Det er sommer, EM i fodbold er i fuld gang, og Danmark er videre til 1/8-finalen! Det kan næsten ikke blive bedre. Men det kan det faktisk, for mens vi sidder med klaphatten på og hepper på de rød-hvide tropper, kan vi lære en hel del om investering. 

Fodbold og investering har mere til fælles, end man lige skulle tro – begge kræver taktik, forberedelse og en god blanding af talent og strategi for at nå toppen. Her er seks ting, private investorer kan tage med sig fra fodboldens verden:

I fodbold siger man, at 2-0 er den farligste føring, fordi det kan give en falsk følelse af sikkerhed. Det samme gælder investeringer.  Jacob Hvidberg Falkencrone, chefanalytiker i Danske Bank.

1. Sæt et bredt og balanceret hold

Forestil dig, at du var Kasper Hjulmand og skulle udtage spillere til det danske landshold. Ville du kun vælge angribere? Selvfølgelig ikke! Et godt hold har både forsvarere, midtbanespillere og angribere. På samme måde bør din investeringsportefølje være spredt ud over aktier, obligationer og andre investeringstyper. Diversificering reducerer risikoen og sikrer, at du kan håndtere forskellige markedsforhold. Tænk på din portefølje som et hold, der skal kunne tackle både angreb og forsvar.

2. Hav en klar strategi

Ingen træner går ind til en kamp uden en plan. Skal man satse på en offensiv strategi eller spille mere defensivt? Det samme gælder for investeringer. Du skal have en klar strategi for, hvordan du vil investere dine penge, afhængigt af markedets tilstand. Er aktiemarkedet bullish – dvs. inde i en stigende trend? Så er det måske tid til at have ekstra fokus på fx vækstaktier, som ofte klarer sig godt i de perioder. Er det bearish? Så kan det være klogere at vælge mere stabile investeringer som fx obligationer. En klar strategi hjælper dig med at navigere i markedets op- og nedture.

3. Hold hovedet koldt – 2-0 er den farligste føring

I fodbold siger man, at 2-0 er den farligste føring, fordi det kan give en falsk følelse af sikkerhed. Det samme gælder investeringer. Når markedet går godt, kan man let blive overmodig og tage unødige risici. Omvendt skal du heller ikke gå i panik, hvis markedet dykker. Hold fast i din langsigtede strategi, og undgå panikbeslutninger. Langsigtet succes kræver tålmodighed og evnen til at holde hovedet koldt, selv når markedet er turbulent.Vil du sikre en stærk holdopstilling i dine investeringer?

Så kan vores digitale investeringsløsning June være det oplagte valg for dig. Her er du sikret en god fordeling mellem aktier og obligationer, der passer til dig og din risikovillighed, og vores erfarne specialister sørger løbende for at overvåge og justere investeringerne.

Du kan investere fra 200 kroner og komme i gang på 10 minutter i Danske Banks mobilbank. Gå ind under Investeringer og derefter Vælg investering. Du kan også læse mere om June her.

4. Sæt ikke hele din lid til gamle stjerner

Historisk succes er ingen garanti for fremtidige resultater – hverken i fodbold eller investeringer. Danmark vandt (lidt overraskende) EM i 1992, men har ikke vundet siden. Heller ikke Grækenland, der på mærkværdig vis vandt i 2004. På samme måde er en aktie, der tidligere har præsteret godt, ikke nødvendigvis et sikkert hit i dag. Vær kritisk, og vær villig til at justere din portefølje baseret på aktuelle markedsforhold og fremtidige udsigter. Hold øje med nye muligheder, og vær ikke bange for at skifte ud i din portefølje, når det er nødvendigt.

5. Vær forberedt på uventede ændringer

Fodbold er uforudsigeligt – en skadet nøglespiller eller en pludselig taktikændring kan vende en kamp på hovedet. Som investor skal du være forberedt på, at markedet kan ændre sig hurtigt og uforudsigeligt. Hav en nødplan klar, og vær fleksibel i din investeringsstrategi. Det er altid godt at have lidt likviditet på sidelinjen og ikke sætte alt på én enkelt aktie.

6. Du behøver ikke at vinde hver gang for at få succes

Med tre uafgjorte kampe i den indledende runde er Danmark i den unikke situation, at vi – i teorien – kan blive europamestre helt uden at vinde en kamp, hvis vi alene kører den hjem på forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. Og selvom det lyder lidt utænkeligt, så er det faktisk næsten hvad Portugal formåede, da de kunne løfte trofæet i 2016. Her vandt de nemlig blot én eneste kamp i ordinær spilletid i hele slutrunden. På samme måde kan du på den lange bane godt få succes som investor, selvom du ikke har denne måneds hotteste aktie eller årets højdespringer. Investering handler nemlig om at få sin opsparing til at vokse over en lang periode, og her er det vigtigste faktisk at begrænse tab snarere end at jagte kortsigtede afkast. 

God kamp på lørdag, og held og lykke med investeringerne.Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix.

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.