"Vi bliver alle sammen blinde over for de små fejl og mangler, der er ved vores egen bolig, når vi har boet der et stykke tid," forklarer Hanne Faaborg, som er ejendomsmægler i home i Kolding.

Brug for et overblik over din boligøkonomi? 

Book et møde – når det passer dig

Hun ved, at vi alle har lidt rod i hjørnerne. Men hun har også stor erfaring i at se en bolig med købernes øjne – og hun ved, hvilken forskel små ting kan gøre både for prisen og liggetiden.

Derfor tilbyder hun altid sine kunder konkrete råd om, hvordan de kan friske boligen op før salget.

Start med oprydning og rengøring
Det behøver hverken være dyrt eller besværligt at hjælpe salget lidt på vej.

"Det vigtigste er, at der er ryddet op og gjort rent. Det betyder rigtig meget. Både for, hvor let køberne har ved at se sig selv i boligen – men faktisk også for, hvor let det er at vurdere den. Rod og snavs giver simpelthen et nedslidt indtryk," siger mægleren.

Lys, kaffe og blomster på bordet
Når dit hus skal vises frem, så forestil dig, at du skal have gæster på besøg, anbefaler Hanne Faaborg.

"Du er ikke selv til stede, når gæsterne kommer, men ejendomsmægleren træder til som vært. Og det er en stor hjælp, hvis du som sælger har gjort et godt forarbejde," forklarer hun.

Der skal være rent og ryddeligt. Lyset skal være tændt i alle rum og gardinerne trukket fra. Der må også gerne være blomster på bordet og lidt musik i baggrunden – og hvis der er en kop kaffe og en småkage eller et stykke chokolade til køberen, er det helt perfekt, forklarer Hanne Faaborg.

"Køberne har ofte været ude på en længere køretur og er måske lidt stressede. Så det er virkelig rart at kunne byde dem på en kop kaffe, som vi kan sidde og drikke, mens vi taler om boligen", siger hun.

 5 ting mange boligsælgere overser

- Puds alle vinduerne
- Skift pærer, der ikke virker i hele boligen
- Ryd op i kælderen, på loftet og i skuret
- Fjern tomme flasker, dåser og gamle aviser
- Fjern synligt kalk på badeværelset

Find mere inspiration i 52 gode salgsfif fra home

Fiks kun de mindre ting
I det hele taget er det mest mindre ting, som det kan betale sig at gøre.

"Det er rigtig godt, hvis du som sælger har overskud til at få lavet småreparationer som manglende lister og løse håndtag. Jeg kan også godt finde på at anbefale, at sælgeren maler og evt. udskifter punkterede ruder og råddent træværk, hvis det er muligt. Men større byggeprojekter som nyt køkken og bad kan sjældent betale sig," fortæller Hanne Faaborg.

Hvis boligen virkelig trænger til fx et nyt tag, er det til gengæld en rigtig god idé at indhente et par tilbud på opgaven, så køberen kan se, hvad det vil koste at få det lavet.

"Så virker det meget mere overskueligt for køberen, og vi undgår diskussioner om, hvad et nyt tag koster – for det fremgår jo af tilbuddene," siger Hanne Faaborg.

Overvej at tømme dødsboet
Måske har du hørt, at det kan være sværere at sælge et tomt hus, fordi det virker mindre hjemligt. Men der er undtagelser – og dødsboer er en af dem.

"Der anbefaler jeg som regel de pårørende at tømme boligen. For indretningen passer sjældent til de børnefamilier, som typisk er køberne, og et hjem kommer let til at virke ’dødt’, når der ikke længere bor nogen. Og så er det faktisk bedre med et tomt hus," vurderer Hanne Faaborg på baggrund af sine erfaringer.

Vil du gerne give lidt liv til en tom bolig, kan du altid stille et par krukker med blomster ved indgangen – eller en vase med et par friske grene på køkkenbordet.

"Det koster ikke det store, men kan alligevel betyde, at køberne føler sig lidt mere hjemme," slutter ejendomsmægleren.

Find din boligs salgspris

Få en professionel salgsvurdering af en ejendomsmægler fra home

Bestil salgsvurdering hos home