Kort fortalt

  • IT-sektoren kan blive udfordret som bedste aktiesektor fremover.
  • Industri og råvarer har gode forudsætninger for at stjæle rampelyset.
  • Det ændrer dog ikke ved, at IT-aktier fortsat bør spille en vigtig rolle i investorers porteføljer.
  • Trods tilbagefald i april ser vi generelt stadig potentiale i aktier.

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 


For nogle uger siden kom jeg til at sige i radioen, at jeg havde 'dræbt min baby'. Det var en noget fordansket og forkert oversættelse af 'kill your darling'. Men pointen med udtalelsen var, at IT-sektoren – i daglig tale blot tech – kan blive udfordret af andre sektorer som bedste aktiesektor. Det har vi faktisk allerede set i den seneste tid. 

Jeg har ellers længe været meget begejstret for tech og anbefalet investorer at have ekstra fokus på IT-aktier i deres aktieportefølje, men det gør jeg ikke længere.

Paradoksalt nok må tech efter min vurdering vige pladsen, fordi det går bedre i verden – og her taler jeg kun økonomisk, da det kniber gevaldigt med freden. 

Amerikansk økonomi overrasker i en sådan grad, at der forventes stadig færre rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank i år. For sænker centralbanken renterne for hurtigt eller for meget, kan det sparke for meget gang i den økonomiske vækst og sende inflationen i vejret igen – og det vil centralbanken for alt i verden undgå. Senest har vi også set tegn på fremgang i den økonomiske vækst i Europa, og i Kina er der ligeledes spæde tegn på, at det går bedre.

Jeg forventer absolut ingen katastrofer for tech, men jeg forventer, at sektoren i højere grad vil udvikle sig på niveau med markedet generelt, hvor den det seneste år har udviklet sig meget bedre end markedet.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Industri og råvarer kan stjæle rampelyset
Alt i alt betyder det, at hvor der sidste år var udbredt frygt for en global økonomisk recession, er der nu betydelig vækstoptimisme – og det gør cykliske sektorer mere interessante på bekostning af blandt andet tech.

Cykliske sektorer er en betegnelse for de aktiesektorer, der er mest følsomme over for svingninger i økonomien, såsom industri, råvarer og finans. Gennem længere tid har de befundet sig i skyggen af tech, men i den kommende tid forventer vi, at de i højere grad vil stjæle rampelyset. 

Vi forventer især, at en række selskaber inden for råvarer og industri kan komme til at stå stærkt i billedet, og det er i den sammenhæng, du skal se min overskrift. Jeg forventer absolut ingen katastrofer for tech, men jeg forventer, at sektoren i højere grad vil udvikle sig på niveau med markedet generelt, hvor den det seneste år har udviklet sig meget bedre end markedet. Og i stedet ser jeg altså gode forudsætninger for, at de cykliske sektorer vil skinne mere, hvilket vi også har set tendens til den seneste måneds tid.VIDSTE DU, at du løbende kan spare op i fonde?

Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde – fx fonde med globale eller amerikanske aktier eller balancerede fonde med både aktier og obligationer. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden.

SÅDAN FUNGERER DET: Når først du har oprettet aftalen, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de fonde, du har valgt, og du slipper for at betale kurtage ved køb af fondene. Læs mere om Danske Månedsinvestering her

HVIS DET ER NOGET FOR DIG: Du finder Danske Månedsinvestering i din mobilbank under Investeringer > Services.

Der er altid noget at bekymre sig om
Et andet og større spørgsmål er naturligvis, om der overhovedet er noget, der for alvor vil skinne i den kommende tid, med al den uro der aktuelt præger verden?

Senest gik gassen lidt af ballonen på aktiemarkedet i april. Efter et rigtig stærkt første kvartal lagde skuffende høje amerikanske inflationstal en dæmper på aktierne den forgangne måned og sendte obligationsrenterne i vejret, og dertil kom eskaleringen af krigen i Mellemøsten med angreb mellem Iran og Israel.

Men … der kommer aldrig et tidspunkt, hvor vi ikke har noget at bekymre os om. Krig i Mellemøsten, højere oliepriser, stigende inflation og allerede stigende aktier – og ja, hvis olieprisen stiger markant herfra, er der en risiko for, at den globale økonomi vil stoppe op igen og fuldstændig afsporer mine forventninger. 

LÆS OGSÅ: Nu er populær aktiesparekonto blevet endnu mere attraktiv

Det stærkest mulige angreb
På et mere overordnet plan ser vi dog fortsat gode forudsætninger for, at der er mere at komme efter på aktiemarkedet i år, selv om der selvfølgelig også altid er risiko for tab – fx hvis inflationen bliver ved med at være bekymrende høj i stedet for at falde. Vi forventer dog fortsat, at inflationen vil falde i år. Ser vi på aktiernes værdiansættelse (P/E), er de godt nok dyre, men kommer der mere gang i økonomierne, vil indtjeningen stige, og så er de måske ikke så dyre alligevel.

Og trods min lidt dramatiske udtalelse for nylig er min aktiedarling – tech – absolut ikke død. Den er blot henvist til bænken i en tid, hvor andre sektorer passer bedre i vores startformation, hvis vi som investorer skal stille med det stærkest mulige angreb på aktiemarkedet. 

Det ændrer dog ikke ved, at IT-aktier efter vores vurdering fortsat – ja faktisk altid – bør udgøre en pæn andel af investorers aktieinvesteringer, da tech tegner sig for en meget betydelig del af det globale aktiemarked. Men det er altså ikke der, vi ser det bedste afkastpotentiale i den kommende tid. Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.