I 2017 blev  over 15.000 danske par skilt, viser tal fra Danmarks Statistik – og ejendomsmæglerne i home møder hvert år mange af disse par. Det gør de, fordi mange ægtepar bor i ejerbolig – og når boet skal deles, skal der også fastsættes en aktuel værdi på den fælles bolig.

I den situation er det selvfølgelig oplagt at kontakte en lokal ejendomsmægler, der kender boligpriserne i området. Men ikke alle ægtepar fortæller mægleren, at de ikke vil sælge huset, men kun har brug for en vurdering. Det viser en rundspørge blandt mæglerne i home-kæden.

”Det bunder bl.a. i, at en vurdering af boligens salgspris mange steder er gratis, hvis boligen skal sættes til salg, mens en ren værdiansættelse koster penge. Og det får altså nogle par til at lade som om, de skal sælge boligen – selvom de egentlig bare har brug for at kende værdien af den,” siger Mads Ellegaard, som er Relationschef i home.

En dårlig strategi
Men mange par er heller ikke er klar over, at en salgsvurdering og en værdiansættelse ikke er det samme – og at de priser, der typisk kommer ud af det, er forskellige.

”Som mæglere kan vi naturligvis ærgre os over, at vi på den måde kommer til at arbejde gratis, men det værste er, at den ene ægtefælle faktisk risikerer, at snyde sig selv,” påpeger Mads Ellegaard.

Hvad er forskellen?

En salgsvurdering har til formål at få den højest mulige pris for boligen hjem til sælgeren. Derfor har den som regel en indbygget ’buffer’, så der er noget at forhandle med køberen om.

En værdiansættelse ved en skilsmisse vil som regel være mere konservativ, og mægleren bruger sin viden og erfaring til at fastsætte en vurdering, som begge parter kan være tilfredse med.

En salgsvurdering ligger typisk et hak højere end en nøgtern værdiansættelse. Så par, der bruger en salgsvurdering vil altså ofte regne med en for høj værdi, når de deler boet. Hvis salgsvurdering f.eks. ligger 100.000 kr. over værdiansættelsen, vil den part, der ønsker at overtage boligen, betale 50.000 kr. for meget til den anden part.

Betal og få en fair vurdering

Mads Ellegaard vurderer, at prisniveauet for en værdiansættelse af boligen som oftest vil ligge på 3-5.000 kr. plus moms.

”For det koster selvfølgelig noget, at få foretaget en vurdering til brug for en bodeling. Men pengene er rigtig godt givet ud, hvis formålet er at få sat en fair pris for begge parter på den fælles bolig,” slår Mads Ellegaard fast.

Har du brug for en ejendomsmægler?

home kan både hjælpe dig med køb, salg og inspiration til din bolig.

Læs mere hos home

home samarbejder med Danske Bank