to studerende. 

  Til en start har Anna en veninde, der gerne vil leje et værelse. Senere hen giver det ekstra værelse mulighed for, at fx Annas kæreste eller lillebroren Anton kan flytte ind. 

  Familien trasker byen tynd og ser på lejligheder. De finder en praktisk indrettet toværelses lejlighed med en lille altan og en hyggelig gård. Den vil de gerne byde på.     

  Før de byder, får hr. og fru Jensen deres køberrådgiver til at gennemgå ejerforeningens vedtægter, så de er sikre på, at de gerne må leje boligen ud til Anna. 

  Køberrådgiveren ser også på, hvad forældrene må opkræve i husleje, hvis Anna får lejligheden. 

  Og så tjekker Anna selv på borger.dk, hvad hun cirka kan få i boligstøtte.

 • 5. Tal om, hvad I forventer - igen!

  Både Anna og hendes forældre er spændte. Den rigtige lejlighed er fundet – og de har budt på den.

  Mens de venter på svar fra sælger, sætter familien sig igen sammen for at tale om købet.

  Nu hvor de kender lejligheden, snakker de deres mere detaljeret om alt det praktiske:

  Hvad skal reglerne være i lejligheden? Hvad skal vedligeholdes, og hvem udfører og betaler for opgaverne? Hvad mangler der af inventar – og hvem køber det? Osv.

  Familien samler også op på, hvad de har af input og spørgsmål til den lejekontrakt, som deres køberrådgiver skal hjælpe dem med at skrive.

  Lav altid en skriftlig lejekontrakt

  Det kan virke formelt at bede sit barn om at underskrive en skriftlig lejekontrakt. Men den er god at have, hvis der opstår tvivl om, hvad I har aftalt. Og det et kun muligt for barnet at få boligstøtte i lejligheden, hvis der er en skriftlig lejekontrakt. Så vælg gerne en køberrådgiver, der kan hjælpe med at udfærdige en god lejekontrakt. 

 • 6. Få boliglånet på plads

  Endelig ringer ejendomsmægleren og fortæller, at hr. og fru Jensen har fået lejligheden. Anna er jublende glad. 

  Forældrene ringer til deres bank og videregiver den gode nyhed. Nu skal de have boliglånet på plads og underskrive købsaftalen. 

  På forhånd har hr. og fru Jensen aftalt med banken, at de vil bruge noget af friværdien i deres egen bolig til at finansiere forældrekøbet. På den måde bliver det samlet set billigere for dem.  

  Med hjælp fra deres bankrådgiver vælger forældrene, hvilken type lån de vil have. Og så får de et lånetilbud fra banken. 

  Nu hvor aftalen om lånet på plads – men ikke underskrevet endnu – kan hr. og fru Jensen skrive under på købsaftalen. 

  Herefter tager en vurderingskonsulent fra forældrenes realkreditinstitut ud og vurderer Annas lejlighed. Det skal sikre, at boligen er det værd, som den bliver solgt for. 

  Først når vurderingen og købsaftalen ligger klar, skriver hr. og fru Jensen under på lånepapirerne.

  Skal vi se på dine muligheder sammen?

  Skal du vælge et boliglån med fast eller variabel rente?
  Og vil du afdrage på lånet nu eller vente?
  Få din bankrådgiver til at se på din samlede økonomi og give en anbefaling.

  Book møde

  Læs også:
  Hvilket boliglån passer til dig?
  Sammenlign de mest almindelige realkreditlån
  Beregn, hvad det koster at låne


 • 7. Sælger får sine penge

  Hr. og fru Jensen skriver under på, at de vil købe lejligheden, og de betaler udbetalingen. Pengene bliver deponeret hos ejendomsmægleren. 

  Herefter stiller hr. og fru Jensen via deres bank en garanti for købesummen – så er sælger sikker på at få sine penge. De skal først betale resten af pengene for lejligheden til sælger, når de overtager lejligheden. 

  På overtagelsesdagen udbetaler banken hr. og fru Jensens nye lån og overfører pengene til en konto i sælgers navn. 

  Sælger får først beløbet, når salget er endeligt, og hr. og fru Jensen har fået skødet på lejligheden.  Bliver handlen ikke til noget, får de som udgangspunkt deres penge tilbage.

 • 8. Få nøglen - og giv den videre til dit barn

  Anna er utålmodig. Hun glæder sig til at pakke flyttekasserne og begynde livet i sin nye lejlighed. 

  Heldigvis skal hun ikke vente længe – for nu er købet af lejligheden på plads, og lejekontrakten er underskrevet. 

  Om nogle uger rykker sælger ud af lejligheden.  

  Og SÅ får Anna nøglen til sit nye hjem.

  Få rabat på låneaftalen og lejekontrakten

  Har du styr på dokumenterne, når du laver forældrekøb? Hvis ikke kan du heldigvis få hjælp hos Legaldesk.dk, som kan lave både låneaftalen og en lejekontrakt. Det er nemt og hurtigt, og kunder i Danske Bank får 20 % rabat. 

   
  Legaldesk.dk og Danske Bank
  Legal Desk er uafhængig  af Danske Bank, og virksomhedens rådgivning sker derfor på Legal Desks eget ansvar. Når du bruger  linket, forlader du Danske Banks hjemmeside og føres til Legal Desks hjemmeside med egne betingelser for behandling af dine personoplysninger, som du kan se der.

Beregn, hvad det koster at låne

Hvilken bolig har du?


Vælg boligtype
Ejerbolig
Andelsbolig
Fritidsbolig

Bliv klar til at købe bolig

Find din nye bolig blandt alle boliger til salg, få økonomisk overblik og søg om en hurtig købsgodkendelse.

Læs mere

Tal med os før forældrekøbet

Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om forældrekøb er en god mulighed for jer.

Book møde

- eller ring til os på 70 15 15 16

Andre har også set