Kort fortalt

  • Begrænset kurspotentiale i obligationer
  • Industriaktier ser interessante ud
  • Kunstig intelligens handler ikke kun om teknologiselskaber
  • Øget fokus på hardware gadgets
  • Justering af danskernes moralske kompas

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 

 

Det er ikke så tit, at man får lov til at vaske tavlen ren og tage et helt friskt kig på de finansielle markeder, men ikke desto mindre er det, hvad jeg netop har haft mulighed for. Ikke at jeg har været på en øde ø, men jeg har været sygemeldt i flere måneder oven på en knæoperation og holdt mig lidt ude af loop i forhold til de finansielle markeder.

Umiddelbart ser det måske ikke ud til, at der er sket så meget. Obligationsrenterne ligger omtrent uændret, og aktiemarkederne er steget lidt. Men når du løfter motorhjelmen, finder du en række interessante ting, du bør være opmærksom på. 


Hvis du ikke allerede har eksponering mod cykliske aktier i din aktieportefølje, kan det være et godt tidspunkt at få det – og vi er især begejstrede for industriaktier.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Begrænset kurspotentiale i obligationer
Det står stadig mere klart, at centralbankerne ikke vil sænke renterne lige så meget i år, som vi forventede ved årsskiftet, og det er faktisk ikke så skidt endda. Inflationen falder godt nok ikke så hurtigt som håbet, men økonomien udvikler sig rigtig godt – ikke mindst i USA – så der er ikke behov for store rentenedsættelser for at stimulere væksten. 

Medmindre du har et boliglån, hvor lavere renter selvsagt er en fordel, er det altså et positivt signal, at centralbankerne ikke skal sænke renterne så meget. Investeringsmæssigt betyder det dog, at der nok er begrænset potentiale for kursgevinster i den kommende tid, hvilket har reduceret vores interesse for lange obligationer, der stiger mest i kurs, når renterne falder – men du får stadig en attraktiv rente fra obligationer.

LÆS OGSÅ: Nu er populær aktiesparekonto blevet endnu mere attraktiv

Industriaktier ser interessante ud
Det mere positiv syn på økonomien er også synligt i aktiemarkedet. Her har cykliske sektorer såsom industri, råvarer og finans, der er mest følsomme over for svingninger i økonomien, gjort det bedst i den periode, mens defensive sektorer såsom sundhed og stabilt forbrug halter bagefter. Det er derfor heller ikke så underligt, at europæiske aktier er kommet godt tilbage i kampen, da de cykliske aktier her fylder lidt mere end i USA. 

Vi kan se en klar forbedring i tilliden inden for fremstillingssektoren, hvilket er med til at understøtte forventningerne om en fornuftig økonomisk udvikling. Så hvis du ikke allerede har eksponering mod cykliske aktier i din aktieportefølje, kan det være et godt tidspunkt at få det – og vi er især begejstrede for industriaktier. 

Industrisektoren giver blandt andet eksponering mod trenden med ”reshoring”, hvor virksomheder flytter produktionen tættere på deres hjemme- og nærmarkeder i Europa og USA, og samtidig er industri en underleverandør til råvaresektoren. Endelig er der Kina som en interessant joker. Får kineserne mere gang i økonomien, vil det også give medvind for industri.

VIDSTE DU, at du løbende kan spare op i fonde?

Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde – fx fonde med globale eller amerikanske aktier eller balancerede fonde med både aktier og obligationer. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden.

SÅDAN FUNGERER DET: Når først du har oprettet aftalen, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de fonde, du har valgt, og du slipper for at betale kurtage ved køb af fondene. Læs mere om Danske Månedsinvestering her

HVIS DET ER NOGET FOR DIG: Du finder Danske Månedsinvestering i din mobilbank under Investeringer > Services.

Kunstig intelligens og hudpleje

Kunstig intelligens (AI) er stadig et hot tema, men heldigvis er det ikke kun teknologiselskaberne, der er i fokus i den henseende. Flere andre selskaber melder om en positiv effekt af brug af AI. Hvem havde fx troet, at et selskab som L’Oréal skulle blive nævnt i forbindelse med AI? Således kan du via deres online robot-assistent få hjælp til hudplejeprodukter, når den ser dit ansigt, og det skulle angiveligt have en rigtig positiv salgseffekt. 

Jeg er nu efter mine to måneder ude af loop endnu mere overbevist om, at ny AI-teknologi vil have en positiv effekt på mange selskabers indtjening – samt at vi skal være utrolig opmærksomme på de selskaber, vi har i vores porteføljer. Jeg er ikke bange for at miste mit job til AI, men til en der er bedre til at bruge AI end mig – og det samme kan siges om selskaber. Det kan have stor effekt, hvordan de hver især vælger at bruge AI, og der kan komme nye løsninger, der udkonkurrerer deres produkter/services.

LÆS OGSÅ: Er der en AI-boble? Nej, ikke endnu

Øget fokus på hardware gadgets
Mens jeg har været væk, er der også kommet forstærket fokus på nye hardware gadgets. Som nævnt i min klumme om tech-trends tilbage i januar så forventer jeg, at mobilproducenter vil have fokus på at vække vores interesse for nye typer gadgets, som i stor stil kan sælges til os forbrugere, i takt med at markedet for smartphones er ved at være mættet.

En ring fra Samsung, der samler sundhedsdata, og Apples AR-briller (augmented reality) er blot et par eksempler. Samtidig er Apple tilsyneladende ved at erkende, at de også skal rykke mere på AI i relation til os brugere. Således kan vi læse, at de nu taler med Google om at tilføje deres AI-sprogmodel til deres iPhone. Her handler det måske ikke så meget om, at de er bange for at miste eksisterende iPhone-brugere, for de færreste tør skifte fra IOS til Android af frygt for at verden bryder sammen. Nej, det handler nok i højere grad om at ramme nye brugere af mobiltelefoner. 

Justering af danskernes moralske kompas
Endelig kan jeg konstatere, at danskernes ”moralske kompas” har taget en mindre drejning. Mens jeg har været væk, er der kommet et mere positivt syn på investering i forsvarsaktier. Det store fokus på krigen i Ukraine, krig i Mellemøsten og vores egen stat, der øger forsvarsbudgettet, har gjort forsvarsaktier til et interessant emne i forskellige medier, podcasts, radioudsendelser og på SoMe.  

Her er det vigtigt at huske på, at uanset om du investerer i medicin, vindmøller, AI, våben eller noget helt femte, skal du sætte dig ind i selskabernes indtjeningsevne. Forsvarsaktier er en trend, der er i fokus, men det gælder om at vurdere dem lige så nøgternt som alle andre selskaber.

Så selv om det helt overordnet kunne se ud, som om der ikke er sket det store, mens jeg har været væk, er der altså masser af trends og temaer, der er kommet i spil eller er blevet forstærket – og det er jo det, der gør det dejligt at være tilbage. 



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.