Hvad koster et boligsalg?
Spørgsmålet er ikke helt enkelt at svare på, for det afhænger både af din bolig og dine valg. Men her får du overblik over posterne og valgmulighederne, så du kan lave et fornuftigt overslag på prisen.
-
1. Ejendomsmægler
Den første udgift ved et boligsalg er udgiften til ejendomsmægleren. Den består af to dele:
- Et salær, som er ejendomsmæglerens løn for at sælge boligen
- En markedsføringspakke, som er udgiften til annoncering af boligen på nettet og evt. også i dagblade og ugeaviser.
Nogle mæglere tilbyder, at du selv står for fremvisningerne. Det gør prisen lavere, men stiller naturligvis også betydeligt højere krav til dig som sælger.
Salæret afhænger helt af, hvor dyr boligen er, og hvor let mægleren vurderer, at den er at sælge. Den samlede pris på salær og markedsføring vil typisk ligge mellem 30.000-80.000 kr.
-
2. Hvis du selv finder køberen
Sælger du gennem en ejendomsmægler, behøver du normalt ikke en boligadvokat. Men det gør du, hvis du selv har fundet en køber.Udgiften til en boligadvokat er cirka 8.000-12.000 kr.Alternativt kan du benytte en ejendomsmægler, som tilbyder ’selvsalg’, en billigere pakke særligt til sælgere, som selv finder køberen. Ved familiesalg kan I også overveje at bruge en køberrådgiver, så køberen sikrer sig rådgivning. -
3. Energimærke
Stort set alle helårsboliger skal have et gyldigt energimærke, når du sælger. Mærket viser, hvor stort et energiforbrug boligen forventes at have.
Hvis du bor i ejerbolig, skal du selv betale for mærket. Et energimærke må højst være ti år gammelt, men er der lavet energiforbedringer, giver det god mening at få lavet et nyt.
Prisen på et energimærke afhænger af boligens størrelse og type, men for ejerboliger ligger den ofte mellem 3.000-6.000 kr.
Tip: Se max-priser for energimærker til forskellige boligtyper. -
4. Tilstands- og elrapport
Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten er to dokumenter, der viser, hvilke synlige fejl og mangler, der er ved en bolig.
Rapporterne er ikke lovpligtige, men hvis du skal sælge en ejerbolig, er de en forudsætning for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring, så du kommer som hovedregel ikke udenom udgiften til rapporterne.
En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, og en elinstallationsrapport i et år.
Har du brug for både energimærke, tilstandsrapport og elinstallationsrapport, er det billigste oftest at få et samlet tilbud. Så kan du måske holde prisen under 10.000 kr.
-
5. Ejerskifteforsikring
Sælger og køber deler almindeligvis regningen for ejerskifteforsikringen. Den dækker udgifter til skjulte fejl og mangler ved ejerboliger og fritidshuse, som ikke er oplyst i tilstandsrapporten.
Prisen på ejerskifteforsikringen kan veksle mellem forskellige forsikringsselskaber, og den afhænger i øvrigt af boligens stand, størrelse og alder – og dækningens varighed.
Ejendomsmægleren indhenter to tilbud, og sælger betaler halvdelen af det billigste tilbud – også selv om køberen ofte vælger at købe en dyrere forsikring med bedre dækninger. Hvis køberen vælger ikke at købe en forsikring, skal du som sælger heller ikke betale.
Prisen ligger typisk mellem 10.000 -35.000 kr.
-
6. Andre dokumenter
I forbindelse med boligsalget får du brug for en række dokumenter, som du enten selv kan vælge at skaffe eller få mægleren til at samle ind.
Hvis du selv gør arbejdet koster det dig 325 kr. i gebyr for ejendomsdatarapporten. Resten kan skaffes gratis – og det drejer sig om:- Tingbogsattest
- Ejendomsskattebillet
- Restgældsoplysninger
- Matrikelkort
- BBR-ejermeddelelse
Hvis du bruger en mægler, indgår udgiften til indsamling af dokumenterne oftest i salæret.
Solgt eller gratis – hvad betyder det?
Mange ejendomsmæglere tilbyder en aftale, hvor du kun skal betale mægleren, hvis din bolig faktisk bliver solgt.
Der kan dog stadig være enkeltudgifter til f.eks. fotos af boligen eller tilstands- og elrapporter, som du skal betale alligevel. Så tjek på forhånd, hvad aftalen præcis indebærer.
Undersøg også gerne, om du evt. han få fotos, rapporter og andre dokumenter med dig videre, hvis du undervejs i dit boligsalg beslutter at skifte mægler. -
7. Låneindfrielse mv.
Når din bolig er solgt, skal du indfri dine lån, hvis du har restgæld tilbage i boligen. Din bank skal også oprette en såkaldt ’deponeringskonto’, som køberens bank indbetaler købssummen på.
I den forbindelse skal du betale omkostninger til banken, som typisk ligger på mellem 3.000-6.000 kr.
Lad banken regne på dit boligskifte
Sådan kan vi hjælpe dig med økonomiske, når du er på vej fra én bolig til en anden.- Hvad din næste bolig må koste?
- Kan du købe ny bolig, før den gamle er solgt?
- Hvordan du investerer dit overskud fra salget, hvis du ikke skal købe ny bolig.
-
8. Opfriskning af boligen
Her er det helt umuligt at sætte tal på, men der er ingen tvivl om, at det ofte kan lette salget og øge prisen, hvis boligen gør sig så godt som mulig.
Din økonomi, boligens stand og dit overskud afgør, om der bare skal ryddes op og gøres rent – eller om det evt. også skal males, repareres småskader og skiftes punkterede termoruder.
Læs mere: Sådan gør du boligen klar til salg
TJEKLISTE: Dine udgifter ved boligsalg
Udgifterne afhænger af, om det er en lejlighed, et hus eller en fritidsbolig, du skal sælge – og om du har brug for en ejendomsmægler eller ej. Men alle sælgere skal som udgangspunkt betale for:
- Ejendomsmægler inkl. markedsføring. Pris ca. 30.000-80.000 kr.
- Boligadvokat, hvis du ikke bruger ejendomsmægler. Pris ca. 8.000-12.000 kr.
- Energimærke (bor du i lejlighed, er det andels- eller ejerforeningen, der betaler). Pris ca. 3.000-6.000 kr.
- Låneindfrielse mv. Pris ca. 3.000-6.000 kr.
- Klargøring af boligen til salg. Prisen er helt individuel og starter ved 0 kr..
Udgifter for hussælgere:- Tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Pris ca. 10.000 kr.
- Ejerskifteforsikring. Pris ca. 10.000-35.000 kr.
Derudover kommer naturligvis udgifterne til selve flytningen.