5 fejl, du bør undgå, hvis du vil bevare overblikket over dit budget
En budgetkonto er vigtig i enhver privatøkonomi, fordi den holder styr på dine indtægter og udgifter. Her får du opskriften på, hvordan du sætter den op – og 5 tips til at undgå, at dit budget løber fra dig.
For at få det bedst mulige overblik over din økonomi, anbefaler vi, at du har 3 typer konti:
- Forbrug (til mad, tøj, fornøjelser og lignende)
- Opsparing (til f.eks. bil, bolig eller ferie)
- Budget (til alle dine faste betalinger)
Lad os kigge nærmere på budgetkontoen, som på mange måder er rygraden i din privatøkonomi og derfor værd at bruge lidt tid på.
Din budgetkonto skal dække alle dine faste udgifter og omfatter f.eks. din husleje, afbetalingen på dit boliglån, dine abonnementer til f.eks. mobilen, dine streamingtjenester, dine forsikringer og meget andet.
Sådan bruger du din budgetkonto i praksis
At have en budgetkonto kræver logisk nok et budget. Sådan et lægger du ved kigge på alle dine betalingsaftaler og alle de faste udgifter, du har haft det seneste års tid. Du skal derfor afsætte lidt tid, men den er godt givet ud.
Når budgettet er lagt, skal du regne ud, hvad du gennemsnitligt betaler om måneden i løbet af et år. Derefter laver du en fast månedlig overførsel på dette beløb til din budgetkonto – eller en smule mere, da nogle faste udgifter svinger i størrelse.
Så er du sådan set kørende. Men der er dog tre vigtige ting at huske på:
- Sørg for, at alle dine faste betalinger er knyttet til din budgetkonto, så de også bliver betalt fra denne konto. Derfor kan du vælge at få et betalingskort til din budgetkonto, som du bruger til de faste udgifter, der kun kan betales med kort.
- Genbesøg dit budget med jævne mellemrum – f.eks. hvert eller hvert halve år. Udgifter kan svinge (også de faste), og det er vigtigt at være på forkant.
- Genbesøg ALTID dit budget, hvis der kommer større ændringer i din indtægt (f.eks. et jobskifte) og dine udgifter (f.eks. hvis dit lån får ny rente).
Fem fejl, du skal undgå at lave på din budgetkonto:
Når budgettet er lagt og budgetkontoen er kørende, kan du via net- eller mobilbank nemt følge med i, om alt er, som det skal være. Men der er dog 5 klassiske fejl, du bør styre uden om for at undgå miste overblikket over din budgetkonto.
De 5 fejl gennemgår Mette Ahnfedt Grinsted, der er personlig rådgiver i Danske Bank, her:
Laver du også en af disse 5 klassiske fejl, der kan få budgettet til at vælte?
-
-
2: At glemme nogle af dine faste udgifter
Når du lægger dit budget, skal du huske alle dine faste udgifter. Og det var altså ALLE sammen. For selvom det måske ikke umiddelbart virker så dramatisk at overse en månedlig udgift eller et abonnement på et beskedent beløb, så sker det jo måned efter måned og år efter år, og til sidst løber det op – og måske løber budgettet fra dig. -
3: At ”låne” penge fra budgetkontoen
Det kan være fristende og virke uskyldigt at låne lidt penge fra budgetkontoen til noget, du pludselig falder for. En koncertbillet, et nyt tv eller en weekendtur, måske? Men dit budget og den tilhørende konto er jo sat op for at dække dine faste udgifter og ikke andet. Så hvis du snupper pengene derfra, risikerer du at mangle dem, når den næste regning kommer. -
4: At glemme de uforudsete udgifter
Der er en grund til, at det hedder uforudsete og ikke uforudsigelige udgifter. For selvom vi ikke på forhånd ved, om det er en skade på bilen eller en spildt kop kaffe i computeren, der pludselig koster os lidt ekstra penge, så ved vi, at den slags sker af og til. Derfor skal du huske at spare op til uforudsete udgifter. -
5: At bruge kortet til din budgetkonto til andre formål
Nogle faste udgifter og abonnementer kræver et betalingskort. Derfor giver det mening at have et kort tilknyttet kontoen. Det gør det til gengæld ikke at gå rundt med budgetkortet i pungen eller at bruge det til at betale alle mulige andre ting med online. For så mister du hurtigt overblikket over dit budget.
Få flere af Mettes pengetips på Instagram
Mette Ahnfeldt Grinsted deler løbende ud af tommelfingerregler, eksempler, tips og tricks til din privatøkonomi. Det foregår på hendes Instagram-profil @Pengemette, som du kan finde og følge lige her: ”Følg Pengemette”