Du behøver ikke at have en ph.d. i økonomi for at være med i bestyrelsen i din andelsboligforening, men det kan måske godt føles sådan indimellem. I hvert fald har bestyrelsen en hel del mere at holde styr på end småreparationer og beboerklager – og når fx foreningens lån skal ses efter i sømmene, kan spørgsmålene godt hobe sig op. 

Men nu er der hjælp at hente i guiden Økonomi i andelsboligforeninger. Her giver Realkredit Danmark overblik over, hvad enhver bestyrelse bør overveje, når de skal lægge en langsigtet finansieringsplan for andelsforeningen.    

”Vi ved fra vores samarbejde med foreningerne, at mange har brug for en håndsrækning med den økonomiske del af bestyrelsesarbejdet. Det får de i den her guide, og det er rigtig godt. For det skal ikke være økonomien, der afholder engagerede andelshavere fra at gå ind i bestyrelsen og være med til at styre deres foreninger i en god retning,” siger Sonja Wittrock, der er foreningsspecialist i Danske Bank. 

Kend foreningens behov

Boligafgiften er noget af det, der fylder i andelshavernes private økonomi. Så når bestyrelsen skal omlægge foreningens lån eller optage nye lån, er det vigtigt at finde en løsning, der både passer til andelshavernes økonomi nu og her – og den risiko, de er villige til at løbe i fremtiden.  

Der er mange valg at tage, og desværre er der ikke ét svar på, om andelsboligforeninger skal have lån med fast eller variabel rente, eller om afdragsfrihed f.eks. er en god ide. 

”Det kræver noget benarbejde at sikre en sund udvikling i sin andelsboligforenings økonomi. Som bestyrelse er man nødt til at kende foreningens økonomiske forudsætninger og vide, hvad andelshaverne går og drømmer om,” understreger Sonja Wittrock. Hun anbefaler, at bestyrelsen tager foreningens bank og realkreditinstitut med på råd.

"Her kan man få kvalificeret sparring, før man tager beslutninger, der vil påvirke nuværende og kommende andelshaveres økonomi i mange år," siger hun.

Har du brug for hjælp?


I Danske Bank har vi en afdeling, der er specialiseret i at hjælpe foreninger. Her sidder rådgivere, som har stor viden om foreningers drift og dagligdag og kan tale med om bestyrelsers mange opgaver og udfordringer. Som foreningskunde kan du altid ringe til os og få råd og sparring.
Ring til os på 45 14 44 41 – alle hverdage kl. 9-18 eller book et møde

Book møde

Læg en ti-årsplan for vedligeholdelsen

Ejendommen er andelsboligforeningens vigtigste aktiv – og den skal holde i mange år. Derfor er det fundamentalt for økonomien, at bestyrelsen lægger en plan for, hvordan man vil holde ejendommen i god stand. 

Som tommelfingerregel bør en bestyrelse se 10-15 år frem, når de lægger vedligeholdelsesplaner og budgetter for driften.

"Det er vigtigt at være på forkant med økonomien. Så ved man, hvad foreningen har råd til nu, og man får overblik over, om man kan nå at spare op til fremtidige forbedringer. Over tid kan det betyde, at foreningen skal ud at låne mindre, og at man undgår ubehagelige udsving i boligudgiften eller andelskronen." 

4 vigtige spørgsmål til bestyrelsen


Det bør I tage stilling til, når I lægger en finansiel plan for jeres andelsboligforening: 

Vil I have en stabil boligudgift, eller har I fokus på lav ydelse?
Hvor stor en beskyttelse af andelskronen ønsker I? 
Ønsker I afdragsfrihed – og hvad skal den bruges til? 
Er der store vedligeholdelsesarbejder på vej – har I en plan?

I kan få hjælp til at besvare spørgsmålene i guiden Økonomi i andelsboligforeninger