Når ægteskabet slår revner og boet skal deles, er det oftest manden, der beholder det fælles hjem, mens kvinden finder sig en ny bolig. Det har en stor undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut tidligere vist, og ejendomsmæglerne i home-kæden oplever ikke, at mønsteret har ændret sig.

”Det er oftest kvinden, der flytter, og desværre ser vi ofte, at det sker over hals og hoved,” siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen – og hastværket kan koste hende dyrt på den økonomiske front, slår han samtidigt fast.

Tjek, om huset er steget i værdi
”Over de seneste år er boligpriserne i Danmark steget, så man risikerer at snyde sig selv for en betydelig sum, hvis man ikke får lavet en ny vurdering, når boet skal gøres op,” forklarer analytikeren.

Alene det seneste år er huspriserne steget med ca. 3,5 % på landsplan. Det svarer til ca. 70.000 kr. for et gennemsnitshus på 140 kvadratmeter. Og siden priserne ramte bunden i 2012 er gennemsnitshuset steget endnu mere – nemlig med over 400.000 kr. i snit.

”I de store byer er stigningen endnu større, og så kan det være mange hundrede tusinde kroner, som en hel del ægtefæller ikke får del i,” slår Henrik Hauthorn Jensen fast.

Der kan være en god forklaring
Når mange – og især kvinder – frivilligt giver afkald på en mindre formue, kan det skyldes flere forhold, vurderer home. Det kan skyldes uvidenhed om, hvad prisudviklingen faktisk betyder, eller ønsket om bare at få skilsmissen overstået i en fart. Men det kan også bunde i ønsket om, at den anden part skal have råd til at blive i boligen. Og det kan en høj boligvurdering i nogle tilfælde spænde ben for.

”Den situation er der mange, der ikke ønsker – især hvis der er børn i forholdet. For langt de fleste skilsmissepar er det vigtigste, at børnene rammes så lidt som muligt og kan blive boende i hjemmet,” fortæller Henrik Hauthorn Jensen.

Sammen med familievejleder Lola Jensen har home udgivet bogen ’Når børn flytter’. Den giver bl.a. råd om, hvordan man støtter børnene, når en flytning sker på grund af en skilsmisse. Bogen er gratis og kan fås hos din lokale home-mægler. Kapitel 10, side 137 handler om skilsmisse og flytning med børn. 

'Når børn flytter'

Har du brug for en ejendomsmægler eller køberrådgiver?

home kan både hjælpe med køb, salg og inspiration til din bolig.

Få hjælp til at finde din boligs salgspris med en salgsvurdering
Få rådgivning, hvis du skal købe ny bolig
Få inspiration

home er en del af Danske Bank-koncernen