Hvad sker der nu? Hvad gør vi herfra? Økonomi fylder ofte en del i forbindelse med en skilsmisse. Men der er gode råd at hente i banken, hvor en snak med din bankrådgiver kan være med til at give dig det økonomiske overblik i situationen. Anne Mette Lindorff, Kunderådgiver i Danske Bank Roskilde, fortæller her, hvad der typisk sker, når hun mødes med ægtefæller, som har besluttet at gå hver til sit.

Hvad sker der typisk til mødet?
Det sker, at et par kommer sammen og fortæller, at de har valgt at gå hver til sit. I så fald har de ofte allerede taget stilling til, hvem der måske skal blive i huset, hvad skal der ske med børnene osv. Så tager vi en snak ud fra det. Men ofte er det den ene part, der kommer alene og fortæller, at de skal skilles. Det er tit den part, der gerne vil overtage boligen. 

Hvis parterne ikke er enige om, hvad der skal ske, kan det være en god ide, at den ene får en ny bankrådgiver. Men jeg oplever ofte, at begge parter helst vil beholde den rådgiver, de kender – fordi det er trygt. Og det kan også lade sig gøre.

Hvordan ser du din rolle som rådgiver?
Måske lidt som en parterapeut. Altså i forhold til at gøre den enkelte tryg i den nye situation og ved at lytte. Der er mange, der har brug for at komme af med nogle ting – også om deres økonomi. Måske er økonomien årsag til bruddet, fordi man ikke har kunnet blive enige, eller økonomien har været dårlig.
Ofte er det også sådan i et ægteskab, at man deler opgaverne imellem sig, og at den ene part derfor ikke altid ved lige så meget om økonomi som den anden. Så er han eller hun usikker. Derfor er det også min rolle som rådgiver at give tryghed og sikkerhed.

Hvad skal der ske rent praktisk?
Når man kommer ind til mig, så er man jo ikke skilt endnu. Så først og fremmest er det helt lavpraktisk. Hvis parret har fælles konti, sørger jeg for at give dem hver sin konto, et nyt betalingskort og for at slette fuldmagter. Men det der ofte fylder mest hos parterne er spørgsmål som: Hvor skal jeg bo? Hvad har jeg råd til? Hvad med børnene? Det er ikke alle forhold, jeg selv kan hjælpe med, så der guider jeg parterne videre til andre f.eks. en advokat.

Få de rette juridiske dokumenter med rabat


Har du de juridiske dokumenter, du skal bruge når i skal skilles? 
Hvis ikke kan du få hjælp til en fordelagtig pris hos TestaViva. Her kan du eksempelvis få hjælp til at lave et skilsmisseskøde. Et skilsmisseskøde er for jer, der ejer en fællesbolig, hvor den ene af jer skal overtage jeres fælles ejendom i forbindelse med en separation eller skilsmisse. 

TestaViva giver den nødvendige information på overskuelig vis og kunder i Danske Bank får minimum 20 % rabat, når de handler hos TestaViva.

TestaViva og Danske Bank
TestaViva er en partner, som er uafhængig af Danske Bank, og rådgivningen, som du modtager fra TestaViva, sker på denne virksomheds ansvar.

Læs mere på testaviva.dk

Hvad med den fælles bolig?
Hvis den ene part gerne vil blive boende i den fælles bolig, regner vi på det. Boligen er ofte den tungeste overvejelse og udgift – så derfor er det vigtig at afklare ret tidligt. Boligsituationen er også tit afgørende for, hvor lang tid det tager, før forholdet er helt afsluttet. En skilsmisse kan tage den tid, det tager at sælge et hus, og det er jo ret forskelligt. Kan den ene blive boende, og den anden godkendes til at købe en ny bolig, så kan det gå hurtigt.

Når boligen skal sælges hurtigt

Ellers skal boligen sættes til salg, og så kan parret dele overskud eller tab. Jeg kan formidle kontakt til en mægler, men for nogle kan det  også være en god ide at tage en advokat med på råd. 

Advokaten kan også hjælpe med at dele pensioner. Der kan jeg som rådgiver lade parret vide, at de som udgangspunkt tager deres egen pension med sig. Men er der noget, de vil dele, så sender jeg dem videre til folk, der ved mere om det end mig. Men det er heller ikke det, jeg oplever, at par toppes om.

Få en uforpligtende salgsvurdering af din bolig hos home

Hvad er det folk typisk uenige om?
Hvilken pris huset skal sælges til – og hvad de hver især skal have ud af det. Det er ikke altid en fælles beslutning at blive skilt, så at sælge den fælles bolig er følsomt. Men de fleste tager snakken hos mig i mindelighed. Og ellers kan advokaten være en hjælp, hvis det hele går i hårknude.

Hvad er dine bedste råd til par, der skal skilles?
Det er rigtig vigtigt, at man ikke er nervøs for at gå til banken. Heller ikke når man skal tale om, at det ikke gik som planlagt med parforholdet. I banken ved vi godt, at det kan være helt uoverskueligt at holde overblikket, og det behøver man heller ikke. Det hjælper vi gerne med.  Man må meget gerne gøre sig tanker om, hvad man vil på forhånd. Men uanset hvad så lytter vi gerne og får startet processen op, så parret kan komme videre.