Kort fortalt
- Trods genopblusset frygt for recession forventer vi fortsat en blød landing.
- Der kan dog komme flere negative overraskelser i den kommende tid.
- Derfor kan det være et godt tidspunkt at tilpasse dine investeringer.
- Vi anbefaler både at justere balancen mellem aktier og obligationer samt investeringerne inden for hver aktivklasse.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
En blød landing for amerikansk og global økonomi er fortsat vores hovedscenarie, men risikoen for negative overraskelser er steget. Derfor anbefaler vi nu investorer at tage toppen af risikoen i deres porteføljer.
Konkret har vi netop sænket andelen af aktier fra overvægt til neutral vægt i vores såkaldte rådgivningsporteføljer. Det betyder, at vi aktuelt anbefaler investorer at have samme andel af aktier i deres porteføljer, som de forventer at have på lang sigt. Gennem længere tid har vi ellers anbefalet investorer at have en lidt større andel af aktier.
Frygten for recession blussede op
Et af nøgleordene bag vores ændrede anbefaling er recessionsfrygt.
De økonomiske data i USA har siden maj i år overrasket lidt negativt i forhold til konsensusforventningerne, men det blev stort set ignoreret af de finansielle markeder frem til august. I stedet blev mindre gode datapunkter set som gode nyheder i forhold til at få inflationen ned og i overensstemmelse med en blød landing – dvs. et scenarie med lavere inflation og vækst, men ikke så lav vækst, at det fører til en stor stigning i arbejdsløsheden.
I starten af august begyndte investorerne dog at reagere meget kraftigt på de negative overraskelser, da frygten for recession blussede op. Der bredte sig en bekymring for, om den bløde landing var ved at udvikle sig til en hård opbremsning. Det er dog ikke det scenarie, vi finder mest sandsynligt.
Værdien af god risikospredning var tydelig, da globale aktier faldt markant i begyndelsen af august. Mens aktierne faldt, steg kurserne på obligationer ... Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.
Risiko for flere negative overraskelser
Selv om data for fx det amerikanske arbejdsmarked er blevet gradvist svagere, og ledigheden er steget, så er det i vores optik stadig konsistent med en blød landing.
Der er stadig pæn vækst i den amerikanske servicesektor og selv om ledigheden er steget, så er beskæftigelsen også steget, hvilket er muliggjort af en betydelig indvandring. Samtidig er den amerikanske forbruger fortsat robust, selv om der er tegn på, at opsparingerne fra Covid-19-tiden er ved at være opbrugt.
Ser vi fremad, forventer vi dog, at de makroøkonomiske nøgletal vil fortsætte med at være svage i de kommende måneder, og at der undervejs vil komme negative overraskelser, som kan genantænde recessionsfrygten. Vi bevæger os også ind i en periode, hvor sæsonmønsteret peger på højere volatilitet, og september er historisk en af de dårligste aktiemåneder.
Flere obligationer gør porteføljen mere robust
Med andre ord forventer vi ikke, at positive makrooverraskelser bliver en drivkraft for aktier i de kommende måneder. Vi ser derfor en øget risiko for en periode med forhøjet usikkerhed på markederne – og det er i det lys, vi reducerer aktier fra overvægt til neutral vægt. Modsat løfter vi obligationer fra undervægt til neutral vægt.
Obligationer kan give fornuftige afkast og være med til at stabilisere porteføljen i perioder med markedsuro. Værdien af god risikospredning var for eksempel tydelig, da globale aktier faldt markant i begyndelsen af august. Mens aktierne faldt, steg kurserne på obligationer, og det var med til at afbøde tabet i en diversificeret portefølje med aktier og obligationer. Det forventer vi også vil være tilfældet i den kommende tid, hvis aktiemarkederne oplever nye dyk på grund af recessionsfrygt.
Gode råd inden for aktier og obligationer
Foruden en justering af den overordnede fordeling mellem aktier og obligationer anbefaler vi også investorer at give deres investeringer indenfor hhv. aktier og obligationer et eftersyn.
Indenfor aktier anbefaler vi at kigge mod kvalitet. Kvalitetsaktier er aktier i kapitalstærke virksomheder med stabil indtjeningsvækst og lav gæld, og de klarer sig typisk relativt godt i perioder med markedsuro. Er der i din portefølje mange aktier i cykliske sektorer, så anbefaler vi også at justere lidt i retning af de defensive sektorer som stabilt forbrug, forsyning og sundhed. De defensive sektorer har som forventeligt været de mest stabile under de seneste ugers nervøsitet. Hvis frygten for recession bliver et dominerende tema på aktiemarkederne, forventer vi, at de defensive sektorer vil klare sig bedst.
Indenfor obligationer anbefaler vi korte og mellemlange obligationer. Da vi forventer, at de lange renter er kommet for langt ned og skal stige på 6-12 måneders sigt, så anbefaler vi en mere forsigtig tilgang til obligationer med lang løbetid, som vil falde i kurs i tilfælde af stigende lange renter.
3 potentielle udfordringer for aktierne
Ifølge chefstrateg Frank Øland er der flere faktorer, der i den kommende tid kan lægge en dæmper på afkastpotentialet for aktier:
1. Høj værdiansættelse på aktier
Globale aktier er generelt ikke billige, og amerikanske aktier er i særdeleshed højt værdiansat. Investorerne er villige til at betale næsten 23 dollar for 1 dollar i forventet indtjening de næste 12 måneder i S&P500-selskaber (forward P/E på 22,8). Værdiansættelsen har kun været højere to gange i de seneste 35 år. Den ene var under IT-boblen omkring årtusindeskiftet, og den anden lige efter Covid-19-pandemien brød ud (hvor indtjeningsforventningerne var lave). I en periode med udsigt til lidt svagere makrodata og risiko for en stigende recessionsfrygt er det vores vurdering, at multipel ekspansion – dvs. øget værdiansættelse – ikke kan forventes at være katalysator for yderligere aktiekursstigninger.
2. Høje forventninger til virksomhedernes indtjening
Selskaberne har formået at levere høj indtjeningsvækst i deres regnskaber for anden kvartal i år, og indtjeningen blandt S&P500-selskaberne er generelt vokset med næsten 50 pct. siden starten af 2020, hvilket har understøttet aktieopturen siden pandemiens første chokfase. Investorernes fremadrettede indtjeningsforventninger er dog også forholdsvis høje (omkring 15 pct. indtjeningsvækst for 2025) og selvom vi forventer, at selskaberne i store træk kan være i stand til at indfri forventningerne, så bliver det formentlig sværere for dem at levere markante positive overraskelser herfra.
3. Centralbankerne kan være bagefter
Det forventes, at den amerikanske centralbank sætter renten ned med 0,25 pct. på deres rentemøde i september, mens Den Europæiske Centralbank leverede deres første rentenedsættelse i juni. Lavere renter er alt andet lige positivt for aktier. I forbindelse med de seneste ugers uro har der dog været fokus på, om centralbankerne måske er kommet for sent i gang med at sænke renterne, og at den restriktive pengepolitik kan blive en væsentlig medvirkende faktor til at udløse en recession. En rentesænkning på 0,25 pct. eller måske 0,50 pct. vil næppe gøre nogen stor forskel, hvis vi faktisk er på vej ind i en recession. Den fulde effekt af renteændringer kommer først med betydelig forsinkelse. Når den amerikanske centralbank faktisk begynder at sænke renten, har det dog historisk set været en positiv faktor for aktier, så længe en recession undgås.
Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetDISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.